SpeakEasy, foto Desmee Vetette

Het is alweer even gelden dat we een mep middagbangers deden. Maar vandaag is wel een erg goed moment, want november is een tijd van veel releases. Alleen al afgelopen vrijdag vlogen de EP’s en singles ons om de oren. Je hoort ons niet klagen echter, want hoe meer muziek is meer beter, vooral als het om harde gitaren gaat. Daarom verzamelden we weer een zestal hardhittende releases om het laatste middaguur mee op te fleuren. Vergeet die zoveelste bak koffie, want jezelf wakker schudden mdoe je met nieuwe EP’s van Death Star Discotheque, Donkey Kung-Fu en SpeakEasy plus nieuwesingles en video’s van Urkse stonerrockers Skallebieter, Friese thrashmaestro’s Atmoran en Amsterdamse post-punkers Love Supreme. Check ze hier…  

Skallebieter – Who Rules The Night
Urkse stonerontdekking Skallebieter is na het vernuftige Red Rain eindelijk weer terug met een nieuwe single! Who Rules The Night is net als zijn voorganger weer een heerlijke stonertrack. De heren hebben duidelijk een voorliefde voor muziek die ontzettend groovy en energiek is. Geen ellenlange passages, maar juist de rollende kant van de stonerrock. Met vlijmscherpe riffs, krachtige zanglijnen en een vakkundig stampende ritmesectie is We Rule The Night dan ook een werkstuk waar we behoorlijk enthousiast van worden. Skallebieter (betekenis: oorwurm) is voortgekomen uit het helaas heengegane Roadcrew. Dit klinkt echter net zo veelbelovend. Tijd voor de eerste langspeler? In ieder geval, die visualizer is hier te zien en te horen:

Donkey Kung-Fu – M3tal
Donkey Kung Fu man. Hoe deze gasten zo’n weirde mix aan stijlen in een consistent geheel kunnen gieten is ons een raadsel, maar EP M3tal krijgt het voor elkaar. Kakofonische, haast avant-garde punkrock die van begin tot eind alle kanten opgaat, maar toch verrassend genoeg een kop en een staart heeft. Het is de eerste release sinds de single Oh My God, en deze EP borduurt voort op die sound. Om er maar even een te noemen: D1ck5uck3r, welllicht een van de meer rechtlijnige tracks op de plaat, maar erg catchy, met een een aangenaam crunchy gitaarsound. Tracks als Follow the Money en Ready To Party gaan dan weer helemaal los. Hyperactieve passages wisselen elkaar in sneltreinvaart af, maar toch, en dat is het knapste, weten de heren een orde in die chaos te vinden. Het doet ons denken aan die laatste plaat van KIEFF. Ogenschijnlijk onnavolgbaar, razend spannend en geheel zijn eigen ding, zo ook in het dromerige, haast euforische eind van de track Fuckshitup.  Hier te beluisteren:

Atmoran – Forsaken
Nog niet bekend met Atmoran? Laat daar nu verandering in komen! De jonge metalband bracht in 2019 de EP Omen uit, waarvan de titeltrack het flikte Friese Song van het Jaar te worden. Die eerste EP liet al bakken potentie zien, maar had qua opname en productie nog niet dezelfde kwaliteit die spiksplinternieuwe track Forsaken wel heeft. Eenzelfde muzikaal vernuft, maar ditmaal met een heerlijk volle, pompende productie. Atmoran maakt furieuze thrash metal met het hart in 80’s en 90’s, toen bands als Metallica en Pantera de dienst uitmaakten. Frontman Frank van der Ploeg heeft met zijn vocalen ook weer een nieuw niveau bereikt, daar zijn veelzijdige strot zo op een melodeath plaat uit eind jaren 90 had kunnen staan. Erg fraaie cafeïne pil van een track:

SpeakEasy – Sweet Lofi Beats To Relax/Study To
Naast Donkey Kung Fu hebben we nog een NMTH Talent uit het recente Popronde verleden die met nieuw plaatwerk de deur binnenwalst. Van een heel ander staaltje is SpeakEasy echter, met hun uiterst groovy, bluesrock die simpelweg lekker binnenrolt en met volle bak energie ertegenaan gaat. Ironisch getiteld Sweet Lofi Beats To Relax/Study To, is de EP een uiterst swingende release geworden. Zo is opener Wide Awake een typische opwarmer die al heerlijk catchy is, maar met die stoere leadriff van Something Beautiful weet je gewoon dat je met een vlammend werkstukje te maken hebt. Ook That Sound, een stampende afsluiter die met welgemikte breaks alleen maar meer stuwkracht vergaart. Kortom, niet de chaos van Donkey Kung Fu, maar rock tot op het bot, gebracht met een hoop jeugdige energie. Hier gaan we meer van horen, maar eerst maar eens deze EP:

Death Star Discotheque – 3
Deze Eindhovenaren hebben al meerdere sterke singles uitgebracht, met uiteraard ook toevoegingen aan ons Bruut Nationaal Product op Spotify, maar nu is daar nieuwe EP 3. Deze release is per abuis opgenomen op de Hogeschool voor de Kunsten, toen een groep studenten in een dag een EP moesten opnemen. Het resultaat is een drietal erg lekkere tracks, die grijpen naar de old school post-punk van weleer. Ze begint Freedom of Speech met een scherpe metalriff die zo van de eerste Killing Joke plaat had kunnen komen. Toch heeft de EP een andere toon meegekregen, die een stuk euforischer en minder grauw uit de hoek komt. Maar daardoor wel melodieuzer en positiever, waaronder de catchy tracks Colours en 1000 Eyes. Erg lekker:

Love Supreme – She Said To Me (Fuck de band steun de tent!) 
Eind september brachten de Amsterdamse rockers hun nieuwe plaat Tuesday uit, een aangename mix van rock ’n roll, alternative en post-punk. tevens staat Love Supreme bekend om hun Fuck de band, steun de tent! concept. Begin oktober speelde Love Supreme namelijk geheel belangeloos op zeven verschillende plekken in zeven dagen, allen Amsterdamse cafe’s en zaaltjes die het in coronatijd moeilijk hebben. Om daar een kijkje van achter de schermen te geven, is daar een nieuwe clip van de track She Said To Me, die foto’s toont van de tour die de band deed. Het nummer is verder een erg lekkere, uptempo rocker, die dankzij het pakkende refrein en de post-punk aandoende gitaarlijnen een euforisch element mee krijgt. Erg tof gedaan! De clip van dit goede doel zie je hier:Deel dit artikel