Man, worden we hier even geconfronteerd met het genadeloos verstrijken van de tijd…Net als ondergetekende ook bekend met Akelei? Deze Delftse doommaestro’s wisten eind 2010 met De Zwaarte van het Doorstane een prachtig emotioneel epos op ons los te laten. Geheel in eigen beheer, was de band verantwoordelijk voor een dusdanig emotionele, haast breekbare sound, die de basis van doom een geheel eigen geluid gaf. Sinds die tijd is de opvolger niet zonder slag of stoot ontstaan maar toch, elf jaar en een aangenaam kille periode in de winter later, is daar bijna 40 minuten aan nieuwe muziek. Een van ons hoor je hier…

En het doet ons goed om te horen dat er weinig is veranderd aan die melancholische sound. De doom metal van Akelei is nog steeds uitgesponnen, emotioneel en zwaar. Oprichter Misha Nuis is verantwoordelijk voor alle instrumentatie sinds 2015, toen de band een eenmansproject werd. Sindsdien is er gestaag gewerkt aan Een van ons, maar door verschillende redenen, waaronder ook nog eens een pandemie, had de EP nogal wat voeten in de aarde. Maar het resultaat mag er wezen, zoveel is zeker!

Een van ons
Drie weelderige epossen is waar Een van Ons uit bestaat, praktisch fungerend als een langspeler. Alleen al het titelnummer dat opent is er een die als een perfecte ijzige soundtrack fungeert voor een kille winter. Vanaf de eerste tonen wordt een omvangrijk scala aan geluiden uit de kast getrokken, dankzij het gebruik van een vleugel, viool en altviool. Naast de diepe, geslepen stem van Misha zelf ontbreekt ook een vrouwelijke stem niet. En die komt van niemand minder dan Lisette van den Berg (o.a. Scarlet Stories). Hoogtepunten genoeg gedurende de speelduur, ook in het tragische Nabij, inclusief die magistraal uitgesponnen gitaarpartijen waar we Akelei van kennen. Hierna (van binnenuit) sluit hier naadloos op aan, waarbij de prachtige samenzang, ditmaal met pianiste Aline Kuiper, op beeldschone wijze full circle komt.

Verbondenheid
Dat de tracks als een compositie op elkaar aansluiten is dan ook niet zo gek, daar Een van ons een conceptplaat is. Aldus de band: ”Zo gaat de titeltrack over het individu en zijn plek in de geschiedenis. Nabij gaat in op de afwezigheid van geliefden en het leren omgaan daarmee. In Hierna tenslotte komt het inzicht dat we door elkaar te leren kennen altijd een stukje van de ander met ons meedragen.” De EP is dan ook opgedragen aan de herinnering van overleden dierbaren, maar put ook muzikale inspiratie uit boeken van astronoom Carl Sagan en Everything Is Illuminated van de schrijver Jonathan Safran Foer.

Al met al, dus een puntgave, heerlijk breekbare portie doom om je jaar mee af te sluiten. Een van ons werd opgenomen tussen juni 2019 en augustus 2021 met Silvia Vermeulen in Studio Moskou te Utrecht en Dave Schinkel van DSStudio in Delft. De plaat is gemixed door Dave Schinkel en gemastered door Darius van Helfteren, en verkrijgbaar op cd via Bandcamp. Tevens hoor je Een van ons via Spotify hieronder. Essentiële luistertip dus:Deel dit artikel