Soms valt er zoveel muzikaal lekkers te vinden over de hele wereld, zo ook hier bij NMTH, dat het overzicht op Nederlandse bands nogal eens verloren gaat. Genoeg bruut werk op internationaal vlak weliswaar, maar ons kikkerlandje kan er ook wat van. Van death metal tot punk, stoner tot garage: vandaag presenteren we voor de zesde keer het Bruut Nationaal Product, onze maandelijkse rubriek en Spotify-lijst. De tofste tracks uitgebracht in de afgelopen maand, gegroeid uit onze vakkundig bemeste Nederlandse bodem. Met voor augustus maar liefst 30 brute, nieuwe songs van onder andere SERVE, The Sweet Release of Death, The Great Hurricane Escape, Vain Louie en Tjalling.

Tekst/Spotify: Merijn Siben

EP’s in je face met SERVE, Ploegendienst en The Positives
Met de nieuwe EP Life Is Not Lived, It Is Suffered Through snijdt het Utrechtse SERVE wellicht geen vrolijke thema’s aan (depressie, drugsverslaving) maar de muziek zelf? Daar worden we verdomd blij van. Met een vettig geproduceerde sound stampt de band een bak hardcore op je harses. Vernietigend en afstraffend met haast sludgy passages, zoals in het brute Parasite. Ook Ploegendienst met Ray Fuego is helemaal terug met hun vunzige punkcapriolen, in de lijst dus de track Menstruatiebloed, afkomstig van nieuwste EP Baba Ganoush. Bijkomen doe je vervolgens met het pakkende Native van Amsterdamse altrockers The Positives.

Scheurende singles van o.a. Bodyfarm, Monomyth, Scarlet Stories, Vain Louie en The Sweet Release of Death
31 jaar, zo oud was Bodyfarm zanger/gitarist Thomas Wouters toen hij begin augustus overleed aan kanker. Dat het opkomende album Dreadlord (geproduceerd door Dan Swanö) nog met Wouters is opgenomen is een haast bitterzoete gewaarwording. Zonder twijfel is de nieuwe single Manhunt echter alvast een fantastische toevoeging aan zijn muzikale nalatenschap, een dikke death metal track die smaakt naar meer. Dreadlord verschijnt op 27 september, halen dus! Verder was augustus een maand van de singles. Zo is er de magistrale progmetal rollercoaster Vingt Mille Lieues Sous Les Mers van Scarlet Stories, bijgestaan door prachtige vocalen en boordevol tempowisselingen. Jacklust knalt er dan weer een knap staaltje sleazepunk tegenaan met Born to Run, terwijl het Rotterdamse postpunktrio The Sweet Release of Death dan weer een asgrauwe melancholie laat horen met Sick Girl. The Great Hurricane Escape zien we weer terug in de lijst met de nieuwe stamper Safe Haven evenals het opgefokte Blue Blood van CAMP HIGH GAIN als bijpassend toetje. Voor wat arenarock met metalcore check je The Last Element uit met Damaged, shoegaze/postrockfanaten hebben een goeie aan Glasswolf met Hide en verder heeft Neviah met het eigenaardige maar desondanks vlammende Seduce the Devil een soortement industriële gabbermetal(?) geproduceerd. Helemaal hard gaan doen we tot slot op het heerlijk vadsige Danger of Death van Nijmeegse hardcoreband Vain Louie, met de video hier te zien:

Stoner in je strot met TITΔN., Dead Wizards, All Over Again en Sons of Azazel
De naam TITΔN. lijkt misschien de nachtmerrie voor menig SEO-specialist, maar wat ze met debuut-ep The Expedition laten horen verdient onze aandacht, Google Search Engine be damned! Een strak geproduceerd stonermetalwerkstuk met stampende drums en een heerlijk crunchy gitaartoon, al direct te horen in opener Underneath the Mountain. Die knarsende stonergrooves worden voortgezet door Dead Wizards met het pakkende Braindead Bastards, terwijl Sons of Azazel op zijn beurt weer met psychedelische ondertonen experimenteert in Katabasis. Ook het Friese All Over Again is terug in de lijst, met het stoere Downrise.

Albums vers van de pers met o.a. Monomyth, Icons of Brutality en Tjalling
De prog/space/krautrock van Monomyth is geen hapklare brok, maar des te meer belonend. Want alleen al met opener Aquilo van het album Orbis Quadrantis wordt je meegenomen op een muzikale reis. Komt dat horen en zien dus, tijdens de releaseshow in de Ekko. Qua death metal is het eveneens goed toeven, zoals met Icons of Brutality. Opener God Is Not Here Today van het nieuwe Doctrines of Deceit bevat een opname van ijskoude huurmoordenaar Richard Kuklinski, voordat een retestrakke bak oldschool death metal op je hoofd inhakt. Voor een melodieuze twist klop je aan bij Curse of the Forgotten, met het afwisselende, veelzijdige Perpetual Motion. Hoewel Tjalling hun nieuwe nummer A Self Repressed Lie als een single vrijgaf, fungeert het sludge/postmetal epos van 30 minuten prima als een langspeler. En hoe! Het langste nummer ooit in onze Bruut Nationaal Product afspeellijst is afwisselend, verpletterend en avontuurlijk.

Verder nog: VALENTINO. met Blackout, Old Man’s Riot met Krakatau, Korfbal met Quasimodo, Andy & the Antichrist met Crownmountain Man, Mystagogue met Here in the White Silence of the Dawn en meer… volg nu dus ons Bruut Nationaal Product op Spotify, elke eerste week van de maand ververst met de dikste tracks!

Zelf ook een single, EP of album aan het uitbrengen in september? Stuur een Spotify-link naar merijn@nmth.nl, en wie weet komt je track in de BNP Monthly!

 Deel dit artikel