Toe aan een nieuwe smaaksensatie? Onze Hardhitting Albumreviews-rubriek helpt je jouw muzikale honger te stillen. Martijn Welzen heeft vier albums voor je beluisterd en beschreven. Het betreft deze keer nieuwe muziek van Dead Heat en Cutthroat LA, een deluxe dubbel-heruitgave van Hatebreed en een gloednieuwe plaat van As Friends Rust. De laatstgenoemde is nog niet verschenen, maar des te spannender is het om alvast te lezen wat je kunt verwachten. Kortom, vier harde platen om een druilerige middag een beetje op te leuken. 

Tekst: Martijn Welzen

Naast de Spotify-links kun je natuurlijk ook terecht bij onze 666 Hardhitters Spotify-lijst, waarmee je op de hoogte blijft van dikke nieuwe tracks!


As Friends Rust - Any Joy

As Friends Rust – Any Joy

As Friends Rust – Any Joy

Na bijna 20 jaar stilte was daar in 2020 nieuw materiaal van het Amerikaanse As Friends Rust. Up From The Muck een twee-track plaat waarvan het titelnummer midden in de pandemie hoop gaf dat het ooit wel weer goed zou komen met de wereld. Dat krijgt een mooi vervolg met Any Joy wat feitelijk pas de tweede langspeler is na Won uit 2001. De band is nu eenmaal een meester in ep’s waar de discografie bol van staat. En eerlijk is eerlijk ook deze nieuweling is maar met de hakken over de sloot wat lengte betreft. Any Joy is wel volwassen, heeft veel minder die urgentie van vroeger en laat die vlijmscherpe hooks van vroeger in de kast. Het is meer punkrock, of misschien wel rock ‘n’ roll. Maar dit is een nieuwe jas die de band wonderwel past. Moyal’s stem is schurend, lichtelijk melancholiek en altijd direct. Hij kan ook, wanneer nodig, de lettergrepen op een bepaalde manier oprekken waardoor het net die extra lading krijgt. Het gitaarwerk sluit daar naadloos op aan met onder schijnbare eenvoud overweldigende melodie. De jeugd is verdwenen en het voorbijgaan van de tijd zit in de kern van het hele album. Die prachtige diepgang bezorgt op zijn tijd kippenvel terwijl je mijmerend door het raam staart om je leven te beschouwen. En brengt het leven jou dat beetje geluk? (MW)

Any Joy verschijnt op 18 augustus bij End Hits Records. Luister alvast naar single Final Form.


Dead Heat - Endless Torment

Dead Heat – Endless Torment

Dead Heat – Endless Torment

Dikke crossover uit de jaren tachtig, gebakken in de Californische zon. Eindeloze riffs op een moordend tempo met breaks op de juiste plaatsen en krankzinnige, korte solo’s die nou niet bepaald bol staan van virtuositeit. Dat hoeft, nee, mag ook helemaal niet bij deze stijl. Waanzin, skateboards, bier en meer thrash dan je brein aankan, ingepakt in een cover die zo lelijk is dat het cool wordt. Denk maar even aan DRI, Power Trip en Municipal Waste. Dat vat de EP van Dead Heat wel mooi samen. Alle controle is overboord en energie genoeg om een middelgrote stad van stroom te voorzien, is wat een mens nodig heeft. Een superproductie, die harder kraakt dan al wat eerder is verschenen, maakt deze schijf compleet. (MW)


Hatebreed - Rise Of Brutality / Supremacy

Hatebreed – Rise Of Brutality / Supremacy

Hatebreed – Rise Of Brutality / Supremacy

Na een hele sloot aan prachtige heruitgaven van klassiekers uit de jaren tachtig en begin jaren negentig, is Dissonance Productions in de archieven van begin deze eeuw gedoken. Hatebreed was er een van en in die periode heeft de band de contouren van zijn status als overdonderende liveband met dikke beatsdowns en loodzware hardcore met wiskundige precisie uit natuursteen gebeiteld. Nog steeds staat de band garant voor een explosief feestje op het podium. In 1997 verscheen Satisfaction Is The Death Of Desire, dat insloeg als een bom. Het geluid had zich evenwel nog niet helemaal uitgekristaliseerd. Dat werd al wat duidelijker met Perseverance uit 2002. Dat album, bij Universal verschenen, is helaas voor deze mooie heruitgave buiten de boot gevallen. Album drie en vier, beiden oorspronkelijk van Roadrunner, verschenen in 2003 en 2006, zijn wel samengepakt in een kenmerkende digipak, met dikke linernotes en prachtige vormgeving. Voor de platen zijn ook de ooit exclusieve Japanse bonusnummers toegevoegd zodat de Europese oren hier mee verwent kunnen worden. Mooi op tijd voor de 20 jaar ‘Rise of Brutality’ tour die in september met onder andere Terror Noord-Amerika in de as zal leggen. (MW)


Cutthroat LA - Fear by Design

Cutthroat LA – Fear by Design

Cutthroat LA – Fear By Design

Voor je het weet hang je achter zo’n dikke verlaagde lowrider en word je met de ivoren bijters over het grind en asfalt van Los Angeles gesleurd. Alles rond Cutthroat LA ademt de stoffige straten van deze metropool en veel rauwer wordt het niet. Als een boksbeugel komt de dikke hardcore doorspekt met hiphop en massieve beatdown door je speakers, en stuitert het als de hydrauliek in de genoemde auto’s. De songs moeten ons de kracht geven wanneer de overlevingskansen in de betonnen jungle per geweerschot afnemen en geweld en drugs op iedere hoek te vinden zijn. Zwartgalligheid? Misschien, of helaas hyperrealistisch. Ze touren ook als een malle en hebben zo geleerd hoe je de lompe live-vibe op een plaat moet krijgen. Bij punten denk je dan aan en modernere variant van Biohazard of een hardere versie van Powerflo met lekkere thrash als asbest onderlegger. Die gedachte is niet zo vreemd als je weet dat Billy Graziadei voor de productie heeft getekend. Een nummer als Fool Me Once maakt het je daarnaast nog extra makkelijk door met bandnamen als E-town Concrete, Suicidal Tendencies, Sworn Enemy en Life Of Agony te strooien. Even kijken of mijn tetanusprikken nog op orde zijn en dan nog een rondje Fear By Design.(MW)


Ben je nog niet klaar met het ontdekken van nieuwe muziek, tune dan in op de NMTH Hardhitters op Spotify:Deel dit artikel