11102618_978106675534415_6622235824991191047_nPopronde, Bevrijdingsfestival en nu het Tournee de la Musique: Never Mind The Hype is dol op gratis live muziek. En er is veel meer, wat te denken van de driedaagse festivals Elastiek in Hilvarenbeek en Hoogtevrees in Deventer? Ook niet verkeerd is het Metropolis festival dat taditioneel op zondag in het Rotterdamse Zuiderpark plaatsvindt. In Dordrecht trappen ze af voor het tiendaagse (!) Big Rivers, in Den Haag heeft het Zeeheldenkwartier het tofste buurtfeest en in Elsloo gaat zaterdag Conincx Pop los.

Never Mind The Hype zet de gratis mogelijkheden op een rij aan de hand van 5 w’s. Te beginnen op vrijdag 3 juli:

Wat: Big Rivers Festival
Waar: Dordrecht centrum
Wanneer: Vrijdag 3 t/m zondag 12 juli
Wie: O.a. Coppersky, Memphis Maniacs, The Miseries, Bazzookas, Juke Joints, My Blue Van, Joe Madman & The Sidewalkers
Waarom: Begonnen als bluesfestival is Big Rivers anno 2015 een tiendaagse manifestatie van muziek, poëzie, kunst en dans. Afsluiter Big Rivers Muziek biedt ruim 80 acts op verschillende podia in de binnenstad van Dordrecht.

Wat: Elastiek
Waar: De Vrijthof in Hilvarenbeek
Wanneer: Vrijdag 3 t/m zondag 5 juli
Wie: O.a. The Black Marble Selection, Sunday Sun, The Moods, Loïs & The Dirty Heroes, Rilan & the Bombardiers
Waarom: Drie dagen feest in de groene Vrijthof in hartje Hilvarenbeek. Elastiek mag dan niet zo groot meer zijn als ooit, het festival staat gewoon weer drie dagen, soms stevig, op de kaart.

Wat: Hoogtevrees
Waar: Worpplantsoen, Deventer
Wanneer: Vrijdag 3 t/m zondag 5 juli
Wie: T-99, The Miseries, Bootleg Betty, The Bloodhounds, My Baby en Intergalactic Lovers
Waarom: De eerste editie uit de koker van de fijne mensen van het Burgerweeshuis. Vrijdag is het vooral hiphop, maar in het weekend komt de betere rootsrock voorbij, waaronder de herenigde bazen van T-99, The Bloodhounds uit L.A. en garagerock van Tim Knols The Miseries. En dat op de fraaie locatie in het Worpplantsoen, inderdaad op steenworp van het station.

Wat: Tournée de la Musique
Waar: Domplein, Neude en Janskerkhof, Utrecht
Wanneer: Vrijdag 3 en zaterdag 4 juli
Wie: O.a. DeWolff, The Phantom Four, My Baby, Danny Vera, The Gospel Sessions
Waarom: Met Tour-koorts feesten op drie pleinen. Lees de NMTH-tip

Wat: Zeeheldenfestival
Waar: Prins Hendrikplein, Zeeheldenkwartier, Den Haag
Wanneer: Woensdag 1 t/m zondag 5 juli
Wie: O.a. Ditch, Slapback Johnny, Bazzookas XL, Cochon Bleu, Storm, Dudettes, Rebelstar
Waarom: Omdat het Zeeheldenfestival het tofste buurfeest van Den Haag is en in die stad weten ze wat feesten en festivallen is. Let op: het vijfdaagse festival ging woensdag al los, maar o.a. stonerformatie Ditch en de skapunk-explosie van Bazzookas staan nog op het menu.

Het Belgische Raketkanon

Het Belgische Raketkanon, foto: Rene Mathon

Zaterdag 4 juli:

Wat: Conincx Pop
Waar: Elsloo, Limburg
Wanneer: Zaterdag 4 juli
Wie: O.a. Raketkanon, The Bloodhounds, Black Velcro, Dwayne Dopsie And The Zydeco Hellraisers
Waarom: Prachtfestival dat al voor de 33e keer plaatsvindt in Elsloo, aan de oever van de Maas bij het Limburgse Stein. Raketkanon gaat altijd als bier in een zotte pater en Black Velcro is een prima Maastrichter punky garageband.

Wat: Dijkrock
Waar:
Maasdijk, Zuid-Holland
Wanneer:
Zaterdag 4 juli
Wie:
O.a. Texas Radio, Joe Madman & The Sidewalkers, The Hard Rows
Waarom:
Niet te verwarren met Dijkpop; Dijkrock is ‘het rock en blues festival van Rilland’. Met Joe Madman & The Sidewalkers hebben ze vast een van de betere, aanstormende Zuid-Hollandse bands vastgelegd. Het Enschedese Texas Radio brengt wilde psychblues voordat Fan Halen afsluit.

Wat: HobNob Festival
Waar: Het Schelfhorstpark in Almelo
Wanneer: Zaterdag 4 juli
Wie: O.a. Navarone, Orange Skyline, Liptease and the Backstreet Crackbangers, The Bottleneck Rockers, The Barstool Philosophers
Waarom: Tof gratis rockfestival in het oosten van het land. Navarone is een van de beste pure rockbands van het land, met een zanger die best voor Queen auditie mag doen. Meerdere bands wedijveren om de titel van gaafste bandnaam op deze tiende editie.

Wat: Sommeltjespop
Waar: De Waal, Texel
Wanneer: Zaterdag 4 juli
Wie: O.a. Go Back To The Zoo, Palio Superspeed Donkey
Waarom: Twaalfde editie van ‘het gezelligste en ongedwongen festival van Nederland’ en het is op een eiland! Met ook Go Back To The Zoo? Ja, die gasten rocken, luister het vorige album er maar op na. Palio Superspeed Donkey is een toffe jonge Amsterdamse rockband en verder is het van alles wat met ook Best Of Foo.

Wat: Willems Wondere Weiland
Waar: Palestinaweg-Oost in Amersfoort Vathorst-Noord)
Wanneer: Zaterdag 4 juli
Wie: O.a. Cheap Thrills, Mary Fields, Schizoid Lloyd, KhaoZ, Xpander
Waarom: Goed verhaal: begonnen als idee van Willem met een paar bands op een weiland. WWW heeft het gratis én het talent-karakter door de jaren heen weten te behouden. Check het Utrechtse Mary Fields!

Wat: Metropolis Festival preparty
Waar: Rotown, Rotterdam
Wanneer: Zaterdag 4 juli
Wie: Die Nerven, Moon Tapes en Goodlight Moonlight
Waarom: Op de officiële Metropolis pre-party kun je vast proeven van een deel van de line-up. Check zeker Die Nerven uit Stuttgart! Duitstalige post-punk is alleen al een aanbeveling, genieten voor fans van Joy Division, Eagulls en Sonic Youth. De officiële Metropolis afterparty is ook in Rotown en ook die is gratis.

11025833_10153256547849770_6788268389972560560_oZondag 5 juli

Wat: Metropolis Festival
Waar: Zuiderpark, Rotterdam
Wanneer: Zondag 5 juli
Wie: O.a. Die Nerven, Black Honey, Ezra Furman, Meridian Brothers, Talent Stage-acts
Waarom: Omdat je Die Nerven gisteren niet zag in Rotown, omdat Ezra Furman stiekem een garagerocker is en omdat het nergens psychedelischer en gekker wordt dan bij de Colombiaanse Meridian Brothers. Bovendien is er een hele Talent Stage (met Death By Oxygen!) en is Metropolis altijd een feestje, zeker bij lekker weer in het park.

Plop.Deel dit artikel