Soms valt er zoveel muzikaal lekkers te vinden over de hele wereld, zo ook hier bij NMTH, dat het overzicht op Nederlandse bands nogal eens verloren gaat. Genoeg bruut werk op internationaal vlak weliswaar, maar ons kikkerlandje kan er ook wat van. Van stoner tot punk, black metal tot garagerock: vandaag presenteren we voor de drieëntwintigste keer het Bruut Nationaal Product, onze maandelijkse rubriek en Spotify-lijst. De tofste tracks uitgebracht in de afgelopen maand, gegroeid uit onze vakkundig bemeste Nederlandse bodem. En met zoveel releases in november doen we er een schepje bovenop: in plaats van de gebruikelijk 30 presenteren we een eclectisch aanbod van maar liefst 40 brute nieuwe songs van onder andere Asphyx, Jagd, Black Monsoon, Urfaust en meer…

Tekst/Spotify: Merijn Siben

Popronde beukwerk met The Heck, Cirrus Minor en Chauffeur
Allereerst maar even deze mini Popronde update, want het was weer goed toeven qua Popronde knallers uit onze Talentselectie! Maar liefst vier bands van onze Club van 30 dropten singles in november. Zo hoorden we eerder al het venijnige Keyed van garagepunkers Andy & the Antichrist evenals The Heck met Hate It There. Maar ook het emo/post-hardcore duo Chauffeur gooide er weer een nieuwe in een reeks sterke singles uit met Columbine. Een track die rustig begint, totdat gaandeweg de gruizige gitaren aanzwellen en er een uitbarsting van jewelste plaatsvindt. Mooi spul! En dat geldt ook voor het avontuurlijke Gem van Cirrus Minor. Na het nieuwe Fractalizer eerder dit jaar, pakt de band het nu subtieler aan, met een donkere track gekenmerkt door spannend gitaarspel en sterke vocalen. Maar net als bij Chauffeur is een heftig hakkende gitaarpassage niet ver weg, inclusief een dijk van een solo.

Singlefeestje met o.a. Cornered, Savage Beat, Endeavour en CooCoo
Qua singles was er teveel om op te noemen. November is een beduidend bedrijvige maand voor bands, mogelijk om de feestdagen even voor te zijn, vooraleer het in 2021 weer losbarst met releases. We pakten er daarom maar een greep bij, te beginnen met Cornered. Deze Friese hardcorebazen zijn terug met een nieuwe single genaamd Realm of Misery afkomstig van hun in januari te verschijnen ep Failure. Woeste muziek, die net als provinciegenoten Manu Armata, tevens met Remain Radical in de lijst, de vlag hoog houdt als het om Nederlandse hardcore gaat. Nieuwe ontdekkingen deden we vervolgens met de punk van CooCoo en de grunge van Rebel Smiles. Eerstgenoemde laat een catchy punkrocker horen met Audioslave terwijl laatstgenoemde met Time’s Spiral een heerlijk 90’s aandoende rocker heeft voortgebracht. Verder horen we ook Rats on Rafts die op nieuwe single A Trail Of Wind and Fire veelvuldig experimenteert met Oosterse melodieën. Ook horen we Amsterdamse punkrockers Savage Beat terug, wiens single New World we eerder al in onze Middagbangers rubriek bespraken en niet ontbreekt in het Bruut Nationaal Product. Verder hebben heavy rockers The Last Element met The Devil weer een nieuwe single te pakken, die melodieus uit de hoek komt. Qua melodie zit je ook goed met de Limburgse metalcoremaestro’s van Endeavor, die met Indefinite gevarieerder dan ooit klinken. Over metalcore gesproken: tot slot is er nog Changing Tides, die opnieuw weer een ijzersterke track uit hebben met Guided, waarvan je heir de video kunt aanschouwen:

Albums vers van de pers met o.a. Farer, Jagd, Life Savings en Soulburn
Het releasegehalte qua albums lag wel heel hoog in november! Alleen al op vrijdag 27 november mochten we sterke nieuwe langspelers van Black Monsoon, Meadows, Urfaust, Slow Worries en Price verwelkomen. Alle vijf met een eigen gezicht, en alle vijf vertegenwoordigt met een track in de lijst! Ook uitgekomen op diezelfde vrijdag is een nieuwe noiserock ontdekking genaamd Life Savings, die met The Remote een retegave plaat hebben uitgebracht! Luister bijvoorbeeld eens naar Out of Mind, terug te vinden in de BNP. Verder komt Farer voor het eerst in onze lijst terecht, en hoe! Debuutplaat Monad is een cathartische uitputtingsslag, die van begin tot eind beklijft dankzij een mix tussen post en doom metal. Een track als Moros mag je dus niet missen! Veel rustiger wordt het niet met de nieuwe Soulburn, een brute death metal groep uit ex-Asphyx leden. Het nummer The Morgue of Hope is zeven minuten aan hevig stampende old school death, doordreunend als een boormachine tegen je schedel. Verder is er nog Hang Youth, de illustere rauwe punkband die met ALLES MOET BETER een 13 minuten durend album heeft uitgebracht. IK GEEF EEN NIER VOOR GEEN MARK RUTTE IV vinden we dan ook een geschikte om de Spotify-lijst mee te openen. Tot slot laat Jagd met nieuwe plaat Talking to yourself to others zien hoe ze op sterke wijze indie met rauwe noisy rock kunnen combineren. Het opgefokte Connect the dots mag dan ook niet ontbreken in het Bruut Nationaal Product van november.

Stoner in je strot met Komatsu, Black Fuse en Thammuz
Daar kwam Thammuz even uit het niets. Kort na het uit elkaar gaan van Dreckneck kwam de band de leegte alweer opvullen, en dat doen ze met verve! Into the Great Unknown is een dikke stonerplaat geworden, die modderige riffs combineert met een psychedelische saus. De gehele plaat kun je hier luisteren, maar als je eerst een voorproefje wilt, beluister dan even de track Thammuz in de lijst. Verder ontbreekt Komatsu natuurlijk ook niet, want om het wachten op Rose of Jericho wat te overbruggen, brachten ze het heerlijk atmosferiche Call of the Wolves uit. Als derde hebben we nog (what’s in a name?) Stoner van Black Fuse, die met de track weer een gruizige rocker voor achter het stuur hebben uitgebracht.

Verder nog: Get Jealous met Aah, Ghost Echo met Null Void, Throwing Bricks met Irreparable Crack, A.C. Berkheimer met Joy, Here Today met Canon, All Doomed met B.B.B.B.B.B. en meer… Volg nu dus ons Bruut Nationaal Product, elke eerste week van de maand ververst met de dikste tracks!

Zelf ook een single, EP of album aan het uitbrengen in december? Stuur een Spotify-link naar merijn@nmth.nl, en wie weet komt je track in de BNP Monthly!

 

 

 Deel dit artikel