Kiss @ Ziggo Dome 2022, foto Paul Verhagen

Kiss @ Ziggo Dome 2022, foto Paul Verhagen

Na een verplicht ingelaste pauze, zijn de Yankees van Kiss alweer even bezig met hun End of the Road afscheidstour die ze begin 2019 zijn gestart. Het begrip ‘afscheidstour’ staat hier ook garant voor groots uitpakken zoals ze nog niet eerder gedaan hebben. Zo ook afgelopen donderdag, waarbij ze Ziggo Dome opnieuw aandeden, net als drie jaar eerder. Timothy Aardbodem en Paul Verhagen waren erbij voor een verslag. Lees hem hier…

Tekst: Timothy Aarbodem / Fotografie: Paul Verhagen

De heren van Kiss weten hoe ze een entree moeten maken. Met beelden vanuit de backstage waar ze even dollen met de camera, begeleidt door Led Zeppelin’s Rock N’Roll, verschijnt ‘The Hottest Band in the World!’ op plateaus zo vanuit de hemel. Met veel pyro, rook, vuurwerk maar vooral met veel bombast, wordt de avond geopend met Detroit Rock City. Stuk na stuk komen er hits langs als Shout It Out Loud, Cold Gin, Heaven’s on Fire: eigenlijk is het allemaal gewoon heerlijk catchy. Oude nummers als Deuce en Black Diamond ontbreken echter ook niet, en dan sta je er even bij stil hoe hard ze gerockt hebben als band in hun gloriedagen met Ace en Peter. Lick It Up wordt heerlijk uitgesponnen tot jam (met lasers, meer lasers graag in rock n’ roll) met tevens Won’t Get Fooled Again van The Who er subtiel doorheen gesponnen. Als een Roger Daltrey-adept swingt Paul zijn microfoon om zijn nek zelfs. De nummers zijn wel een paar toonsoorten omlaag getransponeerd. Maar dat maakt niks uit, want Paul hoeft even niet te zingen bij I Was Made For Loving You. Doe het ze maar na, even twee uur keihard zweten in vol kostuum op je 70e.

Kiss @ Ziggo Dome 2022, foto Paul Verhagen

Kiss @ Ziggo Dome 2022, foto Paul Verhagen

Wat valt er eigenlijk nog te schrijven over Kiss? Elk bandlid pakt lekker zijn moment in de schijnwerpers en zorgen voor memorabele momenten in de show. De band windt het publiek om hun vingers met solo-momentjes: Veel geknal en vuurwerk bij de egotrip solo van gitarist Tommy Thayer, een drumriser die een paar keer de lucht in stijgt, Paul die tijdens Love Gun over het publiek heen vliegt naar een aparte riser in het midden van de zaal, he’s coming home in Amsterdam… Wellicht zorgt Gene wel voor de hoogtepuntjes tijdens zijn God of Thunder momentje, compleet met bloed en plateau die hem naar de hemel (of hel?) rijst. Ook de bassound van Gene dondert nog steeds erg lekker na al die jaren. Tijdens I like It Loud vertoont Gene zijn skills als vuurspuwende demon. On a side-note, Stanley’s lieve moedertje heeft een tijdje in Amsterdam gewoond, dus het publiek is als ‘broers en zussen’ voor hem. De Kiss-Army wordt omgedoopt tot een soort Kiss-Kerk of Kiss-Kommune. De show voelt bijna aan als een soort kerk/gospel-dienst, zeker wat het crowd-hypen betreft. “You guys are animals!” Paul zegt voor de 12e keer in Nederland te zijn, “Cause you look beautiful!” ( Eigenlijk niet eens zo heel veel als je nagaat dat de band al weer bijna 50 jaar bestaat.)

Kiss @ Ziggo Dome 2022, foto Paul Verhagen

Het lijkt wel of er inmiddels vijf generaties aan fans rondlopen. De facepaint is misschien niet zo prominent meer, maar diegenen die het wel hebben zorgen voor een onderlinge blijk van herkenning en een gemoedelijke sfeer. Het publiek mag inmiddels dan wel een beetje bestaan uit hypotheek-rockers, als je de big smile van de mensen om je heen ziet, doet dat toch veel goed. Bij afsluiter Rock N’ Roll All Nite vallen de ballonnen en confetti naar beneden, stiekem blijven het 70s hippies hè? Als vliegen op de stroop komt het publiek nog even op de merch af, want ze zijn natuurlijk ook al jarenlang The Best op dat vlak…

P.S.: Just a small suggestion for Mr. Stanley, if you’re reading this, voor bij de volgende afscheidsshow: AMSTERDAM IS NOT A COUNTRY!! Thank you very much.

Kiss @ Ziggo Dome 2022, foto Paul Verhagen

Kiss @ Ziggo Dome 2022, foto Paul Verhagen

Kiss @ Ziggo Dome 2022, foto Paul Verhagen

Kiss @ Ziggo Dome 2022, foto Paul Verhagen

Kiss @ Ziggo Dome 2022, foto Paul Verhagen

Kiss @ Ziggo Dome 2022, foto Paul VerhagenDeel dit artikel