Het is weliswaar de eerste dag van het jaar, maar we zitten nog volop in de lijstjesmodus. Tussen alle favoriete shows, de beste albums, de tofste foto’s vergeten we bijna dat we ook dit keer weer onze favoriete Nederlandse EP’s en albums samen stellen. Er zit een hoop werk in, maar het loont: met enige vertraging hebben we nog twee lijsten te gaan, met vandaag de tweede van dit magistrale drieluik der Nederlandse zwaarte. Want sinds 2020 is het vaste prik: de vetste releases uit het Nederlandse gitaarlandschap, gekozen uit een behoorlijk immense poll van maar liefst 65 albums en 35 EP’s. 15 redactieleden brachten hun stem uit, en hoe! Want in drie delen presenteren we de 10 beste EP’s en de 20 beste albums van eigen bodem, want er kwam potverdorie weer kwaliteit uit dit jaar. We vervolgen dit Hollandsche drieluik daarom op Nieuwjaarsdag met deel 1 van de 20 beste Nederlandse albums van 2024, op de voet gevolgd door 2 met positie 10 t/m 1 morgen! Tijd om de overgebleven champagne maar op te maken en deze dikke releases een draai te geven in het nieuwe jaar…

Tekst: Merijn Siben

We merkten het al met de beste EP’s, maar nu ook de langspeler: in 2024 viel er verbluffend veel moois te horen qua releases. Van punk tot black metal, stoner tot sludge: er kwam meer dan genoeg uit waar we erg blij van werden, dusdanig dat veel krakers het net niet haalden. Zo kregen o.a. Hell Valley High, Pizza Knife, Geo en Boneripper zeker een aantal stemmen, maar vielen ze net buiten de lijst. Enfin, met zoveel kwaliteit mag de Top 20 er alsnog zeker wezen! Daarom hoog tijd voor positie 20 t/m 11 van onze favoriete NLse albums van het jaar, gegroeid uit onze vakkundig bemeste Nederlandse bodem…

Lees en luister ook:
– De 10 beste Nederlandse EP’s van 2024
– Het NMTH album van 2024 + individuele jaarlijstjes
– De 66 hardste hitters van het jaar op Spotify!
– De bruutste shows van 2024
– De beelden van 2024: het jaar in live-foto’s


20. TAXITAXI – STAP IN
TAXITAXI! TAXITAXI! Een luide kreet die elke TAXITAXI show de afgelopen maanden keihard aftrapte. Van Popronde Nijmegen tot het eindfeest in Amsterdam: een van de meest feestelijke bands uit onze NMTH selectie bleek wel deze losgeslagen Groningse punkers. STAP IN duurt weliswaar maar 18 minuten, maar in zo’n korte tijd klapt het trio er een resem meezingers van heb ik jou daar tegenaan. Maar TAXITAXI is meer dan meezingers. We hebben te maken met een stel doorgewinterde muzikanten uit de punkscene, met een goed gevoel voor songwriting behoorlijk wat opgedane liveervaring. Zo herbergt een opgefokte banger als MENSEN PRATEN een subtiele, maatschappijkritische boodschap terwijl TROTSOPJOU enkele aanstekelijke gitaarloopjes in huis haalt. Kortom, TAXITAXI doet je de dagelijkse beslommeringen even vergeten met een knaller van een punkplaat. En goed nieuws: ze gaan in 2025 gewoon vrolijk verder, dus mis ze zeker niet op het podium dit jaar:


19. SKROETBALG – GEEN TOEVAL
Skroetbalg weet inmiddels aardig wat zoden aan de dijk te leggen. Punk’n’roll in Drenths dialect, die al leidde tot behoorlijk wat feestelijke shows op festivals als Baroeg Open Air en Helldorado. Simpelweg punk die een glimlach op je gezicht tovert, zo ook op nieuwe langspeler Geen Toeval. Precies het soort album dat we in moeilijke tijden nodig hebben. Aldus redacteur Martijn Welzen in zijn review:

‘Door eenvoudigweg te brullen over de kleine dingen is het waarschijnlijk makkelijker te dealen met de grote zaken. Hart en energie zitten bovendien op de juiste plek als het pretentieloos door de speakers raast, rammelt en blaast. Zo hang je de zorgen simpel aan een kapstok in de hoek en het debuutalbum Geen Toeval waait daarna het schuim van je bier.’


