Soms valt er zoveel muzikaal lekkers te vinden over de hele wereld, zo ook hier bij NMTH, dat het overzicht op Nederlandse bands nogal eens verloren gaat. Genoeg bruut werk op internationaal vlak weliswaar, maar ons kikkerlandje kan er ook wat van. Van death metal tot punk, stoner tot garage: vandaag presenteren we voor de negende keer het Bruut Nationaal Product, onze maandelijkse rubriek en Spotify-lijst. De tofste tracks uitgebracht in de afgelopen maand, gegroeid uit onze vakkundig bemeste Nederlandse bodem. Met voor september maar liefst 30 brute, nieuwe songs van onder andere Dictated, Two and a Half Girl, Abdomen, Changing Tides en Lone Wolf. 

Tekst/Spotify: Merijn Siben

Albums vers van de pers met Scarlet Stories, The Mighty Breaks en Forbidden Wizards
Scarlet Stories vonden we vorige maand al terug in de lijst, maar nu is langspeler Necrologies uit. En terecht bejubeld momenteel, met positieve reviews. Dit is ook terug te horen in het avontuurlijk In Blood and Limbs and Gore and Clay, terug te luisteren in de BNP. Rotterdamse punk viert hoogtij de laatste tijd, met de recente releases van Lone Wolf en Forbidden Wizards. Eerstgenoemde met het strak geproduceerde, catchy Can’t Stop You Anyway van het album Together Alone, laatstgenoemde met de ruwe old school sound van Fountain of Filth, afkomstig van Married.. With Spud. Qua melodieuze death metal hebben we in september een goede te pakken met het brute Reflection On Ruin van Shade of Hatred, terug in de lijst met Phantoms of a Fractured Mind. Voor wat garagerock horen we graag de nieuwe plaat Master Club van The Mighty Breaks, met het slepende God of You.

Singlefeestje met o.a. Two and a Half Girl, Black Monsoon, Mary Fields en The Depression Club
Welke nummers je ook hoort in de BNP van deze maand, het is waarschijnlijk Mary Fields met What’s in a Nom de Plume? die het meest uitputtend is. De verraderlijke trompetten in het intro maken al gauw plaats voor chaotische mathcore, met genoeg afwisseling en muzikale focus om je op het puntje van je stoel te houden. Verder is er nog het fantastische Jabberwocky van Black Monsoon, dat wordt gedragen door een heerlijke stonerriff en opzwepende meerstemmige zang. Voor wat stevige uptempo rock kun je terecht bij Tricklebolt met het pittige Backbite evenals de gloednieuwe single Brand New Future van Splinter. The Depression Club hoorden we al eerder terug in de lijst met What We’re You Saying? en met het stampende All My Enemies worden die QOTSA-achtige grooves moeiteloos voortgezet. Verder is er nog de hondsbrutale death metal van Dictated met het vernietigende Thalasso, een cafeïnepil in audiovorm direct pompend door de aderen. Voor wat punk kun je terecht bij Piece of Eden (People Aren’t Trophies) terwijl Teddy’s Hit misschien wel een hitje scoort met het rammelende Susan. Daarnaast verwelkomen we het Utrechtse Two and a Half Girl in het Bruut Nationaal Product, met de verse post-hardcore single Bring Me Back (eerder al Video van de Week).

Stoner in je strot met Black Burned Blimp, FLOWERS en Whooom
Qua stoner zaten we niet verlegen in september, met allereerst Black Burned Blimp. Hun album Crash Overdrive biedt uptempo stonerrock met een psychedelisch tintje, zoals te horen in het toepasselijk getitelde Desert Wizard. Van een ander staaltje is dan weer het stonerdoomduo FLOWERS, die met hun debuut Doom City een hele vette plaat heeft afgeleverd. Daarom het extra lange Chemical Burn in de lijst, want genieten zul je met dit intense epos van 10 minuten. Maar het langste nummer van de BNP behoort echter tot het Rotterdamse Whooom. Instrumentale psychedelische stonerdoom die onverbiddelijk doordreunt, maar geen moment verveelt in het twintig minuten durende Sidpa.

EP’s in je face met Alcuna Wilds, Abdomen, LOVE COUPLE, Changing Tides en meer…
Als je het Friese Abdomen een keer live hebt gezien, weet je al dat ze flink kunnen raggen. Die livesound is dan ook moeiteloos bewaard gebleven in de nieuwe ep Rash, met het gruizige titelnummer om je oren te masseren. Alcuna Wilds stond al met hun nieuwe single Rupture in onze Video van de Week, maar die verpletterende single afkomstig van nieuwe ep Nothing Is Nothing, is natuurlijk ook terug te horen in de Spotify-lijst. Het majestueus opgebouwde The Sixth Call van Changing Tides biedt dan weer een vakkundig staaltje metalcore. Smaakt dan ook naar meer, die nieuwe zelfgetitelde ep. Vervolgens is LOVE COUPLE weer van de partij, die op verbluffende wijze garagerock met synthpop combineert tot een catchy geheel op nieuwe ep We shoudl have never started this in the first place. Oorwurm Blablabla zal dus niet snel uit je hoofd verdwijnen de komende tijd. Verder vind je nog het titelnummer van nieuwe ep Archaius terug, afkomstig van Friese indie/postrockers The Hunting Party en no-nonsense hardcore punk van No Disguise met het titelnummer van de ep Explore.

Verder nog: KIEFF met Copy Shop, Youth Deprivation met These Walls I’ve Built, MOOON met Another State of Mind, ZALM feat. Daniëlle met CONTRIBUTIE VOOR VERMEENDE STELLIGHEID en meer… Volg nu dus ons Bruut Nationaal Product op Spotify, elke eerste week van de maand ververst met de dikste tracks!

Zelf ook een single, EP of album aan het uitbrengen in oktober? Stuur een Spotify-link naar merijn@nmth.nl, en wie weet komt je track in de BNP Monthly!Deel dit artikel