De wind steekt verdacht guur op, bomen laten massaal hun bladeren vallen en de regen slaat tegen de ramen. Jawel, daar is dan die herfst. En daarmee ook: Desertfest Antwerp! Ieder jaar verrast de Desertfest-organisatie ons met een dikke bill om drie dagen in de Trix te doomen, rocken, haarslaan, moshen en grasduinen in eindeloze bakken met merch, terwijl we ondertussen gemoedelijk aan een bolleke nippen. We zitten een week later (en daarmee natter en kouder) in oktober dan vorig jaar, maar dat zal ongetwijfeld geen afbreuk doen aan de smeulende sfeer in de foodcourt in de binnentuin.

Vrijdag beginnen we nog rustig rond etenstijd aan een elfgangenmenu en de zaterdag en zondag puilen met ieder 17 acts weer uit van het vettige spul. 45 machtige groepen telt het affiche van Desertfest 2023 dus. Om begrijpelijke redenen ontbreekt daar de Israëlische groep The Great Machine en ook het Zuid-Afrikaanse Ruff Majik komt helaas niet. Maar met Gnome (de Bulls of Bravik sloegen hard toe vorig jaar!) en Atomic Vulture zijn twee goede vervangers gestrikt en die mogen ook nog eens de zaterdag afsluiten.

Ook dit jaar zijn er weer hele brute en diep psychende bands geboekt, enkele headliners van naam en vooral veel stevig werk in het middensegment. Het is kortom hoog tijd voor enig gidswerk en daarvoor zijn hier… de tips van NMTH voor Desertfest 2023!


PAUL LINDENBERGH – REDACTEUR

EYEHATEGOD – zondag 19.10-20.10 – Desert Stage
De legendarische Nola sludgers van Eyehategod steken de oceaan weer eens over. Titels als Southern Discomfort en Dixie Whiskey (nummers) en In the Name of Suffering (album) zetten de toon die muzikaal goed wordt gevolgd. Wat anders dan een duistere kijk kunnen we verwachten van een ex heroine junk die zijn huis verliest in een orkaan? Blues sludge van de onderste plank is ook live een gegarandeerd geluid dat de band goed weet mee te brengen vanuit met bloed besmeurde- of op de 13e verdieping gevestigde opnamestudio’s naar het podium.

MANTAR – zaterdag 21.00-22.00 – Desert Stage
Mantar wordt al getipt door een collega maar als ik van een band een goede show heb gezien is het dit Duitse duo. Als het een hard metal genre is weten deze heren het geluid in te voegen in het Mantar-geluid en het publiek (of de luisteraar van de plaat) omver te blazen. Rake tikken op het drumstel en een gitaar met een bas-snaar (geen garantie, kan veranderd zijn) en vocals waar alle passie in gelegd wordt, menig grotere band kan dit geluid niet overtreffen.


TIMOTHY AARBODEM – REDACTEUR

KID CONGO & THE PINK MONKEY BIRDS – vrijdag 23.25-0.15 – Vulture Stage
De altijd stijlvolle Kid Congo Powers is misschien de ‘vreemde eend in de bijt’ tussen al dat fuzz-geweld, maar goed wellicht is hij dat overal wel. Ik zeg het niet snel, maar dit is wel een true original. Lastig te omschrijven wat voor een muziek hij nou maakt: Stompin’ garage? Alternative Americana? Vleugje beat poetry? Ach ja, het is gewoon heel fijn. Hij heeft zijn sporen al verdiend in bands als The Cramps, The Gun Club en The Bad Seeds. ‘Nuff said.

LA MUERTE – zaterdag 18.20-19.10 – Canyon Stage
Het Belgische antwoord op The Masked Singer? Nah, f*ck that sh*t, deze nationale culthelden draaien al enige tijd mee. Verwacht psychotische proto-punk van een duister kaliber!

SIENA ROOT – vrijdag 18.30-19.10 – Canyon Stage
Laat je op vrijdag meevoeren door deze Zweedse 70s orgelrockers!


INGMAR GRIFFIOEN – EINDREDACTEUR

Oktober is België-maand, zoveel is zeker! Na twee fietsweekends (gravelen rond Leuven + 3 dagen toeren door West- en Oost-Vlaanderen) koersen we vrijdag gewoon weer met goede goesting naar Antwerpen. Bijzonder veel zin in. Voor mijn tips heb ik geprobeerd de grote inkoppers te vermijden. Want ja, we zien elkaar toch wel bij Cult of Luna, King Buffalo, Truckfighers, Enslaved en The Ocean. Het zijn de minder voor de hand liggende krenten die de Desertfest-pap z’n onderscheidende smaak moeten geven.

