Ništa, foto Justina Lukošiūtė

Het zat er al een tijdje aan te komen: de eerste release van Ništa! Een jaar na hun debuutshow als support van Temple Fang, hebben we de post-rockband al een paar keer kunnen aanschouwen. Aan het front ook een bekende: Ismena Goossens, die in ons interview vorig jaar aangaf al enige tijd bezig te zijn met een metalband. En het resultaat? Gelijknamig debuut Ništa, een emotionele, meeslepende post-metalplaat, die shoegazey golven tegen rotsvaste sludge riffs aan doet spatten. Vanavond presenteert het viertal dan ook de plaat op Rotten Tooth Presents in ACU (tickets hier), met grimmige deathdoomers OLTAS en Utrechtse sludgers Void Diver op het menu. We duiken er daarom maar even in, beluister die plaat hieronder…

En dat is alvast erg fraai op een kille donderdag als dit. Het debuut bestaat uit vier lange nummers, die de nadruk leggen op atmosfeer en emotie. Eerste nummer Drown Me is er zo een: een track die zo hemels begint, met die beeldschone zanglijnen van Ismena, om vervolgens verstikkend toch bloedmooi erop te klappen met etherische leads en een doomy passage. We horen flarden Emma Ruth Rundle, A.A. Williams en Big Brave op het vervolgende The Light, een track die enerzijds zo sereen en breekbaar klinkt, anderzijds toch wel even een crunchy riff erbij voegt. En dan moet afsluiter Hear Me Out nog komen, die toch zo hevig bulderend naar een climax toe werkt.

Vanavond in ACU
Kortom, Ništa is een plaat die schoonheid ziet in de somberheid en daar een prachtig stukje muziek uit voortbrengt. Vanavond zie je de band in ACU met OLTAS en Void Diver. Tickets scoor je hier. Blijf tevens op de hoogte van de band via Facebook en Instagram, en hoor hun muziek via:

 Deel dit artikel