Waaghals, foto Pieter Sloot

We kunnen na vrijdag weer dromen van een festivalzomer met evenementen zonder 1,5 meter afstand en zo gaat Nederland steeds een stukje verder open. Iets om heel gelukkig van te worden. Dat zijn we ook geworden dankzij de heropening van de platenzaak! Iets om te vieren op deze (uitgestelde) Record Store Day. Liefde voor die soms vergeten parel in de ketting van muziekontdekking, die tijdens corona maandenlang de deuren moest sluiten, en die beetje bij beetje, en ongetwijfeld met heel veel doorzettingsvermogen weer is opgekrabbeld. Dat de liefde wederzijds is, bleek wel toen veel platenzaken begonnen met het thuis bezorgen van online bestelde platen. Sinds februari mocht de deur dan eindelijk op een kier: Bezoekers waren weer welkom in de platenspeciaalzaken voor het afhalen van bestellingen. Fotograaf Roy Wolters is er in maart als de kippen bij voor de volgende stap: Hij maakte een afspraak om een half uur in tweedehands platenzaak Dig It in Utrecht te neuzen, crate digging met een goede kop koffie en een dito gesprek erbij. Hartverwarmend dus!

Iedereen heeft wel een favoriete platenzaak, een winkel waarin je het liefst uren kan verdwalen terwijl je de ene na de andere plaat onder de naald mag leggen en waar je dan eindelijk de hand weet te leggen op die lang gekoesterde, gelimiteerde plaat van je natte-droom-band. Een zaak die niet zelden het bijzondere karakter dankt aan de eigenaar. In deze onregelmatige serie richt NMTH het vizier op die platenzaken. In deel 1 zoeken het we het naast Dig-It ook wat zuidelijker met een bezoek door Lodewijk Hoebens aan het gerenommeerde Fat Kat Records in Antwerpen, terwijl redacteur Pieter Sloot een dj-set voor Radio Nul mocht afleveren in het Nijmeegse platenwalhalla Waaghals.


Dig It! Recordstore in Utrecht

Dig-It, foto Roy Wolters

Tweedehands platen-parel Dig-It in het centrum van Utrecht is eindelijk weer open. Via de knop “(semi) privat shopping” maak ik een afspraak voor elf uur in de ochtend. Wanneer ik aankom heeft eigenaar Bert Tiggelers net de koffie bruin, waarna het snuffelen begint met een mok koffie en een stroopwafel in de hand. Via de Facebook-filmpjes die Bert regelmatig plaatst van nieuwe aanwinsten, had ik een shoppinglijstje gemaakt. Helaas, niet alles is meer aanwezig maar het ruime aanbod biedt genoeg alternatieven

Neil Young’s Harvest staat niet in de bakken, maar er is nog een exemplaar achter de toonbank. Hij moet wel eerst gewassen worden. Het zegt iets over muziekliefhebber Bert. Aan het einde van mijn 30 minuten tijdslot raken we aan de praat over Roadburn, de Effenaar en oude Dynamo. En zo moet Bert toch ook nog even naar de kelder om de originele persing van Faith No More’s Angel Dust op te graven voor me. Om half twaalf stap ik met een grote glimlach weer de fiets op, acht platen rijker.

Dikke vette aanrader dat Dig-It dus!


Fat Kat Records in Antwerpen

Fat Kat Records, foto’s Lodewijk Hoebens

Ik heb onlangs een dagje Antwerpen gedaan en hoog op de agenda stond Fat Kat Records. De nieuwe plaat van The Datsuns gescoord! En gelijk een babbeltje gehad met eigenaar Staf De Vos.

De independent platenzaak Fat Kat Records bestaat ondertussen meer dan 23 jaar in hartje Antwerpen. Vanwege corona zijn ook zij enkele keren gesloten geweest. Dankzij de vaste klanten bleef er gelukkig veel vraag en dat zorgde voor een sterke community. Dus sprong eigenaar Stef De Vos op zijn fietsje en leverde hij cd’s en lp’s af bij ruim 250 adressen. Via Facebook, de website en telefoon hield men contact. Platenzaken worden natuurlijk al een tijd gepasseerd door streamingdiensten en online winkels, maar het internet is in deze moeilijke tijden toch deels een redding geweest. Niettemin gaat er niks boven het vinden van dat ene album in de bakken, even beluisteren en er ondertussen een praatje over maken.


Platenzaak De Waaghals in Nijmegen

De Waaghals, foto Pieter Sloot

In de hoek van de Grote Markt in Nijmegen vind je één van de parels van de stad: Waaghals! Elke keer dat ik deze stijlvolle en knalgroene winkel binnenstap heb ik eigenlijk geen idee wat ik zoek, maar ik vind het er altijd. Of het nou obscuur spul uit de sixties is of juist de nieuwste releases van de vetste Nederlandse bands.

Waaghals zit ook in Arnhem en bracht op het eigen label onder meer de debuutplaat van lokale garagepunks Paracetamøl uit. Voor meer informatie over beide vestigingen check je de Facebook-pagina of de website.Deel dit artikel