Black Bottle Riot - III: Indigo Blues Rock en blues-liefhebbers kennen Black Bottle Riot als die heerlijk brutale maar toch ook toegankelijke en melodieuze band uit Nijmegen. Een collectief dat ons in 2011 al liet horen dat je voor een pot stevige Amerikaanse gitaarmuziek ook gewoon in Nederland kunt blijven. Wat de mannen op hun derde album laten horen is enerzijds vertrouwde southern rock in de lijn van Black Stone Cherry en Lynyrd Skynyrd, maar anderzijds is er ook een zeer interessante ambitieuze richting te bespeuren.

Door Thomas Spiekerman

Zo is er het ruim 9 minuten durende One With The Dust, dat zomaar een klassieker van Neil Young had kunnen zijn, maar dan ook nog eens aangevuld met waanzinnig knappe Led Zeppelin-achtige solo’s. Vervolgens schakelt de band direct over naar soul en ook de plaatafsluiter In Solitude is door de grommend gezongen woorden een soort metal-achtige countryrock. En ook dat klinkt lekker.

Black Bottle Riot is en blijft gewoon een uitstekende band en dat wordt met III: Indigo Blues opnieuw maar eens bevestigd. Ook tonen de heren behoorlijk wat lef om voor deze tijd zeer lange epische nummers te maken. Niettemin houden ze met zo veel muzikaliteit en vakmanschap de aandacht moeiteloos vast. Ook Final Hymn mag er wezen. Die gitaarsolo is er niet voor de vorm of om te patsen, maar is pure emotie. Dat hoor je en voel je meteen. Als die bezieling net iets meer over de hele plaat kan worden uitgesmeerd gaat Black Bottle Riot echt een heel grote band worden.

III: Indigo Blues is uit op Suburban Records. De Nijmegenaren presenteren deze derde plaat 19 september in de Plu Fabriek in de thuisstad en 25 september in Maloe Melo, Amsterdam. Alle data onder het album:

Live:
19 sep – Plu Fabriek, Nijmegen
25 sep – Maloe Melo, Amsterdam
26 sep – Underground, Lelystad
25 okt – Café Theatro La Nube, Bilbao (ESP)
26 okt – Le Bukowski, Donosti (ESP)
27 okt – Rocksound, Barcelona (ESP)
28 okt – Pub Eccos, Zaragosa (ESP)
29 okt – Sala Ego Live, Alcala (ESP)
30 okt – Café Cultural, Auriense, Ourense (ESP)
31 okt – Centro Niemeyer, Aviles (ESP)
6 nov – Wilhelmina, Eindhoven
7 nov – De Witte Bal, Assen
20 nov – Zwarte Ruiter, Den Haag
21 nov – De Noot, Hoogland
4 dec – Cafe Rocks, Enschede
19 dec – De Hip, DeventerDeel dit artikel