Veel bands doen niet aan Kerstvakantie zo blijkt. Dachten we lekker de tijd te nemen de afgelopen twee weken met de jaarlijsten, komen er her en der nog bands met allerlei muziek aan zetten. En dan bedoelen we niet alleen de tientallen Kerstsingles. Want naast dat we vorige week vrijdag de nieuwe Grafjammer mochten verwelkomen (review hier), kwam er tevens op 16 december een wel hele dikke Grunnse doomverrassing op ons bord in de vorm van Soul Theft! En omdat we jullie deze EP jullie niet willen onthouden, doen we hierbij even een shout-out na de Kerstkater. 

Vier jaar samenspelen
Wellicht doet de naam al een licht branden, want het drietal stond begin dit jaar nog in onze Grunnsonic-selectie. En met recht, want de band bestaande uit twee Nederlanders en een Finse drummer maakt het soort sludgey doom/post-metal waar we hier bij Never Mind The Hype wel vaker goed op gaan. Hun allereerste, zelfgetitelde EP is dan ook een sterk epos geworden, het resultaat van vier jaar samenspelen en na het opnemen van een paar rauwe demo’s en een videoclip (zie My Hate hieronder). Na hun show op Grunnsonic stonden ze zelfs nog in maart gepland als voorprogramma voor Dopelord in Iduna te Drachten, maar we weten allemaal hoe dat is afgelopen.

De Soul Theft EP
We zeggen het maar meteen: op alle fronten toont de EP een verscherping van de sound tegenover de eerdere, wat krakkemikkige opnames uit de demofase. De Soul Theft EP heeft namelijk een krachtige productie van Stijn van Gestel meegekregen, die ook voor wijlen Ganos Lal werk verrichtte. De gitaarriffs klinken heerlijk groovy, terwijl het loeizware basgeluid duidelijk aanwezig is en daarmee de distortion prachtig complementeert. Luister maar eens naar die verpletterende post-metalsound van van Purpose, waarbij de samenzang tussen screams en cleans doet denken aan de oude Mastodon. Dat ze dan ook door bands als Ufomammut en YOB geïnspireerd zijn hoor je terug in de sonische achtbaanrit van Collision, dankzij beenharde drumpartijen, sludgeriffs en atmosfeer te over. Kortom: een behoorlijke EP die ons doet hunkeren naar meer!

Hopelijk kunnen de heren gauw genoeg de weg op met dit werkstuk, maar tot die tijd check je Soul Theft nu via Spotify hieronder, of via Bandcamp. Blijf tevens op de hoogte van de band via Facebook of Instagram.

 

 

 

 

 Deel dit artikel