Crayon SunIn 2015 kwam Night Of The Hunter uit, het laatste album van Creature With The Atom Brain en eentje waarop de tamelijk geniale rockband rond Aldo Struyf samenwerkte met (Big) Dave Reniers. Die samenwerking krijgt nu een vervolg in de gloednieuwe band Crayon Sun. Na 10 jaar met Creature with the Atom Brain en 15 jaar met de Mark Lanegan Band is het tijd voor iets nieuws. Op 1 november verschijnt de debuutplaat van Crayon Sun op Waste My Records, een album met ’10 murdering love ballads’ van de hand van Aldo Struyf en Dave Reniers.

We kennen Struyf van Creature, Millionaire en Mark Lanegan Band en deze plaat biedt toch wel een nieuw hoofdstuk in zijn muzikale verhaal, een nieuw geluid dat refereert aan de donker getinte, experimentele rock van artiesten als Nick Cave, Mark Lanegan, Captain Beefheart, Masters Of Reality, de blues van CW Stoneking en R.L. Burnside en de filmische escapades van Ennio Morricone.

Crayon Sun doet twee releaseshows:
28/11/2018 >>> Release Show BE: Het Bos – Antwerp
30/12/2018 >>> Release show NL: Paradiso – Amsterdam (w/Millionaire)

En speelt daarnaast op 25-11 in The Living, Heist-o/d-Berg (try-out), 22-12 in De Zwerver in Leffinge en 21-02-19 in Kraftfeld in het Zwitserse Winterthur.

Geniet van de hele plaat van Crayon Sun, daaronder gaat het opmerkelijke verhaal van de band verder:

Crayon SunDirecte aanleiding was de Antwerpse blueslegende Dave Reniers aka Big Dave (44 Rave, Electric Kings) die zijn stem leende aan één van de tracks van ‘Night Of The Hunter’ (2015), het afscheidsalbum van Creature With The Atom Brain. De samenwerking smaakte naar meer, aldus Creature-frontman Aldo Struyf (Mark Lanegan Band, Millionaire) en zo ontstond Crayon Sun: een gloednieuwe groep rond de tandem Struyf-Reniers die live versterking zal krijgen van Tomas De Smet (King Dalton, Zita Swoon), Antoni Foscez (DVKES, Go March, Meuris) en Dave Hubrechts (The Grave Brothers). Of hoe Crayon Sun een supergroep in wording is. “Live gaan we nog harder grooven dan op plaat”, weet Struyf.

“Crayon Sun is niet Creature With The Atom Brain 2.0”, benadrukt Struyf. “De groep is een nieuwe start. Ik wil er volledig voor gaan. Het album van Crayon Sun voelt aan als een debuut”. Opvallende woorden van iemand die al uitgebreid op toer ging met Creature, Millionaire en Mark Lanegan Band en supports verzorgde van Queens Of The Stone Age, Alice In Chains, Jesus And Mary Chain, The Dead Weather en Black Rebel Motorcycle Club. “Het doel was nu om samen met Big Dave een eerlijke plaat te maken. Ik voel en geloof wat hij zingt. De songs van Crayon Sun zijn geschreven met Dave zijn stem in het achterhoofd.”

Crayon Sun is een organische versmelting van twee werelden: de strakke psychedelica van Struyf en de meer vrije bluessound van Big Dave. De wederzijdse inspiratie levert gevoelsmuziek op die het publiek midscheeps in het hart raakt. Niet helemaal blues, niet volledig psych maar met het vizier altijd duidelijk gericht op songs. Zonder uitzondering heartbreaktunes met een lekkere groove en een bloot en openhartig karakter. Melig wordt het nooit. Het duo maakt soms gebruik van metaforen maar schuwt verder geen onverbloemde lyrics. “We hebben samen de teksten geschreven en de sfeer gezet”, legt Big Dave uit. “En als het tegenzit in het leven, kan je soms niet anders dan allebei zeggen: ik ben naar de kloten.”

‘Crayon Sun’ is een plaat met een smerige rand die soms wat doet denken aan het tweede album van Masters Of Reality. Of aan een kruisbestuiving tussen Mark Lanegan en R.L. Burnside. Struyf en Big Dave gooien worldgroove, dub en krautrock in de strijd en serveren desert blues met een hoge dosis funkyness. De Amerikaanse engineer Greg Gordon (waar Struyf al eerder mee samenwerkte) gaf extra lucht aan de muziek en zorgde als co-mixer voor de finishing touch. “Aldo is one of my very favorite people and artists, his whole heart is in this record”, zo laat Greg Gordon weten.Deel dit artikel