Het is alweer bijna 30 jaar geleden dat de uit Deventer afkomstige CORDS werd geboren. Opgericht door gitariste/zangeres Simone Holsbeek, gitariste Petrushka Morsink en drummer Arnoudt Pieters bracht de grungy alt/noiserock band vijf albums uit van 1990 tot 1999. En toch, 30 jaar later kruipt het bloed waar het niet gaan kan. Want hoewel het na een korte reünietour in 2009/2010 weer stil werd, is CORDS terug met het op 12 juli uitgebrachte Stargazer: Best of CORDS (1990-1999) en twee opkomende shows in de Effenaar op 7 december en Burgerweeshuis op 28 december. Vanaf het begin was CORDS een bijzondere noiserockband, eentje die verrassend genoeg vooral in het buitenland doorbrak. Goed moment dus om even stil te staan bij een stukje Nederlandse rockhistorie.

30 jaar is een mooi jubileum voor het compilatiealbum Stargazer: Best of CORDS (1990-1999). Een tijdsdocument uitgebracht door URUSAI Records, dat beheerd wordt door Petrushka Morsink. Laatstgenoemde heeft onder haar pseudoniem Trushkadelic de songs geremastered. Een pittige klus, daar de oude pre-master tapes niet meer bestaan. Opvallend is hoe songs als Dazzlin’ Confetti, het dampende Gasping of Plastic Sister nog steeds goed overeind staan. Dit door venijnige gitaren en chaotische noise-uitbarstingen, vernuftig aan elkaar gelijmd door de pittige zang van Simone Holsbeek. Goede reden dus om de tracks weer te doen herbeleven met twee shows in december, met daarom in aanloop een stukje CORDS-geschiedenis in een notendop.

Promofoto van de band in 1995

De ontdekking van John Peel
In de jaren negentig werd CORDS een van de eerste Nederlandse bands getekend door een Amerikaans label, namelijk TVT Records. Hierdoor tourde de band maandenlang door de States, en namen ze zelfs nog een plaat op met Steve Albini, bekend van onder andere Nirvana en PJ Harvey. Maar dit ontstond niet zomaar uit het niets. De aanleiding hiervoor kwam uit een onverwachtse hoek toen legendarische dj John Peel de eerste 7 inch lp van de band draaide en CORDS vervolgens twee keer uitnodigde voor zijn beroemde John Peel Sessions op BBC Radio. Dit werd gevolgd door een artikel in het vermaarde blad Melody Maker, resulterend in een ondertekening bij TVT Records. Twee maanden bivakkeerde de band vervolgens in New York voor de opnames van het debuut Taurus, No Bull, uitgebracht in 1993. Dit werd in 1994 gevolgd door de ep Gasping en de langspelers Hear! See! Feel! Taste!, No Guru No Method No Beeper en Lunchbox.

Wereldwijd op pad
Gedurende de jaren negentig tourde de CORDS de hele wereld over, van drie keer in de legendarische concertzaal CBGB’s tot festivals als Roskilde, waar ze voor 90.000 man stonden. Aldus Holsbeek: ”We speelden vijf uur ’s nachts, het werd al licht en 90 000 bezoekers stroomden samen voor ons podium. Dat knalde enorm.” Naast festivals als Lowlands en Sziget, stonden ze ook in het clubcircuit bekend om hun charismatische liveperformance, zoals te zien in het onderstaande fragment van de track Eat Your Heart Out uit 1993 in de Effenaar:

CORDS ten einde en de komst van Stargazer
Na een concert in Deventer met een symfonieorkest en het vijfde album Lunchbox geproduceerd door Steve Albini, viel het doek voor CORDS. In 2004 overleed drummer Arnoudt Pieters, die met Holsbeek het project Telefunk deed, op tragisch jonge leeftijd aan de gevolgen van een herseninfarct. Sinds 2006 richt Holsbeek zich voornamelijk op Drive By Wire, een zware stonerrock band die zich al enkele tijd op onze radar begeeft. Maar toch konden een aantal reünieshows van CORDS niet uitblijven in 2009/2010. Uiteindelijk heeft het 10 jaar later, en 30 jaar na de oprichting, geleid tot Stargazer: best of CORDS (1990-1999) en drie reünieshows, waarvan er in oktober al eentje in dB’s Utrecht plaatsvond. Maar ook in december staat CORDS 7 december op het festival Come As You Are in de Effenaar evenals thuisbasis Deventer in Burgerweeshuis op 28 december. Wat de toekomst zal brengen vor CORDS is nog de vraag, maar hoe dan ook biedt Stargazer een intrigrerende muzikale reis terug in de tijd, van een band die nog steeds fris klinkt vandaag de dag.

CORDS is op 7 december en 28 december te zien op Come As You Are 2019 in Effenaar, Eindhoven en Burgerweeshuis, Deventer. Tickets koop je hier en hier. Stargazer: Best of CORDS (1990-1999) is verkrijgbaar via Urusai Records, te vinden op Bandcamp en uitgebracht op gelimiteerd, genummer vinyl.

 

 Deel dit artikel