Soms valt er zoveel muzikaal lekkers te vinden over de hele wereld, zo ook hier bij NMTH, dat het overzicht op Nederlandse bands nogal eens verloren gaat. Genoeg bruut werk op internationaal vlak weliswaar, maar ons kikkerlandje kan er ook wat van. Van black metal tot hardcore, garage tot stoner: vandaag presenteren we weer het Bruut Nationaal Product, onze maandelijkse rubriek en Spotify-lijst. De tofste tracks uitgebracht in de vorige maand, gegroeid uit onze vakkundig bemeste Nederlandse bodem. En vandaag blikken we terug op oktober met maar liefst 35 tracks van o.a. Throwing Bricks, Baardvader en Between the Rats and the Snakes. 

Tekst/Spotify: Merijn Siben

EP’s in je face met Super Soakers en Mayleaf
Voor de verandering niet veel EP’s in oktober. Drie stuks, maar wel hele fijne! Allereerst de fuzzende grunge en punk van Mayleaf, wiens talent voor hooks en gitaargeweld opnieuw sterk hand in hand gaat op EP Hostage, zo ook in het titelnummer. Dan hebben we ook Super Soakers, die met de EP Cut the Flower, Watch It Wither een kort maar krachtig werkstuk uit hebben. Opener Doppelganger is het beluisteren waard in ons Bruut Nationaal Product! En natuurlijk Rats and Daggers, momenteel menig Popronde locatie aan het afbreken. EP DAGGERS is een knap staaltje sludgepunk, met opener Monophobia als uitgelichte track in de BNP.

Singlefeestje met o.a. Titans, HATER en Walg
Qua singles als vanouds geen gebrek. Zo mochten we weer een flinke bak hardcore verwelkomen. Bruutheid alom met het Nederlands/Belgische Titans, wiens track King of Misery flink binnen komt vallen. Van een soortgelijk staaltje zijn dan weer Vain Louie, HATER, LIES! en Salvage, respectievelijk met hondsbrutale beukers The Sum of Our Perceptions, TUIGVLOGGER, Hunting Season en The Year of the Gallows. Ook zijn Popronde x NMTH Talenten A Minor Problem flink op dreef, niet alleen op het podium, maar ook qua nieuwe muziek. Nieuwste track Birds is punk op vol plankgas. Voor wat symfo black metal verwijzen we je graag naar Walg, die er met alweer het gloednieuwe Labyrint geen gras over laat groeien. Ook niet mis: de sludge/hardcore van CHRD, wiens track Haste uiterst snedig binnen komt klappen, heerlijk! Een nieuwe metalcore belofte horen we dan weer in Between the Rats and the Snakes, die met Spiral Down een stampende debuut track uithebben. Ook 3 Eyes Kids was ons nog onbekend, maar met hun unieke mix van hiphop, trap en metal in het vlammende Broken Echo is het laatste woord nog niet gesproken. Gaan we meer van horen! Tot slot is Black Operator weer terug, met de aangename bluesy rock’n’roll van Devils Road, tevens te zien hieronder:

Sludge op je smoel met o.a. Onhou, Lijkschouwer en Throwing Bricks
Wat was het potverdorie een goede maand voor sludgende doom metal! Zo brachten Ggu:ll en Throwing Bricks uitstekend plaatwerk uit, waarvan Enkel Achterland en Bricks of Grace vertegenwoordigd zijn in de playlist. Ook verse singles van Gavran en Onhou ontbreken niet, namelijk de via ons geprimeurde tracks Dvorac en Ruins. Nieuwe ontdekkingen deden we overigens met het Rotterdamse Lijkschouwer, ontstaan uit bands als o.a. ACHE en Throatstabber. Vadsige blackened sludge, waarvan je het gepijnigde Beendermeel zeker moet checken. Tot slot een heerlijke EP van Sfeerverzieker. Death Is The Desired Ending komt pompend en slepend je speakers beginnen, waarvan we de track Fall of Men ook zeker kunnen aanraden. Hard!

Albums vers van de pers met o.a. Wesenwille, Combo Qazam en Speedmobile
Qua albums geen gebrek in ieder geval in oktober. Zo is het Utrechtse Combo Qazam sterk terug met hun bijzondere proggy mathrock. Ghost Interior is heerlijk eigenzinnig en uniek, een sound dan ook terug te horen is in het dwarse Raisin. Voor wat black metal van hoge kwaliteit verwijzen we je graag naar de nieuwe platen van Wesenwille, Knekelput en Asgrauw. Eerstgenoemde weet mnet de track The Legacy of Giants weer vakkundig te vernietigen. Met Knekelput doen we een verse ontdekking, retegave black met een rauwe en veelzijdige sound, terug te horen op de erg solide plaat Teloorgang. Onze luistertip in het Bruut Nationaal Product: de track Dualiteit. Voor wat rauwe black verwijzen we je graag naar Asgrauw en het venijnige Offerande. Voor wat smerige punk en rock’n’roll verwijzen we je graag naar Speedmobile met de track Iron Ride evenals, jawel, de ‘spam mail grindpunk’ van DEZE MOEDERS NEUKEN GRATIS, wiens track ROCK EN ROLL DOLL de playlist begenadigd naar de climax brengt.

Verder nog: Diggeth – 5 Stages of Grief, YoungRubbi – Gestrekt Been, Rats and Daggers – Monophobia, Baardvader – Echoes, Sisters of Suffocation – Buried in the Crowd, Cashmyra – Los Vast, Buzz Cruising – Piece of Mind, Dustbomber – Proto Act en meer…volg nu dus ons Bruut Nationaal Product op Spotify, elke maand ververst met de vetste tracks van eigen bodem!

Zelf ook een harde single, EP of album aan het uitbrengen binnenkort? Breng ons dan op de hoogte via merijn@nmth.nl, en wie weet zien we je track terug bij de volgende ronde!Deel dit artikel