Soms valt er zoveel muzikaal lekkers te vinden over de hele wereld, zo ook hier bij NMTH, dat het overzicht op Nederlandse bands nogal eens verloren gaat. Genoeg bruut werk op internationaal vlak weliswaar, maar ons kikkerlandje kan er ook wat van. Van black metal tot punk, hardcore tot garagerock: vandaag presenteren we voor de zesentwintigste keer het Bruut Nationaal Product, onze maandelijkse rubriek en Spotify-lijst. De tofste tracks uitgebracht in de vorige maand, gegroeid uit onze vakkundig bemeste Nederlandse bodem. En vandaag blikken we terug op maart met een eclectisch aanbod van maar liefst 45 heavy tracks in plaats van de gebruikelijke 30, want man, wat kwam er veel uit de vorige maand! Onder andere verse muziek van Dead Neanderthals, Skroetbalg, Wesenwille en meer moois…

Tekst/Spotify: Merijn Siben

EP’s in je face met Noah’s Orc, Mo Bedick en Ditch
Allereerst maar eens Noah’s Orc uit Horst, dat een knap staaltje stevige altrock laat horen met de EP Glue Man, waarvan opener Sun Shards een goede toevoeging is aan de lijst. Nog een toffe ontdekking is Mo Bedick, een band die op bijzondere wijze dreampop, garagerock en zelfs een vleugje noise tot een geheel samenbrengt op Jenki Business. En ook hier encapsuleert opener Teddy die eigenwijze sound van deze heren. Nog nieuw in de lijst is Skroetbalg (Drents voor opschepper), een rauwe punkband die in het traditioneel Drents rock’n’roll tracks in elkaar rammelt. Het kan dan ook niet anders dat we van de zelfgetitelde EP de track Drenthe Godverdomme aan de lijst hebben toegevoegd. Ook ontdekten we een soloproject van Baris Dai, voorheen ook bekend van de metalcore band Ocean Depths, maar nu met een instrumentale prog EP genaamd Ambient Conditions, Pt. 1, waarvan het nummer And A New Cycle Begins niet ontbreekt in de lijst. Tot slot een beetje smokkelen met het Haagse Ditch, dat eind februari met de nieuwe EP Coldfoot, Alaska aan kwam zetten. Een fuzzy staaltje stoner dat doet denken aan die desertsound van Kyuss. Het uptempo titelnummer hoor je dan ook terug in het BNP.

Singlefeestje met Skroetbalg, FuckFuckFuck, NOIR. en Phlebotomized
Oef, het hield niet op qua muziek! Daarom ook een extra grote mep singles voor je speakers. Zo heeft NOIR. weer een slepende postrock track voortgebracht met het episch opgebouwde SYNC. Qua death metal was het eveneens niet mis in maart, met de knallende Keistadse sensatie Codex Mortis, een old school death metal band die met Tainted Soul een uiterst beklemmende, brute track heeft voortgebracht, inclusief een bijzondere wisselwerking tussen Nederlandse en Engelse teksten. Daarbij komt ook Phlebotomized, die inmiddels een nieuwe EP op de markt heeft, en waarvan GPS het eerste brute, symfonische voorproefje is. Verder deed Tarzan & the Beachwaiters een beroep op het behoud van het enige skatepark van Zeeland, inmiddels helaas gesloten, middels SK8 M8 (video hier), een rollende garagerock track en een toepasselijke ode aan skatepark Veersepoort. Qua altmetal ben je ook voorzien in het Bruut Nationaal Product, want zowel Life’s Electric als The Last Element weten met respectievelijk Compass en Cut It Off weer op een vloeiende manier melodie en groove te verbinden. Verder is er ook weer een resem punktracks te vinden, van onder andere A Minor Problem (Positivity), Ink Bomb (Mutilation Boy), No Breakfast Goodbye (The Losers Club), Toska Fall (Everything In Order) en, jawel, Scrotumpaal, dat met Alles Is Kut de ‘coronamoeheid’ in geluid vangt. Verder is er ook nog een sterk staaltje experimentele noise door het Amsterdamse Glice, dat met Gold-Bug even flink opstijgt. Dat spacey aspect weet Delta Echoes ook vast te houden, met aangename garagepsych in de vorm van Steps. Als tegenhanger voor de relatieve kalmte hebben we dan weer de nieuwe van Raven Called Sin, keihard beukende metalcore grooves gebracht zonder genade in Debts. Nog meer rare, avantgarde noise horen we dan weer in Alicia Breton Ferrer’s No Suicide In The Kitchen. Verder mag je ook de garagepunkers van FuckFuckFuck niet missen, dat met de track Anal een flinke middelvinger gooit naar de Google zoekmachine. Inclusief geniale videoclip (waarvoor je wel eerst naar Youtube moet helaas). Tot slot is er nog Hey Team uit onze NMTH Talentselectie, die indierock een heerlijk grungy, rauw geluid meegeeft in Unusual, een live-opname tijdens de Frequenzy Sessions. Te horen in de lijst, te zien hieronder:

