Stake op Doomstad, Ekko. Foto Roy Wolters

Temple Fang in dB’s, foto Roy Wolters

Hoewel we zeven maanden geleden nog een erg toffe editie van Sniester meemaakten, vindt het festival oorspronkelijk natuurlijk in mei plaats. Een voordeel dus dat we voor deze keer niet een jaar hoeven te wachten, want het was in oktober al genieten geblazen. Dit keer echter, krijgen we een Sniester geheel als vanouds. Zonder gebrekkige capaciteit, zitplekken of coronapas, op vrijdag 27 en zaterdag 28 mei. En net als vorig jaar geeft Sniester zijn ware identiteit prijs: een festival voor de liefhebbers van harde gitaren met genoeg wat wils voor iedereen. Van donkere post-punk tot thrash metal tot gruizige indie: verspreidt over verschillende plekken in Den Haag biedt ook aanstaande editie een bomvolle line-up van meer dan 70 bands voor slechts 42,50 euro (tickets hier).  En hoewel we wel alles kunnen tippen, pikten we er even 10 (+3) bands uit die je zeker niet mag missen dit jaar…

Gratis shows
Alsof 70 bands voor vier tientjes nog niet genoeg is, blinkt het festival ook uit in een gratis segment overigens. Naast een speciale Sniester voor Kids op de Grote Markt zondag, is er eveneens op de vrijdag en zaterdag een buitenpodium. Vrijdag zie je daar onder andere The Tazers en Bongloard. Op de zaterdagmiddag kun je ook nog eens langs plekken als de Skatestore, Grey Space en 3345 Records voor optredens van o.a. De Klittens, Dirty Frank & The White Russians en Heath. Heen en weer rennen dus! Maak het je makkelijk met deze tien tips…

VRIJDAG 27 MEI

The Tazers @ Grote Markt Buitenpodium, 18:30
Jawel, een Zuid-Afrikaanse psychrockband zie je gewoon gratis op het buitenpodium vrijdag! We raakten bekend met deze bazen middels hun Dream Machine EP uit 2021. Verwacht heerlijk slepende psych, die als een perfecte binnenkomer fungeert op de vrijdag:

Kalaallit Nunaat @ Café September, 21:00
Jawel, we raken niet uitgepraat over Kalaallit Nunaat, maar met recht. Niet alleen op plaat garant voor messcherpe noiserock maar ook live zorgt dit trio voor een toepasselijk zweterige show. Hardgaan dus:

Bongloard op Popronde, foto Jessie Kamp

Bongloard @ Grote Markt Buitenpodium, 22:00
Wie erbij was in dB’s afgelopen vrijdag heeft het geweten: de garagepunkers van Bongloard zorgen geregeld voor een uitbundig sloopfestijn. Er kan dan ook weinig fout gaan op de vrijdagavond, geheel gratis op de Grote Markt. Check hieronder nieuwste plaat People Overreacting My Behavior en mis dit powertrio niet:

Tramhaus @ The Grey Space, 22:15
Nog niet zolang bezig deze gasten, maar met prominente leden uit de Rotterdamse punkscene zit het al wel snor. Fluisteringen over zinderende post-punkshows zijn tot ver buiten de grenzen van Rotterdam te horen. Den Haag gaat het meemaken vrijdag:

Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs @ Paard Kleine Zaal, 23:30
Psych, doom, stoner, metal: welk genre deze onstuitbare sloopkogels zich ook meester maken, een uiterst gelaagde adrenalineinjectie van een show is gegarandeerd. Hier kijken we naar uit:

Crisix @ Zwarte Ruiter, 00:30
We kunnen ze eigenlijk in een adem noemen met Insanity Alert, want beide bands zijn samen op tour, beide bands staan garant voor pijlsnelle thrash metal en ja, ook beide bands breken het podium af. Crisix is daarom ook een perfecte afsluiter op de vrijdag, om die laatste restjes energie er nog even uit te slaan voordat je het bed induikt:

ZATERDAG 28 MEI

Knife Massage @ Roots, 20:00
Nieuwbakken Popronde Talent Knife Massage heeft in coronatijd weliswaar weinig kunnen touren, maar daar gaat gauw verandering inkomen. Helaas tegelijk met Fire Horse, ook een aanrader. Geflipte garagepunk met een geheel eigen gezicht, torenhoge sloopfeestpotentie:

The Picturebooks @ Paard Grote Zaal, 20:45
Nog zo’n band die niks heel laat van menig podium. Zaterdag zien we je bij het hoofdpodium van Paard. Want The Picturebooks belooft steevast een explosieve bleusrockshow:

 

Temple Fang, Baardvader, Stake of Pulled Apart By Horses, 21:30 en 21:45
Oké, het is even rigoureus smokkelen hier, maar de meest tergende overlapping is dit kwartet aan kwaliteitsbands. Ga je sludgen bij Stake, of heb je meer zin in de psychedelische stonergrooves van Baardvader of Temple Fang? Of wil je simpelweg je lichaam in de strijd gooien in de pogo met de onbegrensde garagepunkers van Pulled Apart By Horses? Elke keuze is goed, dus pak alvast een blinddoek en een dartpijltje erbij:

Money & the Man @ The Grey Space, 00:15
Net als Crisix de dag ervoor opnieuw zo’n uitermate puike afsluiter! Dit onstuitbare garageblues duo laat geen zaal intact achter. Maakt niet uit hoe vaak we dit dynamische tweetal aan het werk zagen, vervelen doet Money & the Man nooit. Ook dit keer niet, kunnen we garanderen:

Sniester 2022 vindt plaats op 27 en 28 mei op diverse plekken in Den Haag. Tickets zijn 42,50eu voor het hele weekend, en te bestellen via de Paard websiteDeel dit artikel