Liefhebbers van technische instrumentale metal opgelet: Nederland heeft er een verse aanwinst bij! Jawel, Prospectors is een nieuw project van Michiel van der Werff en Matthias Ruijgrok. Twee muzikanten ook bekend van black metalbands als Weltschmerz en Wrang, die onder de noemer Prospectors een hele andere kant op gaan. Debuutplaat Proven Lands komt morgen uit, en bestaat uit zes veelzijdige, extreme en technische composities. Maar voordat je hem fysiek kan aanschaffen, droppen wij per direct nog even een dikke primeur. Maak kennis met Prospectors en hun plaat Proven Lands, en scroll tijdens het luisteren ook direct door naar ons interview. 

Tekst: Merijn Siben

Proven Lands bevat een sound die alle kanten opgaat, van extreme metal tot proggy en jazzy uitbarstingen. Ondergetekende hoort flarden Cynic, Dillinger Escape Plan en Death, maar de zes explosieve composities geboren uit de kokers van Michiel en Mathias herbergen bredere invloeden. Hoe dan ook, Proven Lands is meer dan een half uur aan ijzersterk musiceren, en hoe dat tot stand is gekomen lees je hieronder. Druk maar eerst op play, en scroll dan verder…

Jullie zijn voornamelijk bekend van o.a. Wrang en Weltschmerz, hoe is het besluit gekomen om een andere stijl muziek te gaan maken?
We zijn allebei liefhebbers van black metal, zoals inderdaad ook blijkt uit onze andere bands. Hiernaast zijn we echter ook altijd al liefhebbers geweest van allerlei andere soorten muziek. Hierbij valt te denken aan metalbands als Dysrhythmia, maar ook aan moderne componisten als György Ligeti en Steve Reich. Dat wij uiteindelijk samen een band zouden starten waarin experimentatie centraal zou staan, is dan eigenlijk ook niet meer dan logisch.

De opmaat is gevormd toen we samen in Iron Harvest speelden. Dit was een band die zich duidelijk op death metal richtte, maar waar ook invloeden als Gorguts en oude Cryptopsy in terugkwamen, bands die soms ook wat van het gebaande pad afgaan. Het leek ons interessant om hier nog een stap verder in te zetten en het death metal element achterwege te laten. Dit leidde tot het intro van Monolithic Structures en door de jaren heen is de rest van de plaat erachteraan gekomen.

De drums zijn opgenomen door death metalveteraan Michiel van der Plicht. Kenden jullie elkaar al?
We kennen Michiel als luisteraars natuurlijk al jaren van onder andere God Dethroned, Prostitute Disfigurement en Apophys. We zijn echter pas voor het eerst met hem in contact gekomen toen we een drummer zochten om ons debuutalbum in te drummen. Dit is via David gelopen, ‘onze’ andere drummer in zowel Wrang als Weltschmerz. We hebben hem toen wat preproducties doorgestuurd met de vraag hoe hij ernaar luisterde en of hij interesse had om hieraan bij te dragen. Hij reageerde hier positief op en aldus geschiedde.

Ik moet overigens zeggen dat ik nog steeds elke keer enthousiast ben als ik de drums op de plaat hoor! Hij heeft niet zomaar de partijen gespeeld zoals wij die ooit bedacht hebben, maar heeft er echt zijn eigen ideeën in verwerkt en er zo zijn eigen draai aan gegeven. Dit is iets waar we het aan het begin ook over hebben gehad met Michiel. De opzet van de band is dat het bestaat uit drie leden, juist ook om ruimte te laten voor variatie en persoonlijke invulling. Ondanks dat we een sessiemuzikant optrommelden voor het debuutalbum zouden we het zonde hebben gevonden als hij alleen de partijen simpelweg zoals ze er stonden had ingespeeld. Gelukkig is dat dus niet gebeurd.

Ik hoor veel diverse invloeden in de muziek, van math tot prog tot ambient en extreme metal Wat zijn jullie invloeden geweest? Nog bepaalde platen die jullie inspireerden?
Wat ons vaak opvalt bij meer avant-gardistische of extremere muzieksoorten (al dan niet in metalcontext) is dat er een uiterste wordt opgezocht als een soort theoretisch experiment. Hierbij wordt vaak de muzikale ervaring voor de luisteraar enigszins losgelaten als ankerpunt. Zet voor de lol bijvoorbeeld eens Herma van Iannis Xenakis op als je een idee wil krijgen van wat ik bedoel. Ons doel is daarom vooral om allerlei uithoeken van de muziek op te zoeken, zonder de luisteraar te verliezen in te overdreven experimenteel purisme. Dit hebben we geprobeerd te doen in de context van wat we al kennen (metal). Vandaar dat de eerste plaat dan ook Proven Lands heet: het is een stijl waarvan voor ons bewezen is dat we ons er goed in kunnen uitdrukken.

Wat betreft specifieke bands en componisten die ons hebben geïnspireerd bij het album kun je onder andere denken aan vroeg werk van Krzysztof Penderecki (neem bijvoorbeeld de clusters in Monolithic Structures), Orthrelm (stukken van Obsidious Veins), Glenn Branca (bijvoorbeeld in Ravelling Motion), Sunn O))) (in Vortex) en Behold the Arctopus (diverse plekken, o.a. middenstuk van Descent into the Unknown). Daarnaast zijn we bijvoorbeeld beïnvloed door allerlei andere bands van Colin Marston, Sonic Youth, Swans, The Dillinger Escape Plan, Hella, Lightning Bolt en Death Grips.

De artwork is gedaan door Joost Vervoort, die naast muziek maken met Terzij de Horde ook meerdere artworks heeft gedaan. Hebben jullie hem zijn gang laten gaan, of hadden jullie bepaalde ideeën over hoe de cover eruit moest zien?
Aan de voorkant hebben we wel wat conceptuele kaders geschetst voor Joost. Zo hebben we het gehad over bepaalde symboliek die we er wel (of niet) in terug wilden zien en hadden we een duidelijke voorkeur uitgesproken qua kleur. De meeste artworks zijn in de metal zwart/grijs/wit (of anderszins vooral grimmig) en het leek ons interessant om hier mee te breken en een blauw schilderij te laten maken voor de hoes.

Een belangrijke reden waarom we Joost voor het artwork hebben gevraagd is dat zijn stijl goed aansluit op wat we voor ogen hadden. Mede daarom was het voor ons makkelijk om hem verder vooral zijn gang te laten gaan en zijn eigen invulling aan het geheel te geven. Hij heeft meerdere versies van het artwork geschilderd, maar uiteindelijk zijn we op deze gesetteld.

Fotografie en design is van Galgenvot (o.a. Wrang) en R. Schmidt (Verval).

Waren die lijntjes kort gezien jullie black metal kring?
We kennen Galgenvot en R. Schmidt allebei al jaren en hebben ook in diverse bands met ze samengespeeld (o.a. Wrang, Iron Harvest, Wesenwille, White Oak). Het is alleen maar prettig om de lijntjes dan kort te houden inderdaad!

Zijn er ook wensen om live te gaan spelen, of hebben jullie andere bands voorrang momenteel?
Die wens is er zeker! Wat ons betreft heeft Prospectors daar zeker ook voorrang in ten opzichte van andere bands. We zijn momenteel nog wel op zoek naar een drummer die als lid bij de band wil komen voor onze live shows (en volgende albums). Gegadigden kunnen zich bij ons melden!

Proven Lands van Prospectors komt op 12 november 2021 uit. en is alvast te pre-orderen via Bandcamp op cd en digitaal. Blijf op de hoogte van de band via FacebookDeel dit artikel