Doodseskader @ Black Earth Festival 2022, foto Andrej Antonič

Ontaard @ Black Earth Festival 2022, foto Andrej Antonič

Na drie jaar was het afgelopen weekend eindelijk weer zover: Black Earth Festival. Drie dagen noise, doom, sludge, punk en drones georganiseerd door Black Earth Events. Toch maar even een van de weinige meerdaagse events in zijn soort te Utrecht. Een DIY festival, die net als Roadburn of Le Guess Who? steevast minder voor de hand liggende bands naar binnen haalt. Een logische voor een samenwerking met NMTH, daar onze tiende Doomstad editie op de zaterdag is samengevoegd (review volgt). De vrijdag echter, stond in het teken van sludgemeisters Throwing Bricks, verantwoordelijk voor de curatie in dB’s, die dan ook toepasselijk bestaat uit het eveneens Utrechtse Ontaard, het Belgische Doodseskader en Maltash plus de synthy darkwave sounds van BHPL. Uitverkocht en wel overigens! Ons verslag lees je hier…

Tekst: Merijn Siben / Fotografie: Andrej Antonič

Ontaard
Helaas moest ondergetekende Maltash missen, maar het is potverdorie wel meteen goed binnenkomen bij Ontaard, overvol dat het is. We waren al erg te spreken over de EP I Am But My Flesh, overigens geproduceerd door Throwing Bricks gitarist Marius Prins. Maar dat het laatste woord nog niet geschreeuwd is blijkt vandaag uit hun liveshow. Met slechts een paar optredens achter de rug sinds de pandemie, is het voor velen een verrassing wat er komen gaat. Verrassen doet het gegarandeerd in de overvolle zaal. Snijdende post-metal geboren uit frustratie en isolatie in de huidige maatschappij, vol emotionele ontlading gearticuleerd door de vier Utrechtse muzikanten. Het is een geheel dat indruk maakt vanavond, van de emotionele spoken word passages van I Am But My Flesh tot de verscheurende gitaarpassages van Hoog Catharijne. Dit alles vervaarlijk bijeen geschreeuwd door Shira van der Wouden aan het front. Indrukwekkende live kennismaking!

Ontaard @ Black Earth Festival 2022, foto Andrej Antonič

Throwing Bricks @ Black Earth Festival 2022, foto Andrej Antonič

Throwing Bricks
Het is je vergeven als je even niet weet welke versie van Throwing Bricks je tot je moet nemen. Vandaag staat in het teken van nieuwste plaat The Burden, een releaseparty vanjewelste, uitverkocht als een malle. Een verpletterend album die zelfs door sites als MetalSucks en Metal Injection werd opgepikt. Maar dat is niet de enige versie, want de Utregse post-sludgers dropten een paar dagen eerder ook nog eens de gehele plaat middels een opname van het 48H Project van TivoliVredenburg. Op welke wijze je The Burden ook wilt horen, live voor het eggie heeft altijd de voorkeur. En waar beter voor Throwing Bricks dan in een uitverkochte dB’s, op een avond zelf gecureerd met veel vrienden op de bill? En verdomd, in een korte tijd was de band al her en der te zien, maar met een fris arsenaal aan nieuwe tracks is het eigenlijk opnieuw weer genieten. Er kan dan weinig mis gaan als je een track als Bricks of Grace ten gehore brengt bijvoorbeeld, met die messcherpe openingsriff en uitpuilende doompassages. Dit alles bijeengeschreeuwt opperbrulboei Niels, wiens stem het geheel met flink wat emotie doorspekt. Opzoek naar uitstekende sludge metal van eigen bodem? Boek deze heren dan voor je fuif. Disclaimer: Kapotte ramen niet vergoed.

Throwing Bricks @ Black Earth Festival 2022, foto Andrej Antonič

Doodseskader @ Black Earth Festival 2022, foto Andrej Antonič

Doodseskader
Een flinke ombouwpauze van een uur wellicht, maar het blijft het wachten waard bij Doodseskader. Man, onze zuiderburen doen het goed als het om grensverleggende, uitdagende heavy muziek gaat. Recentelijk nog de nieuwe Brutus, Psychonaut en STAKE voor onze bakkes, maar van een heel ander staaltje maar minstens zo interessant is wel Doodseskader. In november komt het duo met een nieuwe plaat binnenvallen, maar vandaag is hun laatste pre-releaseshow. En het lijkt soms wel alsof Belgische bands als voorwaarde een eigen gezicht moeten hebben voordat ze de grens over trekken, want ook Doodseskader vult een fundering van sludge op geheel eigenaardige wijze in. Elementen uit de hiphop, grunge en noise worden niet geschuwd, zoals bijvoorbeeld in het botte Still Haven’t Killed Myself. Een beukende groove of sludge escapade is nooit ver weg, zoals bijvoorbeeld bij het magistraal stampende Meat Suit. Het is een dusdanig smakelijk amalgaam dat het publiek synchroon headbangend meegaat in de grimmige realiteit die bassist Tim de Gieter en drummer Sigfried Burroughs opwekken met hun confronterende teksten, omgevormd tot sloopkogels van tracks. Fucking heerlijk…

Doodseskader @ Black Earth Festival 2022, foto Andrej Antonič

BHPL
Na middernacht pakken we zwaar nog een stukje BHPL mee. Inmiddels is er nog maar een fractie van de zaal aanwezig, en hoewel BHPL even hele andere kost is dan het driedubbele sludgebombardement van Ontaard, Throwing Bricks en Doodseskader, biedt het duo bestaande een toch wel een bijzondere mix van synthy EBM, darkwave, acid en een vleugje cyber. Voor de liefhebber dat wel. Met de dreigende laatste trein in het achterhoofd, rest ons slechts tien minuten, maar het blijkt geen verkeerde afsluiting met diens dansbare beats en vloeiende synths. Het laat zien dat Throwing Bricks als curator toch maar even het experiement opzoekt. Geslaagde eerste dag in ieder geval die laat zien wat voor mooie dingen er ontstaan wanneer een muzikale community samenwerkt.

BHPL @ Black Earth Festival 2022, foto Andrej Antonič

Doodseskader @ Black Earth Festival 2022, foto Andrej Antonič

Throwing Bricks @ Black Earth Festival 2022, foto Andrej AntoničDeel dit artikel