We zitten inmiddels alweer bijna drie maanden in 2023, en de muziek blijft maar komen. Genoeg bruut werk op internationaal vlak weliswaar, maar ons kikkerlandje kan er ook wat van. Van black metal tot hardcore, garage tot stoner: vandaag presenteren we weer het Bruut Nationaal Product, onze maandelijkse rubriek en Spotify-lijst. De tofste tracks uitgebracht in de vorige maand, gegroeid uit onze vakkundig bemeste Nederlandse bodem. En vandaag blikken terug op februari met 30 tracks van o.a. Charlie & the Lesbians, Tramhaus en Reformist. 

Tekst/Spotify: Merijn Siben

Wakker worden met de noise escapades van Ioana Iorgu en SØWT 
Qua hevig noisy punk was het goed toeven. Zo bespraken we die gruizige cover van The Runaways classic Cherry Bomb door Charlie & the Lesbians al. Maar ook SØWT weet al even venijnig en duister uit de hoek te komen met Loss. Daar doet Ioana Iorgu weinig voor onder met
het schurende Porto. Ook niet mis: Tramhaus, waarvan de nieuwe dubbelsingle is vertegenwoordigd in de lijst met The Goat.

Singlefeestje met Reformist, Fatesealer en Early Orange
Diversiteit alom in het BNP in ieder geval vorige maand! Want potverdorie, zo werd ons door Rawkward Steve Fatesealer getipt, crustende hardcore met een sludgy twist, die op debuutsingle Sleepwalker toch maar even bruut op je neerdaalt. Qua psychedelische stoner zitten we ook goed, want zo keerde Early Orange weer terug met opnieuw een vette single getiteld Don’t Look Left (Eat You Alive), wist Iron Jinn weer met het heerlijk hallucinante Lick It Or Kick It op de proppen te komen terwijl ¡Pendejo! weer een uniek staaltje stonerbrass laat horen met No Te Vayas. Voor meer heavy duty brutaliteit verwijzen we graag naar de death metal van Black Rabbit, wiens single Hollow Eyes een machtig mooi voorproefje vormt van hun binnenkort te verschijnen plaat Paradoxical Sleep. Van een heel ander staaltje is dan weer de spam-mail sleazepunk van Deze Moeders Neuken Gratis, die speciaal in februari ons een welverdiende Valentijnsverrassing aanboden. Verder nog: Cloudsurfers die flink wat swell pakken met Ein Chaumeur, Ross Curry met een deinende altrock track in A Home en Unburden met een lompe metalcoregranaat in de vorm van Grey Matter. Tot slot: Reformist met hun technische metalaanval in het verwoestende Oblivion, tevens bijgestaan door een fraaie lyricvideo:

Black metal in het kwadraat met Willoos en Witte Wieven
Qua black metal zitten we sowieso niet verlegen in ons kikkerlandje. Zo ook in februari. In het bijzonder: een nieuwe van Witte Wieven op komst! Laatste release, een splitsingle, dateert alweer uit 2018, maar in april arriveert eindelijk debuut langspeler Dwaallicht! Afgaande op eerste single Drogbeeld staat ons overduidelijk weer een fraai atmosferisch werkstuk te wachten, zo vakkundig dat er gespeeld wordt met meerlaagse arrangementen op deze track. Noteer 14 april maar vast. We stuitten eveneens op zowaar een nieuwe full-length van Willoos! Een project van W. Damiaen (o.a. Laster, Freja, Verval) dat er het afgelopen decennium al een aantal releases op heeft zitten, en met Begeerte een plaat laat horen boordevol diepe emotionele lading, gegoten in prachtige black metal composities zoals het nummer De Nacht. Tevens hoorden we een nieuwe single van Helleruin, aangenaam intense black metal die in het epische Hymn of Life and Death sterk samenkomt, met zelfs een bijzondere rol voor de piano. En een nieuwe single van Ossaert, terug te horen in de lijst met De Lichtkrans en de Waan.

Albums vers van de pers met Distant, Batwölf en Soothsayer Orchestra
Een langspeler die we sowieso over het hoofd zagen is wel die van Batwölf. Puike punk/rock-‘n-roll heerlijk no-nonsense verpakt op de plaat 35 For Life evenals de uitgelichte track Over Your Shoulder. Hele andere koek, maar ook zeker interessant: de darkwave/industrial noise van Designer Violence. Het duo bracht met We Gave Peace A Chance een heerlijk eigenzinnige sound teweeg, mooi uitgelicht op een track als Be There. Verder bespraken we eerder al de nieuwe plaat Heritage van Distant, Rotterdamse deathcore trots die een behoorlijk gestoorde who’s who van deathcore spilfiguren heeft verzameld op het nummer Argent Justice. Celestial Virtues, de heerlijk meeslepende opener van nieuwe Soothsayer Orchestra plaat The Last Black Flower mocht uiteraard ook niet ontbreken. Ook de enige EP van deze maand trouwens: Cashmyra met Privé, heerlijk venijnige poëtische post-punk, zoals te horen in het energieke Ontrafel. Tot slot: de liveplaat FNR Sessions van Eindhovense stonerdoom meesters An Evening With Knives, met een fraaie renditie van Blackout.

Verder nog: The Machine – Reversion, Ploegendienst – IK, KIEFF – Ain’t Life Great, SULTAN. – Let Me Dream, OATS – Magnolia, YoungRubbi – Gekken Aan De Knoppen, Der Mancha Red – The Edge of the World en meer…volg nu dus ons Bruut Nationaal Product hieronder, elke maand gerouleerd met nieuwe tracks van eigen bodem!

Zelf ook een harde single, EP of album aan het uitbrengen binnenkort? Breng ons dan op de hoogte via merijn@nmth.nl, en wie weet zien we je track terug bij de volgende ronde!Deel dit artikel