FFOOSSMet dezelfde snelheid en kracht als hun bandnaam leveren Jannes van Kaam en Sophia de Geus hun muziek. De nieuwe FFOOSS komt dus weer als een sloopkogel, verpakt in een roze glacé-laagje, binnen in de woonkamer. We denken aan hard fuzzende grunge, aan Blood Red Shoes vs Ty Segall, met het verraderlijke zoet geleverd door de zanglijnen van Sophia. Die furie snappen we wel, het is natuurlijk ook helemaal niet tof om 17 (als in: nog geen 18) te zijn en als je dan een feestje geeft mag het best een beetje knallen met die volwassenwording. FFOOSS is kortom SICK OF BEING 17.

De single is de opvolger van de eveneens gecapslockte single SLAYER. Die heeft nu bijna 40.000 streams en werd opgepikt door grote buitenlandse Spotify-punklijsten. Sindien hebben de Utrechters in het voorprogramma gestaan van onder meer Seether, Idles, Tusky en The Marmozets. FFOOSS is feitelijk het vervolg op Foes, in 2017 nog in de NMTH-selectie de Popronde afschuimend. Verschil is dat drummer Jannes nu ondersteund wordt door Sophia, die we nog kenden uit electropunks 45ACIDBABIES.

We vroegen het gevleugelde duo om commentaar over de nieuwe release en ontvingen:
Jannes: “I found the real Ries in me”
Sophia: “Ik gebruik FFOOSS teksten altijd om gewoon lekker te bitchen”

Juist, duidelijk een geval van ‘haal eruit wat je eruit kunt halen’, en in het geval van FFOOSS is dat voor NMTH doorgaans aardig veel. Maar er is gelukkig meer uitleg beschikbaar, want ze zijn nog niet ziek van de support van The Bakery:
‘De track gaat over het onnodig voelen van concurrentie. Dat het frustrerend is om je ex de hele tijd tegen te komen als het lelijk is uitgegaan. Je komt elkaar vaak nog tegen, vooral in een kleine wereld als de muziekindustrie, en dan doe je alsof je elkaar nooit gekend hebt. Het voelt dan weer alsof je 17 bent. De video laat de 18de verjaardag zien van Jannes en Sophia. “I’m Sick of Being 17 boy”.’

De track is opgenomen door Primate Music Productions (Jelmer Bron), gemasterd door The Void (Pieter Kloos) en de video is geregisseerd, gefilmd en ge-edit door Jeborr (Jeroen Bronckers). Je kunt FFOOSS deze maand snel live zien en wel in Steck (Delft), op Le Mini Who?! en de RADAR x Melkweg showcase. Alle data onder de video.

Aankomende shows:
-09-11-2018: Steck (Delft)
-10-11-2018: Le Mini Who?! (Utrecht)
-17-11-2018: RADAR x Melkweg (Amsterdam)Deel dit artikel