Dat het er nog van is gekomen ook: een nieuw jaar Bruut Nationaal Product, met alweer nummertje 13! Niet zo gek eigenlijk, want nog steeds valt er zoveel muzikaal lekkers te vinden in ons kikkerlandje, van hevige thrash metal tot punkrock, doom tot garage: vandaag presenteren we voor de dertiende keer het Bruut Nationaal Product, onze maandelijkse rubriek en Spotify-lijst. De tofste tracks uitgebracht in de afgelopen maand, gegroeid uit onze vakkundig bemeste Nederlandse bodem. Met voor januari maar liefst 30 brute, nieuwe songs van onder andere An Evening With Knives, Desert Colossus, Ziggy Splynt, Paracetamøl, All Shall Be Well en Captain Ortega.

Albums vers van de pers met X Raiders, Desert Colossus en Pressure Pact
Man, het was wel behoorlijk pittig deze BNP naar de 30 te krijgen met zoveel nieuwe muziek. Ja, januari was verre van rustig, met zo’n 50 kanshebbers. Maar goed, allereerst X Raiders, want jawel, na het interview van vanmiddag kon ook een mention in ons BNP niet uitblijven. Weltschmerz ’89 is uit en Funeral Crusher is er om je rigoureus te verblijden. Ook Desert Colossus zien we terug met het epische The One: Eyes and Tongues. Voor 20 minuten aan verschroeiende hardcore kijk je niet verder dan Pressure Pact met het nieuwe album Scared of the Streets, met kanonschot Waste of Boredom te vinden in de Spotify-lijst. To Heaven Earth Is Hell is een nieuwe moderne metal-ontdekking voor ons, die op Forced van nieuwe plaat M!nd met keyboards en elektronische tintjes een eigen gezicht creëert. Metalband The Flea-Pit pakt het dan weer helemaal anders aan. Nieuwe langspeler The Life and Times of Doug Jaranski is eveneens uitgebracht als stripboek, waarvan Blood Red Awakening de furieuze, scheurende openingstrack is, perfect om de BNP van deze maand op scheurende wijze mee uit te vlammen.

Singlefeestje met o.a. DOOL, March, All Shall Be Well en Changing Tides
Keer op keer weer, singles in overvloed, met afgelopen januari wel echt een hoop prachtmateriaal. DOOL bespraken we eerder al in onze exclusieve singleprimeur, met uiteraard Sulphur & Starlight terug in de lijst. Ook schopt March zich keihard naar binnen, met het fantastische Reaper’s Delight, hopelijk afkomstig van een binnenkort te verschijnen plaat. De post-rockers van All Shall Be Well komen ook weer met nieuw werk! Langspeler Zwartgroen wordt gevierd in Patronaat met een dikke releaseshow, maar eerst kunnen we nog genieten van eerste single I Will Guide You Over Oceans and Across Troubled Lands. Een hele mondvol, die titel. Verder rock-‘n-rollt Speedmobile er à la Peter Pan stevig op los met Devil of Rock & Roll, terwijl het qua punkrock goed toeven is met het vurige Fjotolf Hansen van Total Seclusion, Captain Ortega met meezinger Xibalba en het catchy Going On van The Crooked. De lompheid zelve is dan weer An Evening With Knives, wiens nieuwe single Endless Night al meerdere luisterbeurten heeft gehad hier, evenals de Dutch doomsters van Treurwilg met het verscheurende Shallow Pools of Grief. Dat deze in de BNP staan is natuurlijk een no-brainer. Zo ook voor Another Now en Changing Tides trouwens, beide met vettig geproduceerde metalcoretracks, respectievelijk Breach en Pattern. Check van laatstgenoemde ook de lyric video hier:

Thrashkwartiertje met Grindpad, Hallowed Fire en Suicide Attack
Heerlijk, die sound van Grindpad! Eerst nog begonnen als pure grindcore, maar door de jaren heen een vernuftige thrash flavour aan die stijl toegevoegd. Nieuwe single Burn the Rapist is dan ook alles wat je nodig hebt om je huis eens flink mee te verbouwen. Met Hallowed Fire en Suicide Attack is die thrashfuif echter helemaal compleet, beide met nieuwe releases, waarvan Pillars of Fire smakelijke, moderne Kreator melodieën laat horen en Bliss of Death het meer oldschool aanpakt.

EP’s in je face met Black Rabbit, He Said No en Lifelong
Allereerst het Eindhovense He Said No, dat met Rest of the Wicked een knap staaltje punk heeft uitgebracht. Daarmee is het pittige Bruxelles dan ook een uitermate geschikte toevoeging aan de lijst. Om weer terug te komen op de grote hoeveelheid metal deze maand: Black Rabbit dropte een dikke thrash/death EP met Warren of Necrosis, waarvan het toepasselijk getitelde La Bestia je echt een draai moet geven. En tot slot nog Lifelong uit Arnhem, met hun logge stoner metal in de vorm van The Apostate Act III, afkomstig van nieuwe EP Seul Contre Tous.

Verder nog: Ziggy Splynt met Smash/Break, SpeakEasy met One More Time, Paracetamøl met Black Sugar, Neighbours Burning Neighbours met Softly, Mxrcxl met I Love Words More Than You Can Say, Fluisteraars met Nasleep en meer…Volg nu dus ons Bruut Nationaal Product, elke eerste week van de maand ververst met de dikste tracks!

Zelf ook een single, EP of album aan het uitbrengen in februari? Stuur een Spotify-link naar merijn@nmth.nl, en wie weet komt je track in de BNP Monthly!Deel dit artikel