Soms valt er zoveel muzikaal lekkers te vinden over de hele wereld, zo ook hier bij NMTH, dat het overzicht op Nederlandse bands nogal eens verloren gaat. Genoeg bruut werk op internationaal vlak weliswaar, maar ons kikkerlandje kan er ook wat van. Van doom metal tot punk, hardcore tot garage: vandaag presenteren we voor de zevenendertigste keer het Bruut Nationaal Product, onze maandelijkse rubriek en Spotify-lijst. De tofste tracks uitgebracht in de vorige maand, gegroeid uit onze vakkundig bemeste Nederlandse bodem. En vandaag blikken we terug op januari met een eclectisch aanbod van maar liefst 35 tracks van o.a. Mt. Echo, 13 Steps, Rotten Casket, Baardvader en LIES!

Tekst/Spotify: Merijn Siben

Album vers van de pers met Supersonic Blues, Mt. Echo en Eaters of the Soil
Eerder bespraken we al de nieuwe Supersonic Blues, en we blijven bij wat we toen zeiden: man, wat een moddervette grooves zetten deze Haagse jongens toch neer! Een album dat met elke luisterbeurt groeit, en vanaf het begin al meeslepend is. Kortom: It’s Heavy! Check het dan ook zeker de uitstekende track They See Me Coming. Ook werden we erg blij van de nieuwe Mt. Echo, heerlijk proggy post-rock die in zijn veelzijdigheid uitblinkt, zoals bijvoorbeeld in 50 Fathoms, te horen in de lijst. Tot slot hebben we nog de Utrechtse doomjazz ontdekking Eaters of the Soil! Technisch gezien is Eaters of the Soil 2 een EP, maar met een speelduur van 35 minuten net zo goed een langspeler. En dan ook nog eens een intense zit, zoals we het graag horen! Trippy jazz elementen en noise escapades worden in een heerlijk doomy basis gegoten. Tracks als VII: Burrowing, Feasting moet je maar gewoon over je heen laten komen.

Singlefeestje met o.a. Reality Spill, Alicia Breton Ferrer en FREJA
Allereerst maar even een verse nieuwe black metal aanwinst: FREJA! Een project van Wessel Damiaen en Carmen Raats, beiden bekend van een hele resem bands, van Witte Wieven tot Laster, Scarlet Storied tot Verval…en die gezamenlijke ervaring zorgt voor opnieuw een intense zwart metalen achtbaanrit. Eerste single Our Chosen Path is een prachtstuk, agressief en vlot maar ook opzwepend en melancholisch, culminerend in een verbluffend mooi totaalpakket. Tevens bevestigd voor Roadburn 2022, dus kom maar op! Over black metal gesproken: ook Meslamtaea en Walg kunnen we eveneens aanraden! Eerstgenoemde brengt saxofoon in de mix op Uiteengevallen, en weet dat verdomd goed te laten klinken terwijl laatstgenoemde met Zondvloed een sterk staaltje melodic black metal teweegbrengt, inclusief heerlijk volle productie. Qua alternative zitten we ook goed. Zo hoor je o.a. de altfunk van Cher Ami met Long Gone, de 90’s grunge sound van Dirk Wolf & the Ghostwriters met We And Our Ways en de punk/grunge hybride van Harley Francine met Dagger Tongue. Voor wat metalcore zit je dan weer goed met Reality Spill, die met Blinded een heerlijke mix tussen bruutheid en melodie te pakken heeft. Een nieuwe ontdekking doen we dan weer met Eternalice, die eerder al de veelzijdige EP Disconnected uitbracht, en met nieuwe single Wounds To Scars en knap staaltje melodic death metal vast houdt. Qua groove zit je goed met de alt metal van Muster en The Last Element, eerstgenoemde met het springerige Evil Eye, laatstgenoemde met het stampende Wreckage. Ook een aanrader is Euroboy, met Alicia Breton Ferrer (The Sweet Releae of Death) aan het front. Een hypnotiserend staaltje noisepop en post-punk met Reading Glasses, meeslepend en eigenzinnig. Verder nog nieuwe ontdekkingen met de punkers Yesterday’s News (Break Free), de deathcore debuutsingle Void of Pain van het Utrechtse Hoerendiesel en de brute death van Sad State of Decay (Soul Factory). Tevens vierden we de terugkeer van LIES! met het venijnige War of the Unsung. Tot slot: post-punkers Silent Runners, die met My Truth aangenaam wavende old school punk laat horen. Tevens bekijk je de video hier:

Hardcore op je harses met Bloodsucker, 13 Steps en SWELL
Man, januari was een goede maand voor kwaliteitshardcore! Dat begon eerst nog met de snedige grooves van SWELL, waarvan je King of Lies zeker een luisterbeurt moet geven. Vervolgens de gecontroleerde bruutheid van 13 Steps, met het vurige Callous Mind. En tevens bespraken we ook de debuut EP van het Friese Bloodsucker, wiens bijzondere mix van heavy metal en hardcore ons ernstig deed verblijden. Blijf niet achter en hoor The End in ons bruut Nationaal Product!

EP’s in je face met Mass Deception, Dyatlov en Bad Penny
Qua EP’s geen gebrek afgelopen maand. Waar te beginnen? Een death metal project van Martin van Drunen: yes please! Covid-119 van Rotten Casket zet je maar alvast op hoog volume, gevolgd door de nieuwe Dyatlov met Insect Paranoia. Onversneden rock’n’roll hoor je dan weer met Batwölf, middels de track Get Up, Get Out. Verder, keihard knallen simpelweg met Bad Penny, Gestalten, Mass Deception en Docile Bodies, allen gerepresenteerd met een track in de lijst!

Verder nog: Tramhaus – Karen Is a Punk, Baardvader – Pray, Beachdog – Dog, Playgrounded – The Death of death, Release the River – Behold the Skygazer, Wodan Boys – So Damn Much en meer…volg nu dus ons Bruut Nationaal Product op Spotify, elke maand ververst met de vetste tracks van eigen bodem!

Zelf ook een harde single, EP of album aan het uitbrengen in februari? Breng ons dan op de hoogte via merijn@nmth.nl, en wie weet zien we je track terug bij de volgende ronde!

 Deel dit artikel