Iguana Death Cult, foto Tom Huisstede

Het is alweer even geleden dat we een Middagbangers-rubriek deden. En dat is raar, want aan nieuwe releases geen gebrek! Hoog tijd dus, want er is de afgelopen weken weer heel wat moois uitgekomen, en daarom featuren we met terugwerkende kracht weer een aantal dikke tracks uit binnen- en buitenland. Zo kwam vandaag Iguana Death Cult met een nieuwe track, dropte fuzzduo FFOOSS een regelrechte banger, maar konden we ook nieuw werk van IDEK., La Nausée, Dödsrit, Dova, Valley en Money & the Man een geconcentreerde luisterbeurt geven. Dus, gun jezelf even een momentje, en zet deze dikke releases op hoog volume in de laatste middaguurtjes. Te beginnen met de psychende Rotterdammers van Iguana Death Cult:

Iguana Death Cult – Miami Sun
Iguana Death Cult is terug! Nog een Nederlandse band die zich 2020 waarschijnlijk anders had voorgesteld. Met laatste plaat Nude Casino op zak stonden ze ongetwijfeld klaar om menig poppodium en festival af te gaan, waaronder ook een gehele tour door Amerika die tot overmaat van ramp in het water viel. Gelukkig is nieuwe muziek een schrale troost, want zojuist hebben de garagerockende Rotterdammers alweer een gloednieuwe single op de planken. Miami Sun is een nummer dat gaat over dromen van de zon, of althans, in een winterslaap willen gaan totdat je voorbij de winterdip bent. De track is langzamer dan we van ze gewend zijn, maar kenmerkt zich door soepele, psychedelische gitaartonen en een zeer sterke zangprestatie van gitarist Jeroen Reek. Volgende week komt er alweer een nieuwe single uit en in beide gevallen gaat het volgens de band om B-sides. Maar dit smaakt alvast naar meer:

Dödsrit – Apathetic Tongues
Dödsrit is al behoorlijk wat teweeg aan het brengen in het black metalgenre. Een internationale band met Zweedse en Nederlandse leden, wiens opkomende album Mortal Coil al gezegend is met een veelbelovende bak singles. Zo ook met Apathetic Tongues, een venijnige doch grandioze track die in negen minuten van hevig blastend naar melodieus en atmosferisch gaat. Erg indrukwekkend hoe deze heren diverse elementen in een spannende mix gooien, en dat ook nog eens gepaard met een kraakheldere productie. Nieuwe langspeler Mortal Coil komt op 28 mei uit, in de gaten houden dus:

FFOOSS – FOMM
Toen we FFOOSS afgelopen zomer spraken over hun nieuwe plaat, die in twee weken geschreven en opgenomen is, werden we wel heel benieuwd. Het duo bestaande uit Sophia de Geus (45ACIDBABIES) op gitaar en zang en Jannes van Kaam (Bongloard) op de drums, beloofde een erg vette, rauwe productie. En met de single FOMM, geproduceerd door Jannes zelf, is daar geen woord van gelogen. Met een gitaarsound die doet denken aan Bass Drum of Death, is de track een gevarieerde fuzzrocker, met midtempo arrangementen die moeiteloos overgaan in heerlijk noisy garagepunkaanvallen, met de veelzijdige stem van Sophia die het naadloos aan elkaar knoopt. Dat het opgenomen is tijdens de hittegolf hoor je simpelweg terug, want jongens, deze nieuwe single is gloeiendheet. Brand je vingers er maar aan:

IDEK. – The Trek
Okay, die zagen we even niet aankomen, maar dat is ook wel een beetje het handelsmerk van IDEK. De prog/mathcore/vanalleswatband wist ons eerder al te verblijden met het heerlijk vreemde Bean Paste, maar voor The Trek trokken ze naar de Nicolaïkerk in Utrecht om daar muziek te maken met de natuurlijke galm van 7 seconden die het godshuis heeft. Het resultaat is een erg bijzondere liveopname, hieronder te zien, vol keiharde drones, onheilspellende orgels en een ritmesectie die blasfemisch hard beukt. Check The Trek hier:

La Nausée – Like Coin
Als je een sludge metalband bent en je kondigt je EP met de titel Battering Ram aan, dan schept dat verwachtingen. En inderdaad, het Belgische eenmansproject is ontzettend heavy, groovy en bruut, zo ook met de nieuwe track Like Coin. Morgen komt de EP uit, maar dit is al een meer dan sterke voorbode. Binnenkort wordt het eenmansproject een volledige liveband, en we zijn benieuwd hoe dat gaat uitpakken, daar Like Coin er in minder dan drie minuten geen doekjes om windt. Harde gitaren, brute vocalen en uptempo drums zijn hierbij de sleutel. Heftig dit:

Valley – Delusion of the Defeatist
Vanuit Halle, België komt Valley even met een hardcore mokerslag binnen. Delusion of the Defeatist is de tweede langspeler van deze vijfkoppige band die hardcore met post-rock innig verbindt. Twee genres die wonderwel goed met elkaar samengaan, zo ook op deze plaat. Alleen al bij Acquainted begint het rustig, totdat het opbouwt naar een hevig einde, met een sterke strot van de zanger. Een nummer als Abstinence From You is een van de hoogtepunten, een track die de intensiteit tot het kookpunt brengt. Kortom, het zijn simpelweg tien tracks die de gevarieerdheid van Belgische hardcore laten zien. Check Delusion of the Defeatist hier:

Dova – Storms
Even straightforward gaan we met Dova, een nieuwe band van eigen bodem, die met Storms voor een heavy rocksound gaat. Geïnspireerd door heavy rockmuziek uit de jaren 90, is Dova zowel een blast from the past als een band met een geüpdatete sound. Eentje die bestaat uit soepel baswerk, lekkere heavy grooveriffs met een sterke wisselwerking tussen zwaar en rustig in de coupletten en refreinen. Lekker dus:

Money & the Man – La Balada Del Hombre
Hoe vet wordt die nieuwe Money & the Man? Vorige langspeler gooide al hoge ogen, maar het duo toont zich met de nieuwe singles nog gestroomlijnder en recht voor zijn raap, maar desondanks ook veelzijdiger. Zo was eerdere single Fiery Storm al een erg sterke rocker zoals we die kennen van deze rouwdouwers, maar La Balada Del Hombre laat weer een andere sound horen. Dit dankzij enerzijds pittige gitaren, maar ook een paar akoestische Spaanse gitaarloopjes in het mengsel. De track is bondig met amper twee minuten aan speelduur, maar het toont aan hoe flink de heren gegroeid zijn. Erg benieuwd dus:

 Deel dit artikel