Soms valt er zoveel muzikaal moois te vinden over de hele wereld, zo ook hier bij NMTH, dat het overzicht op Nederlandse bands nogal eens verloren gaat. Genoeg bruut werk op internationaal vlak weliswaar, maar ons kikkerlandje kan er ook wat van. Van black metal tot hardcore, garage tot stoner: vandaag presenteren we weer het Bruut Nationaal Product, onze maandelijkse rubriek en Spotify-lijst. De tofste tracks uitgebracht in de vorige maand, gegroeid uit onze vakkundig bemeste Nederlandse bodem. En vandaag blikken we nog een laatste keer terug op december met 30 tracks van o.a. Bodyfarm, Bongloard, Titans en Changing Tides.

Tekst/Spotify: Merijn Siben

Albums vers van de pers met Celestial Season, Kollee, Onhou en Gavran
Man, er kwam toch maar weer heel wat mooi plaatwerk uit! Vooral qua doom hadden we niets te klagen in december. Zo dropten de veteranen van Celestial Season alweer een tweede plaat in een jaar tijd! Mysterium II is weer zwaarmoedige doom op zijn fijnst, dus het kan niet anders dat we een track als Tomorrow Mourning in de lijst hebben. Heerlijk! Verder spraken we laatst ook over de nieuwe Gavran en Onhou, beide twee meeslepende doom epossen uiteraard vertegenwoordigt met respectievelijk de tracks Below en Duhovi. Even iets heel anders: de eenmans artrock/post-punk band van Stefan Kollee met het nieuwe album Proof of Existence, waarvan het messcherpe In Full Effect terug te horen in het Bruut Nationaal Product. Tot slot deden we een nieuwe ontdekking met het Amsterdamse Rosa Canina, die op debuutplaat Am I An Amaryllis? een sterk staaltje post-rock, psych en noise laat horen. Amaranth hoor je dan ook terug in de lijst.

Singlefeestje met Bongloard, Bodyfarm en Buzz Cruising
Vers van een Zuid-Afrikaanse tour knalden de onstuitbare garagepunkers van Bongloard er nog twee b-sides van dat dikke debuut People Overreacting To My Behavior uit! Waarvan de track CR@FP een niet te missen kick-off biedt van de playlist. Om het punk te houden benoemen we ook even de nieuwe Utrechtse band Wheeper, wiens nummer Scapegoat heerlijk schurend binnen komt denderen. Noiserockers HOOFS zijn ook weer terug! En knallen er in minder dan twee minuten hard op met Late Bloomer. Qua schurende indie zitten we ook niet verlegen, met een fraaie nieuwe single van Lorem Ipsum (Lessons In Living) en het heerlijk psychende Irresistible Tortures van Buzz Cruising. Voor death en black metal klop je dan weer aan bij brute tracks van Phlebotomized (Death Will Hunt You Down), Bodyfarm (Blasting Tyranny) en Schavot (Onmens). Ook verrassend: het woeste Outcast, de nieuwe track van 3 Eyed Kids, een band die op wonderbaarlijke wijze trap, hiphop en deathcore in de mix gooit. Qua old school post-punk klop je eenvoudig aan bij Docile Bodies met het uiterst dreigende, sfeervolle Voyeurism. Tot slot, ook weer een heerlijk atmosferische nieuwe track van The Answer Lies In The Black Void met In Obisidian Clouds, tevens hier te zien met een sterke videoclip:

Hardcore op je harses met Trickstate, Titans en No Heroes Left
Man man man, we hadden een luxeprobleem als het om kwaliteitsmetalcore en hardcore ging afgelopen december. Zo deden we een verbluffende brute ontdekking met Trickstate, een nieuwe metallic hardcoresensatie uit hartje Utreg. Debuutsingle Fire doet de naam dan ook eer aan, vlammende track! Ook knalde Reality Spill er weer een fraaie bak metalcore uit met Lifeless, uiteraard op volume 11 terug te horebn in het Bruut Nationaal Product. No-nonsense hardcore hoor je dan weer respectievelijk met vernietigende singles van No Heroes Left (Into the Wild), Titans (Cycles) en natuurlijk LIES! met het verwoestende Wounds Into Wisdom.

EP’s in je face met Changing Tides, Torn From Oblivion, Oh Whale en Barış Dai
Het is nog niet eerder voorgekomen dat een band maar liefst twee keer in het Bruut Nationaal Product terecht komt, maar Changing Tides en Torn From Oblivion doen het! Dit dankzij hun dikke split EP, waarbij iedere band twee nieuwe nummers schreef, maar ook nog eens twee collabs met elkaar. Dus, drie brute deathcore tracks, waarvan Call Upon The Nightmare met beide bands samen, op de voet gevolgd door deathcoregranaten Black Sphere (door Changing Tides) en All That Is Nothing (door Torn From Oblivion). Ook niet mis: instrumentale prog metal in de vorm van Ambient Occlusions, Pt. 2, het tweede deel van de EP-serie door Barış Dai. Kwade Droes is ook weer terug met Groeten Vanuit Gene Zijde, heerlijk hologige black metal, waarvan het toepasselijk getitelde Uit De Kist Gegrist zeker niet ontbreekt. Tot slot, noisy shoegazers Oh Whale met een verse EP getiteld Scream In Celebration! Onze luistertip: die prachtig opgebouwde track June, 2021 mag je niet missen.

Verder nog: Hee Hee Shamone – Would U Care 2 Dance?, Rockford – Connected, ¡PENDEJO! – Hasta El Final en meer…volg nu dus ons Bruut Nationaal Product hieronder, elke maand gerouleerd met nieuwe tracks van eigen bodem!

Zelf ook een harde single, EP of album aan het uitbrengen binnenkort? Breng ons dan op de hoogte via merijn@nmth.nl, en wie weet zien we je track terug bij de volgende ronde!Deel dit artikel