Modder – The Great Liberation Through Hearing

Hoezeer ik hun debuutplaat ook kon waarderen, was ik niet voorbereid op mijn eerste Modder show. Afgelopen oktober leek de Belgische sludgemachine aanvankelijk een vreemde eend in de bijt tussen alle indie en post-punk van het Left of the Dial programma, maar potverdorie: eenmaal in de Arminiuskerk werd ik even finaal aan gort geschoten door deze Gentenaren! Toen een maand later het vervolg The Great Liberation Through Hearing uitkwam, schoot die ook nog mijn album jaarlijst binnen. Met hun show morgen in Vera (tickets) en ACU (tickets) de dag erna  in het achterhoofd, zou het doodzonde zijn deze explosieve vervolgplaat niet de aandacht te geven die het verdiend. 

Tekst: Merijn Siben

Want man man man, alleen al die waanzinnige opener Belly Ache, omhoog borrelend als een acute maagoprisping! Destijds had Mathlovsky (van oorsprong electroproducer en brein achter de band) het al over riffs stapelen in ons interview, en bij deze eerste track doen ze dat in het kwadraat. De track trapt nog hevig blastend af, om vervolgens Meshuggah-achtige ritmiek erover heen te klappen. Alsof je Chaosphere door de rokerige lens van Sleep en Yob meekrijgt. Wat gedurende de plaat opvalt is hoeveel groovender en pakkender het allemaal is geworden. Het is gretig haarslaan bij die afsluitende passage van Belly Ache, om vervolgens door een kudde olifanten vertrapt te worden in Gazing Into Domination

Ook tracks als het crunchy Doom Denker en het fenomenale Feral Summer laat een band horen die ondanks hun instrumentale aanpak een goed inzicht heeft in songs, dankzij vele dynamische tempowisselingen en motieven. En het belang van een goede productie, want die oppermachtige ritmesectie van bassist Maurice van der Es en drummer Gregory Simons ondersteunend zo vettig ingemetseld die apocalyptische gitaarpartijen van Mathlovsky en Jamal Talibi. Om dat geheel af te maken heb je de intrigerende electronica van Simon Felix, zo subtiel verweven, maar eveneens een belangrijke rol spelend op The Great Liberation Through Hearing. Die akelige toetsen op The Devil Is Digital bijvoorbeeld, die het een horroratmosfeer meegeeft. Of die glitchy industrial samples in These Snakes.  

Kortom: The Great Liberation Through Hearing laat duidelijk een hongerige band zien. Want terwijl hun self-titled nog in de nasleep van corona uitkwam, slaan ze met dit vervolg op wraakzuchtige wijze terug middels agressieve expansie. Ze staan in ACU, in Vera, doen supportshows voor Predatory Void…en terecht: deze gasten hebben een karaktervolle sound, stapels groove en een liveset die menig festival op zijn kop kan zetten deze zomer. Bevrijd jezelf, luister The Great Liberation Through Hearing hieronder.

The Great Liberation Through Hearing is uitgekomen op 17 november 2023 via Lay Bare Recordings en Consouling Sounds, en verkrijgbaar in diverse formats. Morgen staat de band samen met Mind Rays in Vera, en a.s. vrijdag in ACU Utrecht met als extra support ook Voidclaw.   Deel dit artikel