Death Alley, foto: Jan Rijk

Death Alley op Metropolis, foto: Jan Rijk

Dikke Amerikaanse plannen voor Death Alley en The Phantom Four. De Amsterdamse boogiepunkers Death Alley spelen onder meer op het waanzinnig sterk geprogrammeerde Psycho Las Vegas festival, op een festival van The Obelisk in Brooklyn en ze doen twee shows in San Diego. De surfrockende stadgenoten van The Phantom Four verblijven al even in The States. Ze begonnen 5 augustus aan een tour met John Blair, oprichter/gitarist van één van de eerste Amerikaanse instrumentale surfbands Jon & The Nightriders.

Voor Death Alley betekende de boeking op Psycho Las Vegas (26-28 augustus, met Alice Cooper, Electric Wizard, Drive Like Jehu, Sleep, Baroness, Uncle Acid, Converge, Pentagram, Down, High On Fire en hele sicke line-up hierrrr) de eerste Amerikaanse show ooit. En dus het startsein om een tourtje op te zetten. Scheelt dat ze bij het Amerikaanse Tee Pee Records zitten en zo werden shows in Philadelphia, New York, San Francisco, Los Angles en twee in San Diego gefixt. Nice. The Obelisk is ook fan en strikte de Amsterdammers voor het eigen festival: the Obelisk All-Dayer in New York, waar Walter – Mr. Roadburn – Hoeijmakers voor als dj ingevlogen wordt.

The Obelisk primeurde net deze fijne opname:

De band zelf is siker dan siked, maar gaat deze vrijdag eerst even het eigen Last Night On Earth festival opblazen. NMTH is nog in onderhandeling over een passend verslag van de Amerikaanse avonturen, u begrijpt.

Psycho Las Vegas


The Phantom FourDe surfhelden van The Phantom Four genieten al langer enige bekendheid aan die zijde van de grote plas. Ze danken dat deels aan gitarist Phantom Frank die met The Treble Spankers in de nineties al twee kanjers van instrumentale surfplaten afleverde en die golven rolden tot in het land van Dick Dale en Jon & The Nightriders.

Deze tournee wordt een bijzondere, want er wordt werk van beide bands van Frank gespeeld in een greatest hits set met ook klassiek materiaal van Jon & The Nightriders. Helemaal bijzonder is dat zowel The Phantom Four als The Treble Spankers nooit in Amerika tourde. Sowieso betreft dit de eerste tour in jaren waarbij werk van de roemruchte Treble Spankers gespeeld wordt.

Een stukje live-impressie met een medley (artikel gaat door onder de video):

Het verhaal van Phantom Frank en (het vroegtijdige einde van) The Treble Spankers is mooi opgetekend in dit artikel op 3voor12. Daarin vinden we ook onderstaande opname uit 1995 in Paradiso.

Ondertussen bewijzen deze bands (en Chef’Special overigens momenteel ook) het ongelijk van droeftoeters en cynici, die stellen dat Nederlandse bands sinds Golden Earring, Shocking Blue en Bettie Serveert niks meer in Amerika te zoeken hebben. Tourdata en meer op het artwork hieronder.

Death Alley tour

The Phantom Four

the-obelisk-all-dayer-poster-skillit

Psycho Las VegasDeel dit artikel