18. DRIVE BY WIRE – TIME HORIZON
Het heeft even geduurd totdat Deventer desertrockers Drive By Wire weer met nieuw materiaal aankwamen. Maar Time Horizon mag er wezen. Een lekkere vuige stonerrock plaat, die een erg fraaie fundering van stevig fuzzende riffs en een geoliede ritmesectie bewerkstelligt, met daarbovenop de grungy vocalen van Simone Holsbeek. Simpelweg genietenmet als verrassende hoogtepunten de zielvolle ballade Black Sails en de intense psychtrip van het tien minuten durende titelnummer. Lekkere plaat dit:

 


17. BLOODSUCKER – FOREVER DAMNED
In een land waar al aardig wat gave hardcore wordt gemaakt, weet Bloodsucker met een eigen gezicht voor de dag te komen. Forever Damned is simpelweg te gek! Een speelse mix van hardcore bruutheid met traditionele metalklanken. En een van de meest smakelijke en bloeddorstige hardcore platen van eigen bodem dit jaar, zoveel is zeker! Dus er rest ons niets anders dan redacteur Martijn Welzen te citeren in zijn review:

‘De Friezen gaan er op hun eerste langspeler zo vol bovenop dat na een draaibeurt of vijf weinig ivoor meer in de mond staat. De groovende intensiteit loopt nergens de melodie voor de voeten, en dat laatste ingrediënt doet weer totaal geen afbreuk aan het tempo en de wisselingen hiervan. Het swingt, knettert en overtuigt op een manier zoals voorbeelden Cro Mags en Leeway dat doen.’


mould16. MOULD – PULL & REPULSION
Zeeland staat nog niet echt bij ons op de kaart als een leverancier van sludge metal. Maar daar maakt de komst van Mould korte metten mee. jawel, deze Zeeuwse stoomwals heeft met Pull & Repulsion een van de smerigste sludgeplaten van Nederlandse bodem op ons afgevuurd dit jaar. En wat is dat potverdorie smikkelen geblazen! Van opener Dust & Venom tot hekkensluiter Abort worden we moeiteloos meegesleurd in de grimmige grooves die Mould te bieden heeft, bijgestaan door gitaren die toepasselijk modderig de verdoemenis over je uit schallen. Extra troef achter de hand: de hemelse vocalen van Jeska Buhmann. Aldus onze Zeeuwse redacteur Gijs Kamphuis in zijn review:

‘Mould laat met dit werkstuk eigenlijk nergens een steekje vallen. Goede, spannende en afwisselende songs, prima productie en een plaat die op alle fronten gewoon af is. We zien het wel eens minder. Hopelijk is Mould een blijvertje, want dit debuut kan internationaal gewoon mee met de beste albums.’ 


15. MONEY & THE MAN – III: HOT IN THE CITY
Verdomd, hoe hebben we deze kunnen missen? Powerduo Money & the Man bracht dit jaar alweer hun derde plaat uit (inmiddels zijn ze met het aantrekken van Tim Kampman van Tricklebolt een trio). En poh, die rockt toch weer in vol ornaat de pan uit! Volume III: Hot In The City is pure rock’n’roll, eigenzinnig en creatief. Die overigens soms ook aardig heavy in komt klappen. Van rollende altrock op All I Ever Wanted tot de vuige stomp in het gezicht van Tiny Dancer: Volume III: Hot In The City mag miljoenen meer Spotify streams oprakelen wat ons betreft. Dus doe dat dan ook via:


