Thy Art is Murder op Fortarock 2018, foto Dani Silvia

Thy Art is Murder op Fortarock 2018, foto: Dani Silvia

Ook in 2018 hebben Fortarock en stichting Buma ROCKS! weer de handen ineengeslagen. Dit platform brengt steevast heavy muziek uit Nederland onder de aandacht en geniet dit jaar een eigen Theater Stage. Naast VUUR op de Main Stage en DOOL, Death Alley en For I Am King in het sfeervolle openluchttheater zit het dan ook wel snor. Ook de dreunende deathcore van het Australische Thy Art is Murder is keihard van de partij. Wat we van dit bijzondere programma vonden lees je hier.

Lees ook:

Fortarock dag 1: Een vurig Forta met Kreator en Parkway Drive
Fortarock dag 2: De mammoetenmars van Meshuggah

Tekst: Merijn Siben, fotografie Dani Silvia

Voorbij een paar hekken en tussen de bomen bevindt zich het Goffert Theater, vandaag omgedoopt tot Theater Stage. Ongetwijfeld een bijzondere en intieme plek voor enkele metalshows dankzij een grote tribune, een bar en uiteraard een bescheiden podium. Het is aan vier bands om dit openluchttheater eigen te maken. Aanstormend Nederlands talent is van de partij in de vorm van DOOL, Death Alley en For I Am King. Maar ook het Australische Thy Art Is Murder verzekert de toeschouwers van een flinke bak bruut gitaargeweld.

Death Alley op Fortarock, foto Dani Silvia

Death Alley op Fortarock, foto: Dani Silvia

For I Am King op Fortarock 2018, foto Dani Silvia

For I Am King op Fortarock 2018, foto: Dani Silvia

Psychedelica en lompe breakdowns
Aan Death Alley de kick-off halverwege de middag. Met een nieuw album op zak en een geduchte live-reputatie brengen zij een sterke show met oud en nieuw werk. Van Black Magick Boogieland tot Headlights in the Dark. Er wordt passend afgesloten met de nu al klassieke, psychedelische kraker Supernatural Predators, dat met zijn 15 minuten nergens verveelt. Het wordt vervolgens al gauw duidelijk dat ook de Theater Stage niet onderdoet voor de andere podia op het terrein, wanneer er bij For I Am King een drukte van jewelste ontstaat. En niet zo gek ook. De band is in een korte tijd uitgegroeid tot een van de meest veelbelovende metalcore-acts van Nederland. Dit doen ze niet alleen met een stapel strak uitgevoerde songs vol agressieve doch melodieuze riffs en lompe breakdowns. De grootste troef is namelijk frontvrouw Alma Alizedeh met haar gouden strot, een grunt met een groot bereik. Ze blijkt al snel een entertainer van formaat, springend en rennend over het podium. Een opvolger van hun debuut Daemons is op komst, dus van For I Am King gaan we nog veel horen.

Floor Jansen op Fortarock, foto Dani Silvia

Floor Jansen op Fortarock, foto: Dani Silvia

Genadeloze bruutheid en climactische songs
Bij Thy Art Is Murder is het dan weer de genadeloze bruutheid die de klok slaat. Knarsende deathcore, strak gebracht en bereidwillig ontvangen door een enthousiast publiek. Er wordt veelvuldig gemosht en gecrowdsurft, met als gevolg dat de mensen van de beveiliging toch nog iets te doen krijgen. Een broeierige, zweterige show die naast eigen werk als Holy War en het lompe Purest Strain of Hate met een geslaagde death metalcover van Rammstein’s Du Hast wordt afgesloten. Zonder twijfel een uitstekend optreden. Vlak nadat Nightwish-zangeres Floor Janssen tijdens haar Q&A de Buma ROCKS! Export Award heeft ontvangen, sluit DOOL de overvolle Theater Stage af. Op elk festival en in elke zaal is DOOL al geweest de anderhalf jaar, maar verdomd als het niet opnieuw grandioos genieten is. Telkens weer overtuigt de band met gemak dankzij uitstekende optredens. Ook nu is het niet anders en wordt het theaterpubliek met weinig moeite van zijn sokken geblazen. Songs als Vanatablack en Oweynagat zijn dan ook precies het soort climactische werkstukken dat een festivalpubliek in vervoering brengt.

Thy Art is Murder op Fortarock 2018, foto Dani Silvia

Thy Art is Murder op Fortarock 2018, foto: Dani Silvia

De toevoeging van een Theater Stage bleek zonder meer een schot in de roos. Het gaf Fortarock en Buma ROCKS! de gelegenheid om niet alleen Nederlandse bands een podium te bieden, maar ook om toeschouwers een intiem en persoonlijk optreden te laten ervaren. Of dat nu zittend, moshend of crowdsurfend is. Met vier steengoede bands en vier knallers van optredens, is deze toevoeging zeker weten voor herhaling vatbaar. Missie geslaagd!

For I Am King op Fortarock 2018, foto Dani Silvia

For I Am King op Fortarock 2018, foto: Dani Silvia

Deze diashow vereist JavaScript.Deel dit artikel