De Kat op Popronde Nijmegen, foto Jan Lenting

Dat is eeuwig zonde mensen: De Kat stopt ermee! De steevast rootsy dampende, psych-bluesy en vaak instrumentale band uit Groningen gooit de handdoek in de ring en dat stemt best een beetje treurig. We zagen de groep meermaals vlammen en – naar onze mening – het statement in hun bio onderstrepen: “Dit is DE KAT: De beste band van Groningen.” Natuurlijk mijmerden we wel eens dat een schurende bluesstem deze band vooruit zou kunnen helpen, maar dan bleek De Kat dat live (én op die twee toch wel formidabele platen) geenszins nodig te hebben. We waren dan ook fier dat de groep namens NMTH de fik stak in 9 podia op Popronde 2017.

Oktober 2020 werden we dubbel verblijd: De Kat liet met single ‘Dog’s Old Pride’ weer heerlijk van zich horen. En, jawel!, er was zowaar een vocalist met een heerlijk schurende, ruige en blues- en De Kat-waardige stem gevonden. Goya dus. Daarmee namen ze ook meteen maar een hele plaat op en die presenteren ze volgende week, vrijdag 15 oktober, op de enige juiste plek daarvoor: op de mainstage van prachtclub Vera in Groningen. Minder nieuws is wel dat het meteen de laatste gig, release en misschien ook wel levensteken van De Kat betreft. Hoewel je weet wat ze zeggen van katten en aantallen levens…

Vandaag releasen ze via NMTH ‘A Thing Called Love’, de laatste single van de plaat ‘GOYA & DE KAT’ en die song bestempelen ze meteen ‘als magnus opus van de band’. We worden in bijna 7 minuten meegevoerd op een ‘Katiaanse’ psychedelische trip, die vocaal en kalmpjes begint, heerlijk opbouwt en dan eindigt in een, naar eigen zeggen, “climax waar de maitresse van Lodewijk XV ‘u’ tegen zegt”.

Check ‘A Thing Called Love’ hieronder:

We geven ter afscheid het woord aan De Kat (tervergeefs hopend op een enigszins bevredigend antwoord op die ene prangende vraag…):
“Na zes jaar op de meest uiteenlopende plekken gespeeld te hebben, zoals Popronde, De Parade en ESNS, maar ook op vuige underground feestjes overal en nergens, speelt DE KAT haar laatste show op 15 oktober in VERA.

Tijdens deze laatste show komt ook de nieuwe plaat GOYA & DE KAT uit. Een plaat met tien gloednieuwe vuige tracks bestaande uit ballads, funk en psychedelic blues waarin Goya als sublieme zanger en frontman de juice aan de muziek toevoegt. Een weergaloze trip vol denderende drums, pompende baslijnen en uiteraard de onvervalste jankende gitaren!”

GOYA & DE KAT komt in beperkte oplage uit en is te bestellen door een mail te sturen naar tumbleweedbookings@gmail.com (20 euro excl. verzendkosten). Er zijn nog een paar tickets voor de afscheidsshow, maar de verwachting is dat die snel uitverkoopt. Support komt van de Nederlandstalige synthwave-groep Breekbaar.

 

De Kat op Popronde Den Bosch door Sharon & Maureen Photography

 Deel dit artikel