Soms valt er zoveel muzikaal lekkers te vinden over de hele wereld, zo ook hier bij NMTH, dat het overzicht op Nederlandse bands nogal eens verloren gaat. Genoeg bruut werk op internationaal vlak weliswaar, maar ons kikkerlandje kan er ook wat van. Van doom metal tot punk, hardcore tot garage: vandaag presenteren we voor de zesendertigste keer het Bruut Nationaal Product, onze maandelijkse rubriek en Spotify-lijst. De tofste tracks uitgebracht in de vorige maand, gegroeid uit onze vakkundig bemeste Nederlandse bodem. En vandaag blikken we terug op december met een eclectisch aanbod van maar liefst 35 tracks van o.a. Ismena, Cervus, Akelei en Wasted Youth Club.

Tekst/Spotify: Merijn Siben

Albums vers van de pers met Doodswens, Ismena en Fix Everything
Toch een aantal releases die het op het laatste moment tot onze Top 20 Nederlandse albums geschopt hebben. Zo staan zowel Ismena als Doodswens in het Bruut Nationaal Product van het jaar. Beide met respectievelijk de tracks Slowly en het imponerende Eindzicht, afkomstig van twee ijzersterke platen. Verder bespraken we eerder nog Hellend Vlak van Fix Everything. De post-punkband is terug te horen in het overzicht met de track Yung Snowden. Ook een late ontdekking, dus even smokkelen: Asbest Boys! Een nieuwe punkband die in juli al het debuutalbum uitbracht, maar toch verzekerd is van een plekje zes maanden later met het venijnige Can’t Do Anything. Tot slot hebben we nog nebenschau, de fuzzy shoegazerockers die in december hun self-titled debuutplaat uitbrachten. Een album dat bol staat van de opzwepende, shoegazey, garagerock tracks, en waarvan het mooi uitgesponnen Ground zeker een plekje heeft in de playlist.

Singlefeestje met GGGOLDDD, Paracetamøl en Adversary
Ho eens! Deze hebben we gemist, maar Paracetamøl kwam met een vlammende nieuwe single aanzetten! Drowning klinkt zoals we inmiddels gewend zijn: garagepunk op standje elf, keiharde herrie waar we blij van worden. Je hoort hem in de playlist dus! Nog een ontdekking deden we met Adversary, een nieuwe metallic hardcore band met leden van o.a. Hawser, dus dan weet je dat je met een hondsbrutale bak hardcore te maken hebt. Laat je rust dus verstoren door de single Rude Awakening. Cloudsurfers is na talloze Poprondes al direct weer druk in de weer. Na debuutalbum Don’t Know What Hit Me (17 in onze Top 20), trapt het vijftal door met alweer een nieuwe single getiteld Yaggerdang. Een begenadigde achtbaanrit van lichte psychedelische tinten en uptempo garagepunk, het is weer genieten geblazen hoe dan ook. Verder nog voor de oldschoolers onder ons: Nederlandse thrash/death legende Dead Head is terug met nieuwe muziek. Acolyte is een brute klap in het gezicht zoals we het graag horen, met het aangename gebrul van Ralph de Boer en een heerlijk smerig gitaargeluid. Lekker! Na de M3tal! EP rolt Donkey Kung Fu doodleuk verder met Dangereux, terwijl The Covids met Jenny’s Side weer een sterke garagestamper voort heeft gebracht. Nog een nieuwe ontdekking deden we met Burlers, een gloednieuwe punkband die met het heerlijk catchy Exhaust Fan zijn intrede maakt, erg fraai! Een verlate ontdekking deden we dan weer met de brute groovers van SWELL, dus smokkelen we wat met de track Blacklist. Tot slot: het optreden van GGGOLDDD op Roadburn Redux staat in ons geheugen gegrift nog steeds. Speciaal voor de online variant vorig jaar sleutelde de band keihard aan een album getiteld The Shame Should Not Be Mine, een heftig, persoonlijk conceptalbum over de gevolgen van seksueel misbruik. Eerste single Notes On How To Trust klinkt anders dan de darkrock van weleer, maar nog steeds beklijvend en duister. Check ook de video hier:

Alt metal op je muil met Frontstreet, Crazed en At First
De tijden leven weer op voor de nu-en altmetal. Wat tegen het einde van de zero’s op sterven na dood lag, heeft een moderne injectie gekregen met meer dan genoeg ruimte voor vers bloed. Eerste case in point is Popronde Talent Frontstreet! Ze hadden er op Popronde al enkele vette shows op zitten, maar met een Nederlandse tour met Another Now die helaas door corona in het water viel, houden ze gelukkig het momentum gaande met What Remains. En verdomd, het is weer een heerlijk springerige beuktrack geworden, met als bonus enkele fraai atmosferische synths en samples. Ook Life’s Electric dropte zomaar een langspeler met eerder onuitgebracht materiaal, waaronder de lekkere nu-metal throwback van Sink or Swim. Ook niet mis: de groovers van At First, terug met een nieuwe single in de vorm van het zware Break-Out. Eerder nog bespraken we de nieuwe video van Crazed, over het fenomeen Pissdust, en middels een lekker gevarieerde aanpak van het groove/nu-genre zeker ook een luistertip in de BNP. Tot slot: de melodic metal van Gottlieb, die inmiddels een debuutalbum uitheeft maar eerst nog de single Days I Can’t Remember uitbracht, terug te horen in de lijst.

EP’s in je face met Akelei, Cervus en Periot
Jawel, twee EP’s uit december schopten het keihard tot onze Top 10 beste Nederlandse EP’s. Waarvan Akelei zelfs de nummer een. Het prachtige, emotionele epos Nabij, afkomstig van Een van ons, toont aan waarom die doom EP zo goed is. Ook werden we erg blij van Cervus, goed voor nummer 3 in de Top 10 EP’s, en in de BNP vertegenwoordigt met de track Run Baby Run. Verder nog twee pijlsnelle punk EP’s van NO BRAINS en Periot, waarvan respectievelijk de tracks Mugged by a hobo en Holiday niet mogen ontbreken.

Verder nog: Illuster – Magnolia, Wasted Youth Club – Bar Fight, Tramhaus – I Don’t Sweat, De Gevreesde Ziekte – Zwartgallig, Hands Off – Off Me en meer…volg nu dus ons Bruut Nationaal Product op Spotify, elke maand ververst met de vetste tracks van eigen bodem!

Zelf ook een harde single, EP of album aan het uitbrengen in januari? Breng ons dan op de hoogte via merijn@nmth.nl, en wie weet zien we je track terug bij de volgende ronde!Deel dit artikel