Spill Gold, foto Dennis Duijnhouwer

Spill Gold, foto Dennis Duijnhouwer

Eén van de spannendste acts op de Popronde is Spill Gold. Je zou misschien niet direct verwachten dat de Amsterdammers in de NMTH-selectie zitten met de elektronische inslag, maar dan blijf je even staan, blijf je onvermijdelijk de hele show staan en word je meegezogen in een warmbloedige, betoverende mix van kraut, shoegaze dreampop en psych. Dan snap je, nee; voel je hoezeer dit trio een band is naar NMTH’s hart. We zagen ze onder meer op Popronde Nijmegen een broeiende set bezorgen in De Plak.

Qua opnames moesten we het tot nu toe met de, waarlijk zeer schone single Mercury en dus hengelden we elke Popronde wel naar meer. En dat is er nu, vandaag hoor je hier als eerste de debuut-EP van NN, JJ en RR, in wie we Rosa Ronsdorf van Bird on the Wire ontdekken. De vijf nummers tellende EP is live in vier dagen opgenomen en gemixt in Gent bij producer Koen Gisen (bekend van o.a. Bony King of Nowhere, Flying Horseman, An Pierlé, Dans Dans) en wordt 21 oktober uitgebracht door Meduse MagiQ. Spill Gold presenteert de EP dezelfde avond (aanstaande zaterdag dus) in de Nieuwe Anita in Amsterdam. Big Hare treeft op als support.

Daar moesten we wel wat meer van weten en zo begonnen we aan een correspondentie met Rosa, Nina en Jess, die je alles vertellen over het hoe en wat van Spill Gold.

Check hier vast de EP:

– Hoe en wanneer is de band ontstaan?
“We kennen elkaar via via uit het Amsterdamse muziekcircuit. Jess viel in bij Bird on the Wire voor een buitenlandse tour en we leerden elkaar beter kennen. In de besneeuwde bergen van Zwitserland besloten we om gezamenlijk een nieuwe band op te richten, dit werd uiteindelijk Spill Gold.”

– We lezen dat Spill Gold bestaat uit leden van Bird on the Wire en Fetter. Wat horen we van die bands terug in dit trio?
“Ergens hebben het dromerige en psychedelische uit Bird on the Wire en de live-elektronica van Fetter elkaar gevonden in Spill Gold. Dat is uitgegroeid naar een nieuwe, intensere, meer dansbare band.”

Spill Gold op Popronde Haarlem door Sharon & Maureen Photography

Jess van Spill Gold op Popronde Haarlem door Sharon & Maureen Photography

– De sound is dromerig, psychedelisch en heeft een krachtige kraut-achtige drive. Waar komen die invloeden vandaan?
“We zijn deze band gestart met het idee om onszelf niet te begrenzen binnen een stijl of genre. Natuurlijk hebben we helden en inspiratie bronnen, maar die zijn vrij breed. CAN is er zo eentje, maar niet per se alleen om de krautrock. Ook juist het duistere dansbare werk van die band is iets waardoor we ons laten inspireren. We worden ook geïnspireerd door onder andere Soulwax, Nicolas Jaar, Colin Stetson, maar evengoed door Berberse Gnawa muziek, Turkse psychedelica, Solange en toevallige dingen als een steeldrum, die we kregen van een bevriende jazzdrummer en meteen zijn gaan gebruiken.

“We zijn een trio, met inspiratie uit muziekvormen die vaker in groter groepsverband gespeeld worden. Het leuke is om die intense sound te benaderen vanuit de middelen die we hebben als trio.”

– “Geïnspireerd door verhalen, kunst, rondcirkelende planeten, de nacht en mythes.” Hoe vertaalt zich dat in muziek? Hoe maken jullie muziek sowieso?
“Onze muziek ontstaat tussen ons drieën in de oefenruimte. Vanuit jams ontstaan de nummers en uiteindelijk ook de verhalen. Onze collectieve manier van werken komt terug in de lyrics en de verhalen die we willen vertellen. Ieder van ons heeft een groot aandeel en zeggenschap over wat we maken en we sleutelen totdat we iets vinden waar we alle drie compleet tevreden over zijn. Live laten we bepaalde stukken open en blijft er ruimte voor improvisatie.”

– Na de sterke single Mercury ligt er nu een EP met nog vier nummers en die zijn live ingespeeld in de studio. Is dat hoe Spill Gold het beste werkt: Live?
“Ja, het was een bewuste keuze om de EP live op te nemen. Het gaat om de live-interactie tussen ons, met stukken die gedragen worden door improvisatie. Niet alles staat vast, waardoor het logisch is om live op te nemen.”

– Waarom de keuze voor de Belgische producer Koen Gisen? Hij deed bands als Dans Dans en Flying Horseman en met die laatste trad Bird on the Wire eens in EKKO op.
“Koen is onze favoriete hardwerkende productiewizard. Hij is gespecialiseerd in live-opnames, daarnaast zijn zijn studio en familie een van de fijnste plekken op de wereld. Dus we hebben ons met liefde een week opgesloten in de Gent.”

– Op 21 oktober presenteren jullie de zelfgetitelde EP in De Nieuwe Anita in Amsterdam. Vanwaar die karakteristieke locatie en wat kunnen we nog meer verwachten die avond?
“De Nieuwe Anita voelt als een intieme plek, maar het kan er ook los gaan. Precies waar we naar op zoek zijn voor onze release. We hebben de jongens van Big Hare uitgenodigd om die avond te komen spelen en een heel leger aan dj’s uit de Meduse MagiQ Community.”

Spill Gold op Popronde Haarlem door Sharon & Maureen Photography

Spill Gold op Popronde Haarlem door Sharon & Maureen Photography

– Jullie doen mee aan de Popronde. Hoe is dat? Heeft Spill Gold daar veel aan?
“Het is leuk om nieuwe vrienden te maken in de muziekwereld van Nederland. Je komt op interessante plekken met nieuw, leuk publiek en doordat we meer spelen wordt de liveshow steeds beter.”

– Spill Gold is lid van het kunstcollectief Meduse MagiQ, dat we leerden kennen via Blue Crime en dat tevens als label optreedt. Vertel: Wat is MM precies en wat doet het voor Spill Gold?
“Meduse MagiQ is een collectief bestaande uit muzikanten, voor muzikanten. We brengen mensen samen, helpen elkaar met projecten binnen de muziek en kunstwereld en organiseren events.”

– Wat zijn de plannen na de release? Meer buitenlandse tours?
“Deze winter gaan we op pad naar Duitsland en Zwitserland. Volgend jaar staan er meer buitenlandse tours op het programma.”

– Wat zijn de ambities, waar hopen jullie Spill Gold over een jaar te zien?
“We zijn aan het schrijven aan een volgende plaat, hopelijk hebben we die over een jaar af en opgenomen. Daarnaast willen we natuurlijk veel blijven spelen in Europa en daarbuiten.”

De Popronde-data van Spill Gold zitten er helaas op, hopelijk zien we ze terug op het eindfeest op 25 november in Amsterdam. Ga ze vooral zien bij de EP-presentatie zaterdag 21 oktober in De Nieuwe Anita. Check ook deze sessie met een nummer van de EP:Deel dit artikel