Green Lizard x Rudeboy 90ies Tribute in dB's, foto Frieda Vuur

Green Lizard x Rudeboy 90ies Tribute in dB’s, foto Frieda Vuur

Tributes en coverbands… het fenomeen roept gemengde reacties bij ons op. Natuurlijk zijn er legio voorbeelden van geslaagde covers, maar ook van bewerkingen die niks, noppes, nada toevoegen en een hele set? Hoewel die Joy Division tribute met Erny Green… en recenter de Lemmy Lives tour rond Death Alley, pfoe. En die Marlboro Flashbacks leverden rond de eeuwwisseling ook wel wat memorabele momenten op. Hallo Venray die met het repertoire van Neil Young stoeide bijvoorbeeld (check die Tribute-plaat!), Heideroosjes x Ramones en verdraaid: zowel Green Lizard x Nirvana en Rudeboy x Public Enemy waren zeer geslaagd. Bovendien deed Green Lizard de afgelopen twee jaar twee uiterst succesvolle Tribute to Nirvana-tours en dus durven we te vermoeden dat een Tribute To The Nineties-tour bij de mannen wel in de juiste handen is.

De eerste show in dB’s verkocht meteen uit en we prijzen ons gelukkig dat er een extra optreden op donderdag werd ingelast. Zo krijgen we meteen de kans om de band vers uit het repetitiekot op het Utrechtse podium te zien knallen. Het uitgangspunt: De vijf mannen van Green Lizard brengen, aangevuld met Rudeboy (Urban Dance Squad), een tribute to the nineties set langs twaalf zalen (data onderin) en kiezen daarbij per stad een eigen voorprogramma.

Tekst: Ingmar Griffioen, foto’s Frieda Vuur

ZERO ZERO ZERO
In Utrecht mogen we ons verheugen in een opwarmer door Zero Zero Zero. De band bestaat sinds begin 2017 en is opgetrokken uit leden van door ons nogal gewaardeerde groepen als 16Down en Tenement Kids. Bizar dus, dat we ze nog niet live gezien hebben, maar ditmaal staan we in ieder geval vooraan. Wat we horen is een mengeling van roots- en dwarse indierock met punk(pop), een beetje alsof The Gaslight Anthem en Dinosaur Jr. elkaar tegenkomen. Maar dan toegankelijker en live naar een hoger plan getild door de bevlogenheid en podiumshow van frontman Gijs Wilbrink, die een duidelijke crush heeft op de microfoonstandaard. We hadden ons weer niet goed voorbereid, want we hadden verwacht dat de opener ook nineties-covers zou doen, maar een introductie op Zero Zero Zero is ook wel prettig.

Green Lizard x Rudeboy 90ies Tribute in dB's, foto Frieda Vuur

Green Lizard x Rudeboy 90ies Tribute in dB’s, foto Frieda Vuur

GREEN LIZARD TRIBUTE TO THE NINETIES
We hebben er zin in en dus extra grote flessen (Duits Franziskaner) bier besteld aan de bar. Hoppa en gaan maar met dat onbeschaamde jeugdsentiment. We worden op de wenken bediend door Green Lizard, dat meteen van start gaat met Cherub Rock. Potver wat lekker zeg. Gewoon aftrappen met die iconische albumopener van The Smashing Pumpkins. Siamese Dream was een album dat mijn jaren negentig zeer kleurde en tegelijk – wat ik later pas besefte – mijn introductie in fuzzy shoegaze. Yes, we want that honey! Video-impressie hier.

