Al enkele jaren is de Zuid-Afrikaanse heavy scene in volle bloei. Van death metal tot psych tot metalcore: her en der proberen bands er een distinctieve sound uit te halen. Zo ook vandaag, want we werden alert gemaakt op twee gloednieuwe releases, die beiden gisteren online kwamen, en ons toch even de oren deed spitsen. Een goede reden om er dan ook maar even een double feature van te maken, want allereerst hebben we met The Tazers een heerlijke psychrock EP voor je speakers, en hebben we met Ophiuchi grauwe doom/post/black metal die tegenwoordig gevestigd is in hartje Nederland. Tijd dus om je zaterdag eens extra in te kleuren door beide releases even nader te verkennen!

The Tazers – Dream Machine EP
Dit is er een om in de gaten te houden. The Tazers komt uit Johannesburg en heeft eerder al een debuutalbum uitgebracht genaamd Plastic Kids, een hypercoole, vloeiend rollende psychrockplaat. En buiten de pandemie om, begint 2021 al aardig positief voor het drietal bestaande uit Jethro Lock (gitaar, zang), Tim Edwards (drums) en Guido Assmann (bas). Want niet alleen dropten ze gisteren een dikke nieuwe EP genaamd Dream Machine, maar stond hun single Go Away recentelijk ook nog eens in de populaire Amerikaanse serie Shameless. Deze EP is dan ook een goede greep naar buitenlands succes, een visitekaartje in een relatieve downtime en een voorbode op meer. Dream Machine zit echt met beide benen in de 70’s, maar toch ook geüpdatet naar anno 2021. Zo is het titelnummer heerlijk slepend, groovy en bluesy, met erg soepele loopjes en hallucinante samenzang. Go Away voert het tempo echter dan weer op, met een crunchy gitaartoon die doet denken aan de garagerock bands van weleer, terwijl de track Lonely Road alle kanten opgaat met alle hallucinante gevolgen van dien. Afsluiter Around Town is dan weer een psychedelische afsluiter, met van die spacende chill-out vibes. Een veelbelovend tussendoortje dus, en gezien de heren in hun thuisland al te boek staan als een van de grote psychrockbeloftes, lijkt dit nog maar het begin. Beluister Dream Machine hieronder, en volg de band via Facebook en Instagram.


Ophiuchi – Shibboleth
Ophiuchi is nog niet direct een bekende, maar de van origine Zuid-Afrikaanse artiest heeft zich vandaag de dag gevestigd in Utrecht, en laat op zijn zijn tweede album een bijzondere post/doom/black metal sound horen. Shibboleth is het vervolg op debuutalbum Bifurcaria Bifurcata uit 2017 en we hebben hier te maken met een eenmansproject waarbij invloeden van Yob, Tool en Blut Aus Nord in een verrassend geslaagde mix worden gegooid. Geen recht voor zijn raap muziek of behapbare structuren, maar juist ruwe black metal met een post/doom sound. Vanaf de eerste begintonen creëert opener Mercurial dan ook een opgejaagde, verwilderde atmosfeer, met hologige zang, noisy gitaarstromen en hevige double bass.

Het is met vier nummers in 37 minuten muziek die wat tijd nodig heeft, maar als het binnenkomt, dan komt het binnen. Luister maar eens naar hoe spannend Katabasis zich opbouwt, met echoënde zanglijnen en heen en weer zwevende gitaarlijnen, om dan vervolgens na drie minuten met een dikke groove binnen te denderen. Tekstueel gezien vind Shibboleth zijn oorsprong in de Griekse mythologie, met De Odyssee van Homeros als centraal thema. Het langste nummer is afsluiter Decipulum, die ook nog eens op zeer zware wijze eindigt, en een van de hoogtepunten laat horen. Al met al een interessant muziekstuk, dat na elke luisterbeurt meer lagen blootgeeft. Shibboleth is uitgebracht via Ophiuchi’s eigen label Optogram Records, en te beluisteren via Bandcamp, evenals Spotify hieronder:Deel dit artikel