Als er ooit in de recente geschiedenis een tijd is geweest om boos te zijn, is het nu wel. Ja, we hebben het fucking goed in Nederland, maar tijdens deze pandemie hebben we allemaal moeten inleveren en lijden, en dat geldt zeker voor jongeren en artiesten. Tel daar in de UK nog een Brexit + een BoJo bij op en je hebt meer dan genoeg ingrediënten om een paar uur volledig door het lint te gaan terwijl je gitaar, bas en drumstel afragt en de nodige verwensingen en politiek-maatschappelijke adviezen in de microfoon spuugt. Hardcore (punk) is daarvoor sowieso het ideale vehikel.

Dat is wel een hele makkelijke en niet al te respectvolle interpretatie van onze kant, zeker als je bedenkt dat Absentees hier met Liars Do Leaders Make een debuutplaat aflevert met elf volwassen songs. Nummers als Start A Fire en Lay My Weapons Down die wel heel wat beter en afwisselender in elkaar zitten dan wat we hierboven beschreven. Toch kun je er niet omheen dat de Engelse band tamelijk boos is en dat dat heel prettig afspat van deze debuutplaat die niet geheel toevallig is geschreven tijdens de lockdown. Single Only Human, die we vorige maand al voor de kiezen kregen, is exemplarisch voor de koppeling van sterke, meeslepende songwriting en gezonde hardcore punkagressie. De tijdsgeest komt ook mooi terug in de indrukwekkende video. Afsluiter When All Else Fails komt in 7 minuten met een partij venijnige breaks, post-achtige versnellingen, nog wat brutere vocalen en ontspoort uiteindelijk in een bak noise. Goede uitsmijter guys!

Absentees’ debuutplaat Liars Do Leaders Make komt vrijdag 4 juni 2021 uit via Smithsfoodgroup DIY en is vandaag al te beluisteren op NMTH via de stream hieronder:

Het debuutalbum Liars Do Leaders Make van Absentees komt 4 juni uit bij Smithsfoodgroup DIY en is via deze link te bestellen. Het album is geproduceerd door Tom Hill in The Bookhouse, Londen en gemasterd door Lewis Johns in The Ranch Production House in Southampton.Deel dit artikel