Dennis met Death Alley op Eurosonic 2017, foto: Tim van der Steen

Dennis met Death Alley op Eurosonic 2017, foto: Tim van der Steen

Heavy rockers Death Alley nemen afscheid van bassist en mede-oprichter Dennis Duijnhouwer met een laatste show op vrijdag 7 april (morgen) in OCCII te Amsterdam. Duijnhouwer bevestigt het optreden, dat eigenlijk gisteravond al viel af te leiden uit het Facebook-evenement en de pagina op de OCCI-site, die niet langer de term ‘geannuleerd’ dragen. NEED zal ook optreden, kaarten kosten 8 euro en zijn alleen aan de deur te koop. Geen voorverkoop dus en straks met maximaal 250 man in een enorme hogedrukpan nog één keer genieten van het samenspel van dit viertal.

Dennis van Death Alley, Foto Rick de Visser

Dennis op WTWTA 2016, Foto Rick de Visser

Hevige ontwikkelingen in kamp Death Alley de afgelopen dagen, inclusief de daarmee gepaard gaande hevige emoties. De Amsterdammers besloten bassist Dennis Duijnhouwer uit de band te zetten. Uit een stortvloed aan social media-berichten kunnen we in ieder geval opmaken dat er creatieve meningsverschillen speelden over de aanstaande plaat, die al in vergevorderd stadium zou verkeren. Optredens in Bergen Op Zoom (vrijdag) en het Duitse Münster (zaterdag) werden afgezegd en ook de aftershow die de band vanavond voor Ghost in de HMH (AFAS Live) zou spelen, gaat niet door. Dinsdag volgde een uitgebreidere verklaring op de Death Alley-Facebook, waarbij de overgebleven leden uitlegden dat ‘doorgaan bijzonder ongezond zou zijn voor alle betrokkenen, inclusief de band als geheel’. De groep erkent ‘met onmiskenbare dankbaarheid voor wat we hebben bereikt in de afgelopen jaren dat we niet door kunnen gaan met Dennis’. De verklaring besluit met het besef ‘dat vele harten gebroken zullen zijn hierdoor (sommige in het bijzonder, inclusief de onze)’ en de oproep: ‘We rekenen op je support om hier uit te komen’.

De eerstvolgende show op de uitgebreide Europese Feeding The Lions-tour stond uitgerekend in thuisstad Amsterdam gepland: vrijdag 7 april in OCCII. Er waren oproepen om die gig te benutten voor een meer dan gepaste afscheidsshow voor Dennis, maar toen die woensdag ook werd geannuleerd leek elke vorm van verzoening ver weg. Zeker omdat Duijnhouwer op zijn eigen Facebook, en de Instagram van de band die hij nog beheert, van pleidooien om het toch nog een kans te geven geleidelijk overging tot verwijten aan meerdere adressen. De split dreigde zo even te ontaarden in een rocksoap. Inmiddels is die laatste x in OCCII dus weer realiteit, keiharde realiteit.

Death Alley OcciiHeavy kwaliteitsplatform The Obelisk berichtte er ook over. Om de belangen (naast de aanstaande tweede plaat) een beetje te illustreren: De resterende Europese tourdata zijn hier te vinden en dat is nog zonder alle bevestigde zomerfestivals en de hele dikke najaarstour (oktober/november) met de Duitse vakbroeders van Kadavar meegerekend.

Wij vegen nog wat tranen weg, want wat waren we de laatste jaren danig onder de indruk van de meer dan bevlogen optredens van dit ogenschijnlijk hechte collectief. Of het nu een reguliere clubshow, een verschroeiende kelder-gig op Noorderslag, een bungalow-tear-it-up party in Flevoland, een ‘gewone’, een afsluitende hardrockkaraoke- of een Death Alley6-show op Roadburn, een vlammend Lemmy Lives tribute of een Last Night On Earth-show was. En van Death Alley6 naar Death Alley3 in een paar dagen ging ons toch wat te vlot door de bocht.

We hopen broeder D en de rest van de band snel in betere tijden te treffen. Laten we beginnen met straks een paar ferme glazen te heffen op Roadburn en ondertussen die Live At Roadburn-plaat nog grijzer te draaien.

XXX-jes NMTH

 

Death Alley, foto Christel de Wolff

Death Alley, foto Christel de Wolff

 Deel dit artikel