Soms valt er zoveel muzikaal lekkers te vinden over de hele wereld, zo ook hier bij NMTH, dat het overzicht op Nederlandse bands nogal eens verloren gaat. Genoeg bruut werk op internationaal vlak weliswaar, maar ons kikkerlandje kan er ook wat van. Van doom metal tot punk, hardcore tot garage: vandaag presenteren we voor de vierendertigste keer het Bruut Nationaal Product, onze maandelijkse rubriek en Spotify-lijst. De tofste tracks uitgebracht in de vorige maand, gegroeid uit onze vakkundig bemeste Nederlandse bodem. En vandaag blikken we terug op oktober met een eclectisch aanbod van 30 tracks van o.a. Atmoran, Get Jealous, No Brains en Vetrar Draugurinn. 

Tekst/Spotify: Merijn Siben

Albums vers van de pers met De Kat, Dead Man’s Walk, Paranoid State en meer…
Qua albums is oktober altijd een belangrijke maand, ook anno 2021. Zo kwamen de Groningse bluesrockers De Kat met een zwanenzang uit getiteld Goya & De Kat, waarvan de track Going Home van begin tot eind weet te stijgen. Van een hele andere kant is dan weer het Utrechts/Amsterdamse Paranoid State, dat met Great Divider een puike in-your-face hardcoreplaat heeft gemaakt. Het inspirerende Keeping On hoor je dan ook terug in de lijst. Ook uit Amsterdam zijn de post-punkers van Love Supreme, die met langspeler Tuesday een heerlijk opzwepend, euforisch werkstuk hebben afgeleverd. She Said To Me is er zo een, met bijtende gitaarloopjes en een catchy refrein. Qua metal zit je ook goed. Zo hebben we de doomsters van Vetrar Draugurinn en Extreme Cold Winter, die allebei sfeervolle platen hebben uitgebracht, gedrapeerd in tonen die de kilte van de winter vakkundig omarmen. Het Bruut Nationaal Product afsluiten doen we dan weer op hoog tempo, met de snijdende deaththrash van het Nijmeegse Dead Man’s Walk. Afkomstig van nieuwe plaat Below, is Inner Remains een prachtig staaltje gas intrappen. Tevens is er nog Money & the Man, die een van de tofste Nederlandse rockplaten van het jaar heeft uitgebracht met Money No Time, Time No Money. Luistertip is dan ook de track So Far Away.

Singlefeestje met Velveteen Rabbit, Ismena en Rats on Rafts
Qua singles geen gebrek weer, dus we bespreken even gauw een greep uit de selectie. Te beginnen met Rats on Rafts die eerder deze maand nog shows in support van The Black Lips gaf, maar daarvoor in oktober met alweer de gloednieuwe single Osaka aan kwam zetten. En dat is opnieuw weer een uiterst originele, atmosferische post-punktrack geworden, inclusief hallucinante gitaarlijnen. Ook deden we een nieuwe ontdekking met Ismena, een band die elementen uit de dark indie, folk en post-rock tot een uiterst melancholisch en transcendentaal geheel smeedt. Nieuwste single This World Will Break Your Heart greep ons meteen, dus die ontbreekt zeker niet in de lijst. Voor een goede pot death metal kijk je niet verder dan Godsfarm, die met Imperius, Heral of Damnation een uiterst brute track heeft gebrouwen, goed voor die moshpit thuis in de lockdown. Verder nog zijn ook Dustbombers, Velveteen Rabbit en Fix Everything weer terug in het BNP, alledrie met respectievelijk de singles Away, Rotterdam en The Problems, mis ze dus niet! Tot slot deden we nog een nieuwe ontdekking met de emo/post-hardcore band Summersile, wiens debuutsingle Between Us tevens voorzien is van een videoclip hieronder te zien:

New wave of Dutch garagepunk met o.a. The Desmonds, Charlie & the Lesbians en Pizza Knife
Oef, oktober was een ontzettend goede maand voor de garage. Allereerst kwamen Pizza Knife, The Desmonds en Charlie & the Lesbians met knoeperts van werkstukken aanzetten, die aantoont hoe de Nederlandse garagepunk scene zich blijft ontwikkelen. Check dan ook als de wiedeweerga de tracks His Life Is Lost, Innocence & Arrogance en Memory Lane. Ook een gouden tip is Forbidden Wizards, die met Saved By Sabrina the Teenage Vampire Slayer opnieuw een te gekke, bondige plaat heeft uitgebracht. Punk op z’n Rotterdams, vol gas en in 11 minuten aan je voorbij geraasd, maar ontzettend goed! Check dus ook zeker de track Other Realm. Ook deden we per abuis een kersverse Utrechtse ontdekking in No Brains, een jong viertal dat met de single Teenage Terrorists een veelbelovende start maakt, uiterst rauw en messcherp.

EP’s in je face met Donkey Kung Fu, Maria B.C., Death Star Discotheque en SpeakEasy
Qua EP’s geen gebrek eveneens. Zo bespraken we eerder al de volstrekt gestoorde M3tal! EP van Donkey Kung Fu, een prachtstaaltje gecontroleerde chaos, zoals te horen in het venijnige D1ck5uck3r. Ook het nieuwe, eenmalige project van Jannes van Kaam (FFOOSS, Bongloard) kon niet uitblijven, want Maria B.C. was een bijeengeraapte groep muzikanten die in een week een EP eruit pompte, met groot succes! Let’s Make Some Fuzz is dan ook de choice cut van vandaag, mis hem niet. Voor een potje onvervalste rock kom je aan je trekken bij de getalenteerde jongens van SpeakEasy met de track That Sound, terwijl je voor post-punk aanklopt bij de heren van Death Star Discotheque, met het heerlijk classic aandoende 1000 Eyes.

Verder nog: Get Jealous – Wannabe Skater, Beachdog – Crawl In Pieces, Atmoran – Forsaken, SULTAN. – Keep On Running, Cashmyra – Toekomst (Live), Cirrus Minor – We Might As Well Be Dead en meer…volg nu dus ons Bruut Nationaal Product op Spotify, elke maand ververst met de vetste tracks van eigen bodem!

Zelf ook een harde single, EP of album aan het uitbrengen in november? Breng ons dan op de hoogte via merijn@nmth.nl, en wie weet zien we je track terug bij de volgende ronde!Deel dit artikel