Bartek Hall of Fame

Bartek op Popronde Utrecht, foto Roy Wolters

Bartek op Popronde Utrecht, foto Roy Wolters

Sjawel, Amsterdam fuzzy garagerockers in het Tilburgse huis. Ter ondersteuning van de debuutplaat speelt BARTEK vrijdag 28 april in Hall Of Fame, Tilburg en ter ondersteuning van de feestneuzen komen ook Lookapony, 45ACIDBABIES en Mexican Surf vlammen. Heus minifestival dus en reden voor NMTH om dat extra uit te lichten. De plaat komt 13 april al uit via Suburban Records en ‘Hoe zit het dan met de albumpresentatie?’ zul je zeggen. Die vindt dezelfde avond in Cinetol, Amsterdam plaats maar is strak uitverkocht. Alle ballen op Tilburg dus, waar je er naast Mexican Surf (de garagebende van Oss) ook nog 45ACIDBABIES (Utrecht electropunk) en Lookapony (Eindhoven garagekraut) bij krijgt. Anders gezegd: drie Popronde sensaties op rij, want waar Lookapony gretig de editie van 2015 afstroopte, staken BARTEK en 45ACIDBABIES de laatste Popronde en masse in de fik. Op de vele NMTH-routes, zoals je zult begrijpen.

BARTEK
De hoofdrolspelers leerden we begin 2016 kennen toen ze een erg opppeppende live-versie van 22 loslieten en zich als slacker- en noiserockers afficheerden. Deed ons best een beetje aan Wavves en FIDLAR denken en die Popronde/NMTH-selectie was dan ook een inkoppertje. We zagen de band pas voor het eerst op Popronde Utrecht, waar ze in Kafee België een aardig dampende set neerzetten. Vervolgens kwam de Beach EP uit (met de heerlijke leadtrack), waarop het trio de punky garage en post-grunge vibe met een snufje Oasis nog beter uitventte. BARTEK heeft als extra wapen bovendien twee sterke stemmen. EP-review hier. Gooi er bij die kwalificaties nog een ++++ tegenaan en dan kom je – kort door de bocht – in de buurt van die langspeler waarvoor Suburban Records instapte. Die staat vol met “fucking strakke no-nonsense fuzzrock”.

Hoe lekker ze gaan? Zo lekker:

LOOKAPONY
Hele goede Eindhovense band die er knap in slaagde een tijd onder de radar te blijven opereren, maar sinds 2016 (via Popronde en sterke singles als Fourty-Four en You Will Die) toch maar mooi steeds verder boven kwam drijven. Vervolgens slingerden ze nog een verdomd lekker debuutalbum op de band bij Roel Blommers (oa bekend van PAUW en traumahelikopter) en die wil je horen. Wat je ook wil, is de zelfbenoemde Satan slacker gang live aan het werk zien.

3voor12 nodigde ze gisteren uit voor een radio-optreden:

45ACIDBABIES
Slimme en als een malle werkende combinatie van electro en punk/garage uit Utrecht. Dankzij die show ook een van de meest geboekte bands van de Popronde 2016, die alleen door een aantal andere Herman Brood Academie-bands en The Grand East voorbij werd gestreefd in aantal boekingen. Het bracht ze ook naar Eurosonic Noorderslag en dit jaar gaan Bevrijdingsfestival Utrecht, Mama’s Pride en nog heel wat festivals volgen.

MEXICAN SURF
Mexian Surf is ook lekker bezig. De garagerockende jongens uit Oss brengen zaterdag 22 april de eerste EP, Stay Away getiteld, uit en daarvan weer een 7″ op Waaghals Records (unieke constructie) en dat in het kader van Record Store Day. Dat biedt weer de kans op twee presenaties in de platenzaken van De Waaghals in Arnhem en Nijmegen, gevolgd door eentje diezelfde avond in thuisbasis De Groene Engel. Ook supporten ze BARTEK op deze releasetour en zijn ze al vastgelegd voor festivals als (het door Nightbirds geprogrammeerde) Kingsday in Venlo en Prilpop in Sevenum.

BARTEK HOLLAND TOUR
13 april – Album Release @ Cinetol, Amsterdam (support: Mexican Surf)
14 april – Hipfest, Scheveningen
20 april – De Spieghel, Groningen
21 april – Fabriekshal (geheime locatie), Emmen (support: SMTHNG SMTHNG UNICORN)
22 april – ‘T Beest, Goes (w/ Canshaker Pi)
27 april – Koningsdag @ de Schuit, Katwijk
28 april – 013 @ Hall of Fame, Tilburg (w/ Lookapony, 45Acidbabies & Mexican Surf)
29 april – ACU, Utrecht (support: SMTHNG SMTHNG UNICORN)

MEER BARTEK LIVE
BARTEK is in trek en de boeker van de band is ongetwijfeld een gelukkig mens, want het ene na het andere festival legt de Amsterdammers vast. Een kleine greep: BARTEK is onder meer te zien op Tweetakt, Motel Mozaique, Paaspop, Hipfest, Sniester, Soccer Rocker en Kliko Fest in Haarlem!Deel dit artikel