Vant op Eurosonic 2016, foto Ingmar Griffioen

Vant op Eurosonic 2016, foto Ingmar Griffioen

Vorig jaar bekeken we Best Kept Secret en Down The Rabbit Hole al door een heavy bril en dit jaar duwen we dat heavy alternative hoornen exemplaar nog wat verder omhoog en gaan we ook op locatiebezoek om daar live van te proeven. Te beginnen in Hilvarenbeek waar de organisatie van Best Kept Secret die lekkernijen op vijf podia uitserveert. En dan doelen we op muziek he, want je kunt er zeker ook goddelijk eten, maar onze verslaggevers zijn op die vierde editie vooral benieuwd wat er op het podium komt.

Hierbij een mogelijke en verre van volledige heavy alternative route met vooral muzikale ondersteuning. De stages zijn aangegeven met de namen van de nummers: One t/m Five.


VRIJDAG
BOMBINO, 16.45 ONE

De Toeareg-muzikant die misschien wel als beste de crossover richting mainstream gemaakt heeft is Bombino. Beetje hulp van Black Keys’ Dan Auerbach helpt maar Omara “Bombino” Moctar uit Niger is bovenal een begenadigd goed gitarist en die Desetblues ook op Azel weer op smaak.

MINOR VICTORIES, 17.45 TWO
Shoegaze supergroep? Zo mag je Minor Victories wel noemen met Slowdive’s Rachel Goswell, Editors’ Justin Lockey, Mogwai’s Stuart Braithwaite en James Lockey van Hand Held Cine Club. Check de video voor “Scattered Ashes (Song For Richard)”, waarin the Twilight Sad’s James Graham meedoet. Inclusief katten met laserogen!

DIIV, 18.45 ONE
We blijven nog even in onderkoelde en dreampoppy met DIIV. Na doorbraakplaat Oshin kwam de band uit Brooklyn dit jaar met de sterke opvolger Is The Is Are.

MOON DUO, 20.45 FIVE
Begonnen als sideproject van Wooden Shjips en inmiddels misschien wel bekender. Het productieve krautrockduo Sanae Yamanda en Erik Johnson heeft inmiddels al vier fantastische platen uit. De laatste ‘Shadow of the Sun kwam vorig jaar uit.

PREOCCUPATIONS, 1.00 FIVE
Een half uur Viet Cong was op Lowlands bepaald geen straf en wij gokken dat het dubbele met Preoccupations, zoals de band tegenwoordig heet, ook voor twee keer zoveel sinistere, uitgebeende post-punk staat. Ze komen met een nieuwe plaat en dit is de eerste single:


Black Box Revelation, foto: Jan Rijk

Black Box Revelation op Life I Live in Den Haag, foto: Jan Rijk

ZATERDAG:
AUDACITY, 13.30 ONE
Op tijd weer op het veld ja! Want dikke partyhardy garage-garantie met deze ‘oerband op Burger Records die alvast Eindhoven Psych Lab op stelten zette en liet horen ook verdommd catchy tunes op zak te hebben. Baseball x3.

BLACK BOX REVELATION / WEAVES, 15.00 ONE/FIVE
Keuzemoment! Stresssss, want het Belgische Black Box Revelation bluesrock ’n rollde ons als vanouds omver op Life I Live Festival en die indie plaat van Weaves ging er hier op NMTH HQ wel erg lekker in: beetje dwarse garagepop/rock met valsige vocalen van Jasmyn Burke.


SLEAFORD MODS, 17.30 TWO
Ehm is dat geen elektronica, of anders toch zeker hiphop? Nah, een beetje van beide met vooral een voorname fuck you like I care Britse straatvechtersmentaliteit. We durven de woorden Engels en hooligans even niet als pro-argumeten uit te dragen, u begrijpt… Sleaford Mods rule nonetheless. Ook in een sessie:

ULRIKA SPACEK
Nog zo’n traktatie op Eindhoven Psych Lab. In de Effenaar spacete Ulrika diep melancholisch met zware drones, een vleugje noise en ronkende stoner, met behulp van drie gitaren, veel effecten, repetitie en typisch Britse, lijzige zang.

DINOSAUR JR., 19.30 TWO
Ja hallo, het is wel Dinosaur Jr. he. Best wel een no-brainer, nieuwe plaat, oude plaat, who cares. J. Mascis, Lou Barlow en Emmett Patrick in Hilvarenbeekje for crying out loud!

LOW, 22.30 FIVE
Bloedjemooie slowcore. Maar pas op Low wil weleens een sonische verrassing in huis hebben.


VANT in Paradiso, foto: Tim van der Steen

VANT in Paradiso, foto: Tim van der Steen

ZONDAG:
EXPLOSIONS IN THE SKY, 13.15 TWO
Meteen maar beginnen met Explosions in the Sky? Zeker wel. Texaanse post-rock om de dag mee te openen dus. Nieuwe plaat:

VANT / PSYCHIC ILLS, 14.30 ONE/FIVE
Weer een voornaam keuzestressmoment. De betere nineties rock door Britse post-grunge jonkies versus de betere psychrock, uit New York. Vant was geweldig op Eurosonic (en in Paradiso gewoon weer). Ditmaal dan maar voor de lome US psychedelica op Sacred Bones Records.


INDIAN ASKIN / BAND OF HORSES, 18.00 ONE/FIVE
Nog maar een keer kiezen dan. Voor wie nu nóg niet van Indian Askin heeft gehoord: een van Neerlands meest succesvolle rockbands van dit moment staat om 18:00 op podium Five. En ze zijn gooooeeed!

Zij die Indian Askin – zoals de meesten van ons – wel al tig keer gezien hebben, kunnen om diezelfde tijd aanschuiven aan het hoofdpodium voor Band of Horses. Dit vijftal uit Seattle kennen we van hun eigenwijze southern rock geluid, maar verkoopt de laatste tijd meer meezingers. Desalniettemin een prima band om te checken.

EZRA FURMAN, 20.00 ONE
Niet bang voor catchy garagepop? Goed zo. Ezra Furman heeft het allemaal, inclusief de looks en de songs.

BADBADNOTGOOD, 21.15 THREE
Heerlijk ongrijpbare band aka BBNG. Is het jazz, is het impro, is het rock, is het weergaloos of totaal geflipt? All of the above.

FAT WHITE FAMILY, 22.30 FIVE
Deze bende hadden we niet zo lang geleden al willen zien op Where The Wild Things Are festival, maar toen lieten ze het ineens afweten. Gelukkig herinneren we ons die heerlijk smerige show op London Calling nog en laten we hopen dat deze dampende garagerockende dikzakken het dit weekend niet wéér in de kop halen iets verkeerds te eten…

Veel plezier op de Best Kept Safari. Zie je daar.

Indian Askin, foto Kim Balster

Indian Askin op Paaspop, foto Kim BalsterDeel dit artikel