Ineptitude – Monologues

Vandaag doen we maar mooi even een gloednieuwe ontdekking! Ineptitude is een project uit de koker van muzikant Thomas van Neerven, geboren uit het isolement, stukje bij beetje in elkaar gezet thuis. En het resultaat daarvan is Monologues, een bedwelmend post-rock/slowcore werkstuk dat morgen op cassette uitkomt via S/D Records. En voordat Monologues overal te horen is, aan ons de eer deze atmosferische plaat in de première te brengen. Hoor hem per direct hieronder…

Tekst: Merijn Siben

Geboren in het isolement
Het is niet de eerste release van Thomas overigens. Op een laag pitje is hij tevens ook al jaren bezig met Handless Man, een hobbyprojectje: ”Dat is voor mij meer een soort muzikaal dagboek/afvoerputje waar ik een paar keer per jaar wat losse tracks en experimenten dump die ik thuis heb opgenomen, die doelloos heen en weer stuiteren tussen akoestische folk, dream pop, en noisy electronica.” Ineptitude is echter veel recenter pas geboren. Afgelopen zomer ging Thomas namelijk een donkere periode door, die desondanks de inspiratie aanwakkerde: ‘‘Vorige zomer was er een periode waarin het echt niet goed met me ging – ik liep constant tegen mezelf aan en begon mezelf steeds meer te isoleren van mijn vrienden en familie. In die periode ben ik vrij obsessief aan het schrijven geslagen. Het was voor mij de eerste keer dat ik me echt langere tijd doelbewust heb gefocust op hetzelfde project, en de eerste keer dat ik een album echt als een geheel heb geschreven en opgenomen. De beslissing om er een nieuwe naam op te plakken voelde daarom erg natuurlijk – in zekere zin is het mijn eerste “echte” release.”

Monologues
En die periode van isolement is terug te horen op Monologues. We horen flarden post-rock, slowcore en doom uitspattingen, consistent vormgegeven in vier weelderig opgetuigde nummers. The Sun bijvoorbeeld, die met fraaie akoestische gitaarlijnen binnenvalt, om vervolgens heerlijk crunchy op te bouwen naar atmosferische doom.  Of het titelnummer, waarin er effectief gebruik gemaakt wordt van meerstemmige zanglijnen. Maar het hoogtepunt is wel 25 Years (Others People’s Couches) waarin al die elementen op meeslepende wijze tot bloei komen, vloeiend verplaatsend langs folky akoestische gitaren en gothy zang, om vervolgens op extatische wijze los te barsten.

Release via S/D Records
Monologues wordt niet alleen een digitale release overigens, want hij verschijnt tevens op cassette via S/D Records, het label van Terzij de Horde-bassist Johan van Hattum: ”Ik heb een paar vrienden die actief zijn in de Utrechtse metalscene, en een van hen wist me te vertellen dat Johan een cassettelabel runt en dat hij mijn muziek misschien wel eens interessant zou kunnen vinden. De vriend met wie ik het album samen heb opgenomen (Max Wijte) kent Johan en heeft tijdens het masteren alvast een nummertje naar hem doorgestuurd. Johan was direct enthousiast, en daarna is het eigenlijk heel snel gegaan! Bedankt Johan.” Monologues wordt morgen uitgebracht via Bandcamp. Houd tevens S/D Records in de gaten voor de fysieke release. Alvast luisteren doe je uiteraard hieronder:

 

 Deel dit artikel