Green Lizard x Rudeboy 90ies Tribute in dB's, foto Frieda Vuur

Green Lizards Willy Tjon Ajong in dB’s, foto Frieda Vuur

De Noord-Hollandse reptielen hebben in Matthias Bastiaan van Beek de perfecte zanger(-gitarist) gevonden. De frontman van onder andere Tales (That Are Not Supposed To Be Heard By People) heeft niet alleen de looks, maar ook nadrukkelijk de stem en uitstraling van een nineties grunger. Natuurlijk is het niet eenvoudig/te doen om de stem van Layne Staley te benaderen, maar ook Would komt zeer overtuigend van de planken in dB’s. Als je direct daarna doorklapt met een van de betere tracks van Nirvana’s doorbraakalbum (niet dat daar matige nummers op staan), dan heb je ons zeer te pakken. Sterker: we realiseren ons dat het kippenvel nu al drie nummers lang de kop blijft opsteken en dat die Franziskaner daar al even onaangeroerd staat op te warmen, omdat we zo nodig haar moeten slaan alsof we onze tweede jeugd beleven en eigenlijk helemaal geen .. jaar oud zijn.

Goed, genoeg gezeverd en gerelativeerd, het is helemaal niet nodig om ons oud te voelen. En al zeker niet op deze avond waarop Green Lizard en co juist het tegenovergestelde weten te bewerkstelligen. Dat is het knappe en geslaagde aan de Green Lizard Tribute to the Nineties; dat het enerzijds het perfecte jeugdsentiment opdient voor de oudere generatie (waarbij ook de onderbelichte debuutplaten Bleach en Gish aan bod komen) en dat het tegelijkertijd ook genoeg gif en klasse nummers bevat om elke millennial bij de haren te grijpen en te laten proeven van de niet te negeren (teen) spirit van het decennium.

RUDEBOY – URBAN DANCE SQUAD
Allemaal leuk en aardig, maar die iconische Amsterdamse frontman hebben we nog niet aan het werk gezien. Rudeboy staat zich naast het podium al even op te warmen als een bokser net voor hij de ring in stapt. En poeh wat een brok energie heeft die Patrick Tilon nog. Zelfs als hij weer even de mic aan Van Beek moet laten, zie je hem stuiteren van ongeduld en energie om weer het podium op te rennen.

Green Lizard x Rudeboy 90ies Tribute in dB's, foto Frieda Vuur

Green Lizard x Rudeboy 90ies Tribute in dB’s, foto Frieda Vuur

Stiekem zijn die Urban Dance Squad-nummers misschien nog wel het vetst vanavond, zeker ook door de delivery en power van Rudeboy. Ik mis alleen de scratches, waar is DJ DNA als je ‘m echt nodig hebt?! Hoewel silver surfing organisator Ton de terechte kanttekening plaatst dat DNA niet op alle UDS-albums meedoet, moeten we toch concluderen dat een extra gitaar de draaitafelkunsten van de Utrechter niet kan vervangen in klassiekers als No Kid. Maar in Demagogue komt de heavy Green Lizard aanpak zeer tot zijn recht. Wat een bazenuitvoering.

We gaan je hier niet aan de hand nemen door de hele adembenemend lekkere setlist, want dat is natuurlijk net zoiets als het plot van een film verklappen… Wat we in alle loslippigheid wel kunnen meedelen is dat fans van Alice in Chains, The Smashing Pumpkins, Nirvana en natuurlijk Urban Dance Squad niet teleurgesteld zullen worden. Integendeel. En dat de opwinding zich zeker niet beperkt tot de nog altijd hoopvolle FB-groep I want to see Urban Dance Squad on stage again. En ook dat in Brian Tjon Ajong een onvermoede Beastie Boy schuilt. In de toegift oogsten de mannen nogmaals op grootse wijze en we suggereren dan ook dat je jezelf niet tekort doet en een van de volgende shows meepakt:

Green Lizard tribute to the Nineties:
26-10-2018 Weert De Bosuil + Walden
09-11-2018 Arnhem Luxor Live + Dead Giveaway
23-11-2018 Leiden Gebr. de Nobel + Videostore
24-11-2018 Sneek Bolwerk + Psychotic Lumberjacks
06-12-2018 Amsterdam Melkweg
07-12-2018 Hengelo Metropool + Prestcold Molly
08-12-2018 Eindhoven Effenaar (Come As You Are Festival)
20-12-2018 Alkmaar Victorie
21-12-2018 Lelystad Corneel (tvfka Underground)
22-12-2018 Hedon Zwolle + Prestcold Molly

Green Lizard tribute to ninetiesDeel dit artikel