Chelsea Wolfe - AbyssBij singer-songwriter denkt men toch al snel aan een jongen of meisje met een schattig stemmetje en een akoestische gitaar waar wat akkoordjes op worden aangeslagen. Of, net wat geavanceerder, een piano. Chelsea Wolfe brengt vandaag haar vijfde studioalbum Abyss uit en bewijst dat het vak van singer-songwriter ook anders kan.

Door Ingelise de Vries

Chelsea Wolfe wordt in 1983 geboren in Sacramento als dochter van een country-muzikant. Haar vader heeft een studio aan huis waar Wolfe op haar 9e haar eerste liedje schrijft, wat ze later omschrijft als ‘Casio-based gothy R&B’. Het experimentele zit er dus al vroeg in. Haar eerste album is in 2006 af, maar dat vindt ze zelf beschamend slecht, waarop ze het niet uitbrengt. Het is uiteindelijk 2010 als ze haar debuutalbum naar buiten brengt.

Hoewel het album met flink harde gitaren begint, is het over het algemeen toch vooral hypnotiserend. Wolfe sleept je mee in een door haar gecreëerde droomwereld. Een duistere droomwereld, dat wel. Een droomwereld met echoënde vocalen, langslepende gitaren en lage synthesizers om het allemaal nog net even wat donkerder te maken.

Het tweede nummer op het album, Iron Moon, begint hard, maar valt al snel terug in breekbare vocalen. Ze zet daarmee de begintoon: waar het nog redelijk lichtzinnig begint, daalt het album af naar een steeds donker wordende muzikale droomwereld, met Crazy Love als climax. Het nummer is bijna angstaanjagend. Als je er beelden bij moet denken, is het ongeveer net zo griezelig als Fantasia’s Night In Bare.

Wolfe weet met Abyss beelden te schetsen met muziek. Het kost even om erin te komen, de makkelijkste muziek is het niet. En ook zeker geen muziek waar je vrolijk van wordt. Maar wat Wolfe voor elkaar krijgt met haar experimentele gitaarspel en synthesizers is prachtig. Tel daar haar zuivere, hypnotiserende stem bij op, en je hebt een prachtalbum.

Chelsea Wolf – Abyss is nu uit op Sargent House/Suburban en te beluisteren op bijvoorbeeld Spotify. Je kunt haar 31 oktober aan het werk zien in de AB, Brussel en 21 november op het Sonic City Festival in het Belgische Kortrijk.Deel dit artikel