14. VUUR & ZIJDE – BOEZEM
Nederland lijkt zich steeds meer in de kijker te spelen bij het gerenommeerde Duitse label Prophecy Productions. Eerst al met Dool, vervolgens Laster en nu Vuur & Zijde. Dankzij een split met Impavida terug in 2020, scoorde de band toch aardig wat buzz in de underground, dit jaar staan ze zelfs op Roadburn. En na het horen van Boezem is duidelijk waarom. Want met leden van erkende bands als Terzij de Horde, Laster en Grey Aura zit je simpelweg goed. Dit debuut is een meeslepende plaat, overlopend van atmosferische black metal die screams achterwege laat voor smaakvolle, betoverende zanglijnen. En man, wat een interessante mix tussen shoegaze, post-punk en gothic metal! Zo ook op het meeslepende Omheind bijvoorbeeld. Maar ook Depeche Mode-eske beats misstaan niet op een track als II terwijl Nest pittig blastend opstijgt. Wat een plaat dit:


13. HEATH – ISAAK’S MARBLE
Het ging snel voor Heath, heel snel: het in Nederland gevestigde internationale kwartet tekende al gauw bij Suburban Records en speelde dit jaar al op Roadburn. Hoofdredacteur Merijn zag ze in januari dit jaar nog slechts voor zestien man spelen in Stathe, maar bij Popronde leken ze enkel volle zalen te trekken. En terecht! Want Isaak’s Marble is een onnavolgbaar, flitsend werkstuk geworden. Weelderig opgetuigde psychrock die dankzij uitstekend muzikantschap je toch ook steevast aan het dansen weet te brengen. Een groove is nooit ver weg. Aldus onze review in juni:

‘Isaak’s Marble is een sonische odyssee van vier lange, wervelende composities, die na meerdere luisterbeurten nog steeds vele lagen blootgeven. Uitgesponnen psych, boordevol proggy gitaarloopjes en muziektechnisch vernuft.’


12. WASTED YOUTH CLUB – CONSEQUENCES
Zijn ze weer! Vorig jaar belandde garagepunkes Wasted Youth Club al met hun FAMILY WEEKEND EP op nummer 1 in onze EP-lijst, dit jaar doen ze dat overnieuw met hun langverwachte debuutplaat. Consequences is weliswaar in de drukte aan ons voorbij gegaan in september, maar het weerhield de band er niet van om toch genoeg teamleden te overtuigen. Het resultaat is een welverdiende twaalfde plek, want Consequences is een pittige garagepunk plaat die van begin tot eind op volle intensiteit doorraast. Het gevolg van veel samenspelen en vrije instrumentatie, zoveel is zeker als op volle plankgas woeste meezingers als Sleep en FOMO langs razen.  Hoogtepunten genoeg dus, verspreidt over een gepeperd arsenaal van veertien tracks. Erg vet:


11. NIŠTA – NIŠTA
Een verrassende underdog in de lijst, daar dit debuut nog begin het jaar uitkwam. Maar deze langspeler van post-metalband Ništa heeft zich toch nog in het bewustzijn van menig teamlid gegraven, goed voor een elfde plek. En terecht, want de meeslepende post-metal gaat nu eenmaal mooi samen met de hemelse zanglijnen van Ismena Goossens, die als soloartieste al enkele fijne releases uitbracht. Maar de combinatie met de melancholische metaltonen van Ništa zijn een gouden vondst. Dit debuut is een rauwe, meeslepende plaat, die stukje bij beetje je naar binnen weet te trekken, aldus onze review vorig jaar:

‘We horen flarden Emma Ruth Rundle, A.A. Williams en Big Brave op het vervolgende The Light, een track die enerzijds zo sereen en breekbaar klinkt, anderzijds toch wel even een crunchy riff erbij voegt. En dan moet afsluiter Hear Me Out nog komen, die toch zo hevig bulderend naar een climax toe werkt. Kortom, Ništa is een plaat die schoonheid ziet in de somberheid en daar een prachtig stukje muziek uit voortbrengt.’



Deel dit artikel