Iguana Death Cult op Metropolis 2016, foto: Jan Rijk

Iguana Death Cult op Metropolis 2016, foto: Jan Rijk

Op 10,11,12 februari kun je afzakken naar het geheimzinnige Radio Kootwijk op de Veluwe voor het al even exotisch klinkende festival Grasnapolsky. En wij vertellen je vandaag alvast waar je precies moet zijn! Eigenlijk is dat voornamelijk bij één podium, dat de fantastische naam ‘Loods van Joost’ heeft meegekregen en de rechtgeaarde opvolger van de Paardenstal lijkt. Wie Joost is, dat weten we niet precies, maar hij heeft een behoorlijk blik bands opengetrokken dat onze ‘heavy, alternative & deviant’-hartjes sneller doet slaan.

Door Christel de Wolff

Je zult al je energie nodig hebben in de Loods dus maak het vrijdagavond vooral niet te laat! (jawel, want eigenlijk moet je ’s nachts wel even gaan kijken bij Smudged Toads: duister, dansbaar, deviant en even eerder biedt Jerry Hormone en zijn Egotrip al fijne Roffa beat rock ’n roll.)

Bartek op Noorderslag, foto Rick de Visser

Bartek op Noorderslag, foto Rick de Visser

Op zaterdag haast je je dan naar de Loods van Joost en maak je dat je voldoende bier in de hand hebt want voorlopig zal je hier niet meer hoeven vertrekken. Laat het maar gewoon over je heen komen:

15:00-15:30 Donkey Kung Fu (NL)
Donkey Kung Fu heeft nog amper 3 minuten aan materiaal online staan maar ‘Follow the Money’ geeft al een perfect beeld van het soort sound dat de nieuwste garagepunk groep uit Amsterdam ten gehore zal brengen. Althans, dat hopen we dan maar, want het klinkt lekker! En al even crazy als de gekozen bandnaam doet vermoeden.
Edit! De groep heeft zoujuist een tweede song op de digitale snelweg geslingerd en ze hebben gelijk: Friendship Is Magic.

16:15-17:00 Bartek (NL)
Tevens uit Amsterdam maar een stuk minder mysterieus is het drietal Bartek. Deze fuzzy garagerockers deden afgelopen najaar nog een gigantische roadtrip door in bijna iedere Popronde-stad op te treden. Op Noorderslag gingen ze ook als een malle en op Grasnapolsky zullen ze even laten horen dat ze nog steeds in topvorm zijn. Ook nice; Suburban Records brengt het gelijknamige debuutalbum op 13 april uit.

17:45-18:15 The Guru Guru (BE)
Naast het beste van eigen bodem heeft het festival ook behoorlijk wat zuiderburen over laten komen. De eerste hoor je nu, in de vorm van de agressieve noiserock van The Guru Guru. Kan in één adem genoemd worden met de eveneens Vlaamse herrieschoppers van Raketkanon, Steak Number Eight en The Hickey Underworld. Wat zit er toch in dat Belgische water? Mogelijk: “Bad Stuff”

19:15-20:00 It It Anita (BE)
Zie vorige alinea en vervang bandnaam door die van It It Anita.
Meer agressie, meer noise en nog meer Belgen. Gaan we heeeeeerlijk op.

20:45-21:15 Bonne Aparte (NL)
En omdat er simpelweg nooit genoeg noise kan zijn, doet Bonne Aparte er nóg een schepje bovenop. Dit vijftal – niet uit België, wel uit Rotterdam – speelt een gevaarlijk spel met je inmiddels al aangetaste trommelvliezen. Alleen diehards zullen de eindstreep halen.

Even toe aan een andere omgeving, of komt het al die noise reeds uit je neus? Ga dan even buurten in de Annex B waar je een half uurtje vrolijke lo-fi pop door de Amsterdamse Pip Blom kunt beluisteren. En/of de indie-pop van Torii direct daarna, en zeker de slotset van Altin Gün, Turkse psychfolk uit Amsterdam, die al door Eindhoven Psych Lab is opgepikt (feest-impressie hieronder). Ook zou je nog kunnen aanschuiven bij het podium de Lange Golf waar eerst Jo Goes Hunting (de band van multitalent Jimmy Hueting) aardig deviant en experimenteel losgaat en Flamingods hun door India geïnspireerde psychedelische rock zal spelen.

Zondag!
Ook vandaag zullen we weer grotendeels te vinden zijn in de Loods van Joost. Als dat ding al die herrie van de vorige dag tenminste heeft overleefd. Zo ja, dan zal hij vandaag opnieuw getest worden, door:

15:15-15:45 The Glücks (BE)
Dit drum- en gitaarduo uit Oostende windt er geen doekjes om. Een prettig gestoorde bak punkherrie zal je wel wakker houden. Op Eurosonic vielen ze het NMTH-podium in De Kar al aan.

16:30-17:15 The Sweet Release of Death (NL)
Muziek zo tegenstrijdig als de bandnaam doet vermoeden, ergens tussen herrie en toegankelijkere shoegaze in, dat maakt de eigenzinnige band uit Rotterdam. Check vooraf de nachtmerrie-gevende animatieclip bij het nummer ‘Fox’ en je weet alvast waar je aan toe bent.

18:00-18:30 Iguana Death Cult (NL)
Een half uurtje spelen ze slechts, maar dat is waarschijnlijk voldoende. Zou Iguana Death Cult langer spelen moet zowel band als publiek aan de beademing. De door reptielen bestuurde sneltrein raast sneller dan ooit, inmiddels met een vers debuutalbum onder de arm. The First Stirrings of Hideous Insect Life komt 16 februari uit en we kunnen verklappen dat het een beste plaat geworden is. Opwindend spul. Een half uurtje zal hoe dan ook naar meer smaken, en dan is het een geruststellende gedachte dat de band aan de start staat van hun uitgebreide Nederlandse clubtour, waarbij Never Mind The Hype op 18 februari de show in Pier15 presenteert.

19:15-20:00 Kagoule (UK)
Beetje aparte band dat Kagoule, maar daar schrikken we niet voor terug. De Britten denken aan folk-noir, sci-fi, post-grunge, laidback zang en Dinosaur Jr. achtige noise en indie rock. De groep uit Nottingham zou je weleens kunnen verleiden tot een “Gush, wat tof” kreet.

20:45-21:30 Lookapony (NL)
Lookapony maakte in 2015 al indruk op de Popronde maar stond daar eigenlijk onterecht in de schaduw van bovengenoemde Cult. Maar medelijden hoef je zeker niet te hebben met het garagerockkwartet uit Eindhoven. Ze gaan ontzettend lekker, knalden ook op Noorderslag, en dat zullen de Satan Boys wel even laten horen ook.

Mocht het podium het toch begeven onder de bak herrie waaraan het de afgelopen dagen aan is blootgesteld, kun je altijd nog uitwijken naar podium de Lange Golf voor Statue. Met niet minder dan vier(!) elektrische gitaren presenteert de Belgische band hun onvervalste instrumentale postrock.Deel dit artikel