MenzingersJa, hij is al een poosje uit. Maar aangezien hij hier nooit besproken is, het bespreken waard is én de tour rond After The Party onze kant op komt (5 februari 2018 in Trix, Antwerpen en 18 februari, Melkweg, Amsterdam) nemen we toch nog even de tijd om een recensie aan het vijfde album van The Menzingers te wijden.

Door Annemarie Degens

Want After The Party is namelijk een heel fijne plaat. Toegegeven, het is even wennen als je de eerste noten van de plaat hoort. Opener ‘Tellin’ Lies’ doet namelijk eerder denken aan de oude Rancid dan de nieuwe Menzingers. Maar vanaf tweede nummer ‘Thick As Thiefs’ kennen we de Amerikanen weer helemaal terug: catchy, doorspekt van uitbundige gitaarriffs en songteksten over wat er gebeurt wanneer je ‘jonge jaren’ voorbij zijn. Binnen dit thema staan op After The Party dertien korte verhalen; ieder nummer op zich is een anekdote, met een begin en een eind, waardoor de band je meeneemt in hun wereld.

Muzikaal gezien laten The Menzingers zich op After The Party van een minder rauwe, schurende kant horen dan op voorgangers als Rented World (2014) of On The Impossible Past (2012). Hier en daar neigt het zelfs een beetje de Britpop kant op. Maar ook in een nieuw, meer gladgestreken jasje maken The Menzingers nog steeds een van de betere punkrockplaten van het jaar.

Hoe vaker je After The Party beluistert, hoe meer pareltjes je op gaan vallen. Zo is ‘Lookers’ een nummer dat na één keer luisteren in je hoofd blijft zitten, ‘Boy Blue’ een song waarvan je je meteen voor kunt stellen hoe je er live bij meeschreeuwt en het titelnummer een lekkere uptempo punkrocksong waarop de rauwheid van zanger Greg Barnett’s stem weer eens goed benadrukt wordt.

Het muzikale wiel vindt het viertal uit Philadelphia allerminst uit, maar The Menzingers zetten met After The Party wel een persoonlijk, solide album neer dat van begin tot eind goed in elkaar zit.

After The Party van The Menzingers is in februari 2017 uitgekomen via Epitaph Records. Je kunt het album onder meer beluisteren via Spotify (hieronder). De groep komt begin 2018 weer deze kant op en speelt 5 februari in Trix, Antwerpen en 18 februari in de Melkweg, Amsterdam.Deel dit artikel