VANT in Paradiso / foto: Tim van der Steen

VANT in Paradiso / foto: Tim van der Steen

“Ik dacht: het is donderdagavond, ik probeer het gewoon. Is er echt niets te regelen?” Een man probeert Paradiso nog binnen te komen voor de show van VANT. Tevergeefs, sinds de lovende recensies op Eurosonic is de Britse band heter dan habanero dus de kleine zaal is strak uitverkocht. De man keert onverrichter zake huiswaarts, wij gaan naar binnen voor een uurtje vlammen.

Tekst / foto’s: Tim van der Steen

VANT in Paradiso / foto: Tim van der Steen

VANT in Paradiso / foto: Tim van der Steen

De buzz rond VANT is niet te ontkennen, voor ondergetekende genoeg om met eigen ogen te zien waar het om gaat. “Dit is de eerste uitverkochte show buiten de UK,” zegt frontman Mattie Vant tegen de volle zaal en bedankt het publiek hartelijk. Het Britse viertal, strak in zwart tenue, heeft iets te enthousiast ingezet op de backdrop. De meegenomen vlag is zo groot is dat de letters van de bandnaam achter de backline verdwijnen. Het deert niet, enthousiasme is waar het om draait vanavond en dat zit wel goed.

Met name Mattie weet het publiek flink op te zwepen. Hij heeft de moves, halverwege de set lijkt hij even kwijt te zijn. Hij zit te soleren, op zijn knieën tussen het publiek. Eenmaal teruggeklommen op het podium stoot hij zijn microfoonstandaard om, die snel voor hem wordt rechtgezet door een stagehand. Vol overgave schreeuwt hij naar boven in de microfoon. Tot aan het slotstuk waar hij zijn gitaar een flink eind de lucht in slingert. Het past allemaal prima bij de punkbranie die de mannen over zich heen hebben.

VANT in Paradiso / foto: Tim van der Steen

VANT in Paradiso / foto: Tim van der Steen

Punk met een flink poppy sausje, dat wel. Het zijn prettig simpele rocksongs die live lekker bijten. Heel toegankelijk, strak gespeeld en met mooie stukken samenzang. Soms neemt de band een stapje terug en klinkt er bijna een ballad maar de energieke nummers hebben de overhand en krijgen de toeschouwers regelmatig aan het pitten en springen.

Er zijn pas een handvol singles los, netjes verdeeld over de set en aardig meegeschreeuwd door het publiek. Hierdoor zit de energie er vanaf opener The Answer al goed in en blijft het voor het publiek ook herkenbaar genoeg. VANT heeft best een boodschap maar legt dit er niet te dik boven op. “Dit nummer gaat over de twee dingen die ons het meest in hun greep houden, tijd en geld.” De politieke lading van de teksten blijft tijdens de set grotendeels achterwege. Voor een jonge band die zo lekker rockt is dat prima, VANT maakt de verse reputatie in Paradiso ruimschoots waar.

VANT in Paradiso / foto: Tim van der Steen

VANT in Paradiso / foto: Tim van der SteenDeel dit artikel