Black metal beukwerk op je bakkes met o.a. Wesenwille, Ossaert en Dödsrit
Qua black metal kwam er zoveel kwaliteit langs in maart dat we er maar even een apart alinea aan wijden. Zo bespraken we al de nieuwe Wesenwille hier, met de track The Introversion of Sacrifice in het BNP, en hoorden we ook het eigenzinnige, complexe Maria Segovia van Grey Aura voorbij komen. Vlammende nieuwe ontdekkingen zijn dan weer Dödsrit en Ossaert. Eerstgenoemde is een Zweeds/Nederlands duo dat met Shallow Graves een brute, retestrakke track heeft voortgebracht, terwijl Ossaert dan weer rauw en scherp uit de hoek komt met De Geest en de Vervoering. Verder pakken An Autumn For Crippled Children en Veile het dan weer een stuk atmosferischer aan. Eerstgenoemde brengt met Carefully breathing weer een erg bijzondere mix tussen black metal shoegaze. Op zijn beurt gooit het nieuwe project Veile van drummer Frank Skillpero (The Monolith Deathcult) en gitarist Ghul (Mayhem) het dsan weer over een andere boeg. Bombastische dark metal die een haast epische grandeur uitademt. Mis The Unwelcome niet!

Albums vers van de pers met Dauthuz, Dripping Trees en Ghost Echo
Een beetje old school death metal mag niet ontbreken in het Bruut Nationaal Product. Zo ook met Dauthuz, dat met de langspeler Cold een hondsbrutale death metal knaller heeft uitgebracht, heerlijk no nonsense. Luister maar eens naar Termination voor die heerlijk smerige sound. Ook Ghost Echo is weer terug te vinden in de lijst. Het duo heeft met debuut Isolated Dreams een bijzondere mix van progrock en synthpop teweeggebracht, die het ene moment dromerig ten gehore komt, en anderzijds duister en scherp binnenkomt, zoals in het afsluitende Pitfalls. Tot slot zien we Dripping Trees ook weer terug, die met Fuel of Mankind een psychedelische, duistere artrock plaat heeft voortgebracht. Het rauwe We Are Leaving Soon showcaset die sound, met een gestage opbouw van relatieve rust naar een intens einde met verrassend gebruik van strijkinstrumenten.

Verder nog: Dead Neanderthals – Scalp Wounds, Autarkh – Alignment, Robbing Banks – Vampires, HOOFS – Invisible, SULTAN. – Airplane Mode, Cryptosis – Death Technology en nog veel meer…Volg nu dus ons Bruut Nationaal Product, elke eerste week van de maand ververst met de dikste tracks!

Zelf ook een single, EP of album aan het uitbrengen in april? Stuur dan een Spotify-link naar merijn@nmth.nl!

 

 

 

 

 

 

 

 



Deel dit artikel