Life Of Agony op Into The Grave 2017, foto Rob Sneltjes

An Evening With Knives, foto: Paul Verhagen

Jahaa, over enkele dagen is het alweer zover: twintig bands, één dag, te Rockcity Eindhoven: Helldorado 2023 is upon us! En ze hebben dit jaar een wel hele heftige line-up voor je klaarstaan. Van Sacred Reich tot Brutus, Life of Agony tot Iron Jinn: de tickets vliegen de deur uit, of wie weet, zijn zonet allemaal over de toonbank gegaan. Checken of dat zo is doe je via de Helldorado website. Om de pret daarom alvast te laten beginnen, tippen we uit die twintig bands de vijf (eigenlijk zeven) die je in ieder geval zeker niet mag missen. Check ze hier….

An Evening With Knives + Skroetbalg @ Tarantula Stage, 13:45-14:20 en 15:00-15:40
Oké, eigenlijk kunnen we de gehele line-up wel tippen! En helemaal als het om de Nederlandse bands gaat. Maar hoewel we Iron Jinn, Peter Pan Speedrock en Splinter zeker kunnen aanraden, hebben we An Evening With Knives en Skroetbalg nog niet vaak aan het werk gezien. Eerstgenoemde Eindhovense stonerdoomhelden garant voor vettige grooves en toepasselijk de opener van Helldorado. Skroetbalg is dan weer hele andere koek: smerige punk’n’roll in Drenths dialect. Dat wordt vast een lekkere fuif:

Angelus Apatrida @ Lion Stage, 14:15-14:50
Hoewel ook de leden Angelus Apatrida, de beste thrash metalband van Spanje, geen jonkies meer zijn met hun 22-jarige bestaan, is het wel duidelijk: als huidige tourgenoten Sacred Reich en Death Angel (eveneens te zien) ermee stoppen, staat een band als dit klaar in de startblokken om het stokje in de thrash estafette over te nemen. Zowel op Graspop als Into the Grave stond het viertal garant voor een onmenselijk strakke moshfuif. Zaterdag zal dat niet veel anders zijn:

Blood Command @ Cobra Stage, 16:10-16:50
Oké, we zijn geïntrigeerd. Blood Command had zo de naam van de gemiddelde death/thrashband kunnen zijn. Maar nee, we hebben te maken met Noorse hardcore. Hardcore deluxe beter gezegd, daar na een luisterbeurt de band net zo makkelijk van poppy songstructuren naar felle blastbeats stuitert, dat allemaal in Adidas gear alsof ze net auditie hebben gedaan voor een Korn videoclip. Zoals we zeggen: we zijn geïntrigeerd. Gaan we zeker uitchecken:

Brutus in TivoliVredenburg. Foto Roy Wolters

Brutus @ Cobra Stage, 19:10-20:00 (+Psychonaut!)
Er is meer Belgisch talent op het programma met ook nog Psychonaut. Beide bands hebben we al meerdere keren kunnen aanschouwen dit jaar, maar potverdorie: genoeg krijgen we er nog niet van. Psychonaut weet met hun apocalyptische progressieve post-metal steevast te overdonderen, maar Brutus bewees hetzelfde met hun steevast pittige mengeling van post-rock, hardcore en metal. Keer op keer weer, van Roadburn tot Tivoli tot Baroeg Open Air. En zo zal het ook geschieden op Helldorado:

Life Of Agony @ Lion Stage, 22:00-23:00
Een show in de Helling vier jaar terug bewees dat er nog genoeg leven zit in deze cultband uit de jaren 90. Wellicht een bijzondere naam om zo hoog op de bill te hebben naast andere grootheden, maar met een integrale River Runs Red uitvoering voor de boeg, gaan Mina Caputo en co. er vast en zeker een strakke set van bouwen:

Helldorado 2023 vindt plaats op zaterdag 18 november te Klokgebouw Eindhoven. De laatste tickets zijn in de verkoop via deze link en kosten 55eu p.s. Check hieronder ook de volledige timetable:Deel dit artikel