Gloryhammer - Space 1992: Rise of the Chaos WizardsHobbyprojecten van bandleden leveren meestal een interessant resultaat op. Wanneer je als piraat met keytar bekend bent als frontman van piratemetal-vaandragers Alestorm, dan verander je voor je hobbyband toch gewoon in evil wizard Zargothrax. De bandnaam? Gloryhammer! De bombastische strijd tussen de tovenaar achter de toetsen en de rest van de band is te horen op het debuut Tales From the Kingdom of Fife. Maar, na eeuwen keert de valse magiër terug, het jaar is 1992 en we zijn met Gloryhammer in space. Wie zijn powermetal graag lekker over the top heeft, kan zich opmaken voor de avonturen van Angus McFife XIII en zijn dappere bandleden.

Door Lodewijk Hoebens

Christopher Bowen is een druk man. Ligt hij met zijn makkers van Alestorm geen bier te drinken en de wereld af te schuimen, dan duikt hij de Middeleeuwse fantasiewereld in met Gloryhammer. De verhalen zijn gesitueerd in Schotland, maar op de nieuwe plaat blijkt het hele universum in gevaar. Frontman Thomas Winkler speelt Angus McFife, Koning van Dundee en inmiddels heerser van het gehele sterrenstelsel. Hij vertelt over zijn heldhaftige belevenissen op de maan, in Hollywood, enkele planeten en tenslotte richting eindstation Mars. De rode planeet is nogal in beeld de laatste tijd maar in deze context is Mars een verwijzing naar de Romeinse god van de oorlog.

Natuurlijk krijgt de band hulp van draken en leiden eenhoorns de weg, maar muzikaal wordt er ook gestreden. Salvo’s vol synths en glorieuze gitaarsolo’s volgen elkaar in moordtempo op. ‘’With the Hammer of Glory we will prevail!’’ De muziek zal niet iedereen aanspreken, sommigen accepteren het als guilty pleasure, maar voor liefhebbers van World of Warcraft en Lord of the Rings zijn de teksten een feest aan erkenning.

De instrumentale stukken op deze plaat, ontsponnen uit het brein van toetsenist Bowen, geven het geheel een flamboyant sausje. Alle sprookjesregisters staan inmiddels open. Bovendien neemt hij de duistere spreekstem voor zijn rekening, wat hem creatieve credits oplevert. Vergeet de zanger niet! Geen hoge falsetto of diepe grunts. Nee; de Zwitser weet zijn stem kracht mee te geven waar nodig en maakt gebruik van veel intonatie. Goede aanpak om in toon te blijven met de symfonische sound.

‘’A hero cannot be defeated, simply by making him die.’’
Een zinsnede uit Victorious Eagle Warfare, die, net als Legend of the Astral Hammer en Goblin King of the Darkstroom Galaxy, uiteraard niet serieus genomen moet worden. Met de nodige verbeelding en na het ontwijken van plasma guns en nova bombs, weet het de luisteraar, samen met Cosmic Justice, Questlords en andere Mighty Warriors of the Galaxy, mee op het juiste pad te nemen. Niks is te gek, zelfs het in brand zetten van het universum, lijkt een logisch vervolg van het verhaal.

Universe of Fire begint als een powerballad maar gaat al snel in hyperdrive. Geen typerende blastdrums echter, een dancebeat, die zo uit de Schotse clubs van 1992 kan komen, zorgt voor positieve ritmes. Gloryhammer zet zo de lijn van het sterke debuut verder. Met hetzelfde creatieve team heeft het vijftal in slechts twee maanden, aldus Wikipedia, Space 1992: Rise of the Chaos Wizards opgenomen. In dezelfde Duitse studio waar ook Alestorm zijn platen opneemt.

Als je dan ook nog je plaat krachtig weet te besluiten met een opus van ruim negen en een halve minuut dan ben je lekker bezig. Het begin is lekker geleend bij Luca Turilli’s Lord of the Winter Snow. Niet zo gek want de Rhapsody-gitarist is zelf ook niet vies van galactische metal en heerst als een duidelijke inspiratiebron. De epische tweestrijd breekt los, maar de evil wizard Zargothrax heeft nog enkele snode plannen achter de hand. Tijd voor de Apocalypse van 1992. ‘’Warriors of planet Earth, hear my raging cry. For mighty Dundee, the demons will die!’’ Voor wie geen genoeg krijgt van Gloryhammers tweede, kan op de bonusdisc genieten van een orkestrale uitvoering van het album. De perfecte soundtrack voor een fantasyfilm. We hebben het hier dan wel over een gigantische b-film waar het acteren ondergeschikt is aan de actie en het bloed en goor lekker over het scherm spat.

Voor een duidelijker beeld, check je de video van de titeltrack of zie je Gloryhammer live aan het werk op 5 november in de Effenaar als ze het voorprogramma verzorgen van powermetal-legendes Stratovarius.

Gloryhammer – Space 1992: Rise of the Chaos Wizards is uit op Napalm Records en onder meer te beluisteren via Spotify.Deel dit artikel