Nothing_Tired-of-Tomorrow (1024x1024)Laten we beginnen met de vraag of je Guilty Of Everything van Nothing gehoord hebt? Met die debuutplaat maakte de Amerikaanse shoegazeband in 2014 veel indruk en het is een mooie introductie in het nog prille oeuvre. Zo niet, adviseren we je bij deze met Tired Of Tomorrow te beginnen, de tweede plaat die komende vrijdag op Relapse Records verschijnt en die je nu op Never Mind The Hype hoort.

Door Ingmar Griffioen

De tweede langspeler shoegazenoiset bij vlagen wat lichter, maar refereert wederom nadrukkelijk aan Smashing Pumpkins en nineties grunge. De band uit Philadelphia licht daar de juiste ingrediënten uit: noisy gitaarwerk, meeslepende zanglijnen, samenzang en die overheersende groove die beide platen net zo verslavend maakt als Pumpkins’ meesterlijke Siamese Dream.

Zet Nothing niet weg als copycats: de band heeft meer in huis. Zo gaat een nummer als The Dead Are Dumb van naargeestige wave naar shoegaze in de ijle geest van Slowdive en ACD (Abcessive Compulsive Disorder) is juist wat zwaarder aangezet, met uitwaaierende gitaren en het wat tammer uit de startblokken schietende Our Plague (met cleanere zang) groeit uit tot een duister noisy monster. En het is bij dit weer bijna vloeken in de kerk natuurlijk… maar Curse Of The Sun (dat in het begin aan Frail and Bedazzled herinnert) is zeer welkom. Het is precies die nihilistische, gedesillusioneerde sfeer die de band zo sterk weet neer te zetten. Zie ook het wrange Everyone Is Happy. En toch is daar in het tweede deel van Curse Of The Sun weer een lichtere ondertoon, ook geholpen door een synthesizer-achtige gitaarsolo). En die overgang naar Eaten By Worms. Hooked!

Tired Of Tomorrow biedt veel variatie en is bovenal een sterk geheel. Eerder hoorde je al de shoegazegrunger Vertigo Flowers en tweede single Eaten By Worms (zieke clip hier), die begint als een ingetogen grunger om dan te ontvouwen tot de betere noisy post-grunge. Vergeet ook het klassiek getinte titelnummer als slotsong niet.

Tired Of Tomorrow komt 13 mei uit op Relapse Records en is vast te bestellen via Relapse Records (fysiek) en op Bandcamp (digitaal). De groep speelt die dag twee shows in Londen en begint in juni aan een uitgebreide Noord-Amerikaanse tour die tot 30 juli duurt. Het wachten is op nieuwe Europese data, Lowlands en Pukkelpop opgelet!

Genoten? Dan is het nu tijd om Guilty Of Everything op te zetten:Deel dit artikel