MARGARITA WITCH CULT – vrijdag 17.50-18.30 – Vulture Stage
Stiekem al getipt voor Bandcamp Friday onlangs, maar Margarita Witch Cult wil ik hier toch niet onbenoemd laten. Het trio uit Birmingham opent Desertfest op vrijdag, dus kom op tijd af! De Sabbath-discipelen kwamen (ook al in mei) met onderstaande zelfgetitelde doomy debuutplaat op Heavy Psych Sounds. Nu al veel zin om mee te brullen met opwindende tracks als ‘Death Lurks At Every Turn’ en ‘Be My Witch’.

BLACK MOON CIRCLE – zaterdag 19.50-20.40 – Vulture Stage
Beschreven als een van de beste Scandinavische jambands en Black Moon Circle dient die psychedelische hardrock op plaat inderdaad heerlijk outta-spacey op. Het trio uit Trondheim (No) is verwant aan het onvolprezen Øresund Space Collective. Dan vermoed je dat het eigenlijk al bijna niet meer mis kan gaan met die luid suizende en diep groovende Scandinavische shroomtrip.

IRON JINN – zaterdag 21.40-22.30 – Vulture Stage
Iron Jinn heeft onlangs een flinke Europese tour gedaan als begeleidingsband van de man Alain Johannes. De Nederlandse darkrockgroep doet het zelf met twee frontmannen, die beiden over een sterke strot beschikken en tot ’s lands beste gitaristen behoren: Oeds Beydals (Death Alley, The Devil’s Blood) en Wout Kemkens (Shaking Godspeed, De Niemanders). Tel daar een zeer gelouterde ritmesectie (Bob Hogenelst en Gerben Bielderman) bij op en je snapt waarom Iron Jinn zo’n geoliede liveband is. Het sleazy en onheilspellend rockende debuutalbum hielden ze live op Roadburn ten doop met een ronkende show. Die late night date in Tilburg werd nog een maand later eens overtoept met een dampend en bij vlagen trippy ritueel op Sonic Whip. De Nederlandse afvaardiging in Trix is dit jaar bescheiden, dus deze mag je niet missen!

APEX TEN – zondag 14.45-15.25 – Vulture Stage
Best een beetje fan van deze psych-Vlamingen, die ik via Bandcamp ontdekte bij ‘1st Session’, de debuutplaat uit 2021. Apex Ten heeft in mei ‘Aashray’ uitgebracht en die wederom verrassend sterke en diep psychende tweede studioplaat draait veel rondjes. Tussendoor kwam nog een best livealbum uit en die vrijwel volledig geïmproviseerde liveset onderstreept dat ik de space-/desertrockers nu echt eens live moet gaan zien. Op tijd uit de veren dus zondag.

FIRE DOWN BELOW – zondag 16.50-17.30 – Canyon Stage
Niet weer zo’n Vlaamse band waar gij al een tijdje fan van zijt toch zeker? Op zeker wel! Fire Down Below is hier inderdaad al even in het hart gesloten en de nieuwste plaat ‘Low Desert Surf Club’ is weer een beuker van formaat. De Gentse stoners waren overigens in 2019 al present op Desertfest voor een sterk stomende stonerset. Ditmaal gaan ze het op de zondagmiddag in de Canyon mogen laten zien en daar hebben we eigenlijk wel veel vertrouwen in. Duveltje in de hand en meebrullen maar: “Oh yeah…. Ca-li-foooorniaaaa!”


MERIJN SIBEN – HOOFDREDACTEUR

THIS WILL DESTROY YOU – vrijdag 19.10-20.10 – Desert Stage
Eindelijk heeft deze fenomenale post-rockformatie weer een pad der vernieling ingezet door Europa. Het is alweer 12 jaar geleden dat de band in Benelux te zien was, dus het werd hoog tijd. Voor wie tussen het gitaargeweld trek heeft in subtiele epossen met een verhalend karakter, zeker aan te raden.

DOPELORD – zondag 0.15-1.15 – Canyon Stage
Dopelord in drie woorden: Songs For Satan. Wat een dikke plaat van deze Polen, zo boordevol grof gesneden stonerdoom met een occulte inslag. Helaas doet Dopelord het afsluitingsritueel op de zondagavond, wanneer de NMTH crew waarschijnlijk alweer rap naar huis is om maandag het saaie werkzame leven te hervatten. Maar voor wie nog fut heeft: ga ze zien!


KAMIL PARZYCHOWSKI (THE BURIED HERALD) – FOTOGRAAF

MOONSTONE – vrijdag 19.50-20.40 – Vulture Stage
Moonstone is echt vet, een psychedelische doomband uit Krakau. Zijn toevallig ook goede vrienden van mij. Ik raad jullie aan ze te gaan zien als jullie er vrijdag op tijd zijn.
Deel dit artikel