Soms valt er zoveel muzikaal lekkers te vinden over de hele wereld, zo ook hier bij NMTH, dat het overzicht op Nederlandse bands nogal eens verloren gaat. Genoeg bruut werk op internationaal vlak weliswaar, maar ons kikkerlandje kan er ook wat van. Van black metal tot punk, hardcore tot garage: vandaag presenteren we weer het Bruut Nationaal Product, onze maandelijkse rubriek en Spotify-lijst. De tofste tracks uitgebracht in de vorige maand, gegroeid uit onze vakkundig bemeste Nederlandse bodem. En vandaag blikken we terug op april met een eclectisch aanbod van maar liefst 35 tracks van o.a. The Ballet Bombs, SØWT, Terzij de Horde en SWELL.

Tekst/Spotify: Merijn Siben

Albums vers van de pers met o.a. Terzij de Horde, Celestial Season en Beachdog
We zaten niet verlegen om nieuw plaatwerk in april. Van Terzij de Horde tot Beachdog tot Celestial Season: genoeg interessante heavy albums die ook niet mogen ontbreken in het Bruut Nationaal Product! Ook kunnen we de nieuwe van FREJA aanraden, een atmosferische black metalknaller met Cloaks of Winter als een epische binnenkomer. Tevens in de lijst: Sons of the Rain met Inner Flames, The Cold Vein met Five Pounds of Pressure en Tusky met There’s No Pain (In Champagne).

Singlefeestje met o.a. SØWT, Swell, Euroboy en Menacer
Er kwam opnieuw weer zoveel uit in april dat we het een en ander over het hoofd hebben gezien. Zowel Euroboy als SØWT waren verantwoordelijk voor te gekke shows op Roadburn, en met respectievelijk Gimmie en Bright presenteren de bands een vettige lading noiserock en post-punk. Dat smaakt naar meer! Qua brute hardcore was het eveneens goed toeven. Allereerst het verpletterende Forsaken van Menacer, gevolgd door het rauwe Provoke Me van LIES! en ja joh, doe ook maar die verbluffend hard groovende hardcore van nieuwbakken Popronde Talent SWELL met Test of Time. Ook The King’s Head is weer van de partij. Met hun nieuwe dubbelsingle deden ze een fraaie cover van de AiC-klassieker Dam That River evenals een eigen track. Die laatste heet Break the Frame, en pakt weer al die typische The King’s Head elementen samen voor een groovy kraker. Voor een stukje old school atmosferische doom verwijzen we je verder graag door naar Demonic Blood met het aangenaam dreigende The Ripper. Tot slot nog even de donderende deathcore van Changing Tides middels de single Fear of Unbelief, tevens hieronder te zien:

Stoner in je strot met Smoke, Fuzzboar en Pander
Verrassend hoog stonergehalte in april. Zo begon het al met Pander op de eerste, met hun nieuwe plaat Break The Oath, waarvan je het zompige It Burns terug hoort in de playlist. Tevens dropte ook Skallebieter opnieuw weer een knaller van een track met Shake Off The Fever, met eveneens Fire Horse die niet ontbreekt met de single Trust. Ook erg fijn is de nieuwe single van Smoke. De southern stonerrockers staan aan de vooravond van een debuutplaat, met het erg fraaie, meeslepende Motion als perfect voorgerecht. Ook Fuzzboar is weer terug met een heerlijk fuzzende track! Braindead is een aanradertje dus.

EP’s in je face met The Ballet Bombs, Kalaallit Nunaat en Gott
Oef, qua EP’s was het bijna niet te volgen. Zo waren we in de Roadburn hemel op de dag dat The Ballet Bombs hun Mutants EP-release deden daar, met het epische, hard psychende Fliedieflatsie als vettige kers op de taart in het Bruut Nationaal Product. Rond diezelfde tijd over het hoofd gezien: weer een geflipte nieuwe EP van Donkey Kung Fu, waarvan het venijnige Karate Time zeker niet ontbreekt. Ook de noisepunkers van Kalaallit Nunaat kwamen met de fantastische Texoprint EP op de proppen, die met tracks als Pink Bag, Pt. 2 moeiteloos de livesound van dit drietal weet te evenaren. Supergroep Gott weet eveneens flink te overtuigen met de duistere heavy rock van de EP To Hell To Zion, bijgestaan door de altijd intrigerende vocalen van Farida Lemouchi. Ook niet mis: garagerock-‘n-rollers Wortel met de EP They Said It Would Be Fun, met in de lijst de track Superwoman, plus ook nog eens noiserockers Noys met Life, afkomstig van de Still Nothing EP.

Verder nog: Bongloard – The Gram, Rockford – Nothing To Believe, Ghost of Mirach – Killing the Cosmic Serpent, Green Policy – Pyromaniacs, X Raiders – Hot Blood Sweat Love en meer…volg nu dus ons Bruut Nationaal Product op Spotify, elke maand ververst met de vetste tracks van eigen bodem!

Zelf ook een harde single, EP of album aan het uitbrengen binnenkort? Breng ons dan op de hoogte via merijn@nmth.nl, en wie weet zien we je track terug bij de volgende ronde!Deel dit artikel