Velveteen Rabbit, foto: Avinash Mahabali

De zomer begint nu toch echt op zijn einde te lopen. Sterker nog: we zijn bij de laatste zomeruurtjes aangekomen, daar morgen de herfst officieel begint. En met de herfst dienen er zich ook weer wat versoepelingen aan in het coronabeleid. Voor je het weet staan we weer te moshen zoals het hoort. Maar belangrijker nog: de komende maanden is het ook weer gekkenhuis qua releases! Daarom hoog tijd om de laatste zomerdag af te sluiten met een mep dinsdagmiddagbangers! Laat alles even vallen en check hier nieuwe video’s van HIPPOTRAKTOR en Farer, een dikke dubbelsingle van WØDS en nieuwe tracks van Velveteen Rabbit, Magnetic Spacemen en Prospectors…

Velveteen Rabbit – A Pact with the Water
Eerder kwamen deze Utrechters al in onze Middagbangers terecht met debuutsingle Ladyboi, een track die al direct een eigen gezicht toonde en het soort weird-ass amalgaam van stijlen is dat ons doet benieuwen naar meer. Nu is daar alweer het nieuwe A Pact with the Water, een track die doet denken aan de sludgey uitspattingen van vroegere Melvins, maar dan opgenomen in het lugubure riool van Pennywise the Clown. Ditmaal niet de punkelementen van Ladyboi, maar een denderende doomgroove die de track doorspekt, met duistere baslijnen, knapperige riffs en effectieve, heerlijk sinistere zanglijnen. We garanderen: you’ll float too…

WØDS – Empty Fortress/Please Kill Me
Het is je vergeven als je nog nooit van het Amsterdamse WØDS hebt gehoord. Voor ons komt dit namelijk ook even uit het niets. Dit illustere project is namelijk getekend bij het Londense Front Teeth Records en heeft zojuist de dubbelsingle Empty Fortress/Please Kill Me uitgebracht. En man, wat komt dit ons een partij heerlijk binnen, zeg! Vlijmscherpe, noisy punk/deathrock die klinkt alsof het in een gure kelder gemaakt is. Met een heerlijk volle productie van Rens Ottink klapt Empty Fortress er alvast onverbiddelijk op, uptempo, catchy en met aangenaam maniakale vocalen. Dat is bij Please Kill Me niet veel anders, met opnieuw een pakkend refrein inclusief gitaren die op de zanglijnen reageren. Kortom, een goede binnenkomer die binnenkort als 7 inch verkrijgbaar is, maar je alvast kunt streamen hieronder:

Prospectors – Obsidious Veins
Dit is opnieuw weer een vlammende aanwinst op de Nederlandse scene: een nieuwe ontdekking genaamd Prospectors. Bestaande uit gitarist Michiel van der Werff, bassist Matthias Ruijgrok en drummer Michiel van der Plicht hebben we te maken een prachtig staaltje instrumentale metal. Experimentele muziek die elementen van jazz, prog, noise, mathcore en metal in de blender gooit om er vervolgens een overweldigende, sonische energiepil mee te creëren. Eigenlijk kan er ook weinig fout gaan, gezien we het hier hebben over muzikanten bekend uit bands als Pestilence, Wesenwille, Wrang en Carach Angren. Eerste single Obsidious Veins is dan ook een correcte representatie van die collectieve cv. Splijt je hoofd dus vlot open via Soundcloud:

Farer – Moros
Man, wat is de tijd post-corona toch weer gevlogen. Het is alweer meer dan  anderhalf jaar geleden dat Farer op onze NMTH x Pinguin Eurosonic showcase stond, en hoewel het Groningse doom/noisetrio met Monad een ontzagwekkende plaat heeft afgeleverd, zijn er door corona nog schandalig weinig shows uit voort gekomen. Voor de track Moros is de band dan ook terug met een nieuwe videoclip, die ons alweer doet verlangen naar de suizende oren na een Farer show. Een verwoestende track, kracht bij gezet door het feit dat de band een eigen kunstinstallatie heeft gemaakt, terug te zien in de video. Geheel DIY dus, met een proces dat creatie laat zien, maar ook de uiteindelijke verwoesting ervan. Erg fraai, net als de gehele plaat waarvan Moros af komt, te bestellen via Bandcamp. Farer is tevens in oktober te zien met Komatsu in MFC te Coevorden, check het event hier.

Magnetic Spacemen – Shrewsbury Hills
Het is bijna zover: Papoya Poya, de eerste langspeler van Magnetic Spacemen komt eraan op 24 september! Vorige single PRA en Globetrotter lieten al een nieuw geluid horen bij deze garagepunkende rouwdouwers. Afwisselender, volwassener en boordevol eigenzinnigheid. Bij derde single Shrewsbury Hills is dat niet veel anders, een track die enerzijds zonnige surfy gitaarlijnen bezit, maar evengoed opbouwt naar de rafelige herrie waar het eerdere Magnetic Spacemen werk zich ook aan typeerde. Een erg lekkere warming-up voor de debuutplaat, en eentje die ons doet snakken naar hun show op Sniester 2 oktober. Eerst maar Shrewsbury Hills, direct hier:

HIPPOTRAKTOR – Mover of Skies
Potverdorie, wat komt HIPPOTRAKTOR ons toch een partij goed binnen hier! Met Mover of Skies, alweer de tweede single van hun opkomende langspeler Meridian, laten ze duidelijk horen waarom ze een van de spannendste Belgische metalacts van het moment zijn. Dreunende post-metal/sludge met een proggy twist, die keiharde grooves afwisselt met atmosferische passages. Grote troef hierbij is vocalistStefan De Graef, wiens veelvuldig misbruikte strottenhoofd soepel weet te wisselen tussen versplinterende screams en zielvolle cleans. Kortom, weer een klapper! Meridian komt op 15 oktober uit via Pelagic Records. Mover of Skies check je via:

 Deel